Zihin kontrolüyle çalışan ilk biyonik bacak | |
Bilim insanlarının geliştirdiği, düşünceyle kontrol edilen protezi deneyen Vawter, sorunsuz kullandığı biyonik bacak sayesinde tıp alanında çığır açan bir gelişmenin tedavi ettiği ilk insan oldu.
ABD’nin Chicago Rehabilitasyon Enstitüsü’nde (RIC) biyonik protezler alanında yapılan çalışmada çok büyük bir başarı elde edildi. Zihin kontrolüyle kullanılan biyonik bacak, 32 yaşındaki Zac Vawter’a nakledildi ve başarı sağlandı.
The New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmanın başını çeken biyomedikal mühendisi Levi Hargrove, “Çığır açan bir gelişme... İnsanların akıcı bir şekilde yürümelerini, merdivenleri, yükseltileri ve eğimleri kolayca çıkmasını sağlıyor” dedi.
Biyonik kolların geliştirilmesinden sonra, biyonik bacak tıp alanında sunulan yeni nesil protezlerde bir ilki temsil ediyor.
BİYONİK BACAK NASIL ÇALIŞIYOR? Vawter düşündüğünde ve bacağını oynattığında, beyin sinyali omurgası ve çevresel sinirleri aracılığıyla iletiliyoe ve biyonik bacakta bulunan elektrotlar tarafından alınıyor.
Hargrove ve meslektaşları, yeni geliştirilen modellerin tamamen mekanik olduğunu belirtti. Yeni nesil protezler robotik olanlardan farklı olarak bir motor, bilgisayar ve mekanik sensörlere sahip. Mekanik protez, dizin konumunu ve üzerine ne kadar ağırlık yüklendiğini net bir şekilde ölçerek hareket ayarını kusursuz bir şekilde yapabiliyor.
Biyonik bacak, geçmişte geliştirilen protezlere kıyasla beyin komutlarını kesintisiz bir şekilde alıyor. Biyonik bacağın maliyeti üzerinde çalışmalar yapan mühendisler, ABD’de yaşayan 1 milyon engelli insanın 3-5 yıl arasında biyonik protezlere sahip olabileceğini düşünüyor.
NBCNews’a konuşan Vawter, “Bu çok büyük bir değişim... biyonik bacak sayesinde normal şekilde yürüyebiliyorum. Biyonik bacak farklı sinir hücrelerinden gelen sinyalleri dinliyor ve doğal bir cevap veriyor” dedi.
http://www.fizikist.com/icerik-zihin-kontroluyle-calisan-ilk-biyonik-bacak-1555.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder