14 Aralık 2013 Cumartesi

En İyi 10 Kış Tatili Mekanı

IMG Ust

En İyi 10 Kış Tatili Mekanı

 ZİGANA GEÇİDİ
Gümüşhane - Trabzon Karayolu’nun 60. kilometresinde bulunan Zigana Geçidi, Gümüşhane’ye bağlı. Trabzon’a 120 km uzaklıkta. Geçit 2 bin 32 metre yükseklikte bulunuyor. Yılın beş ayı karlı kaplı olan Zigana’da konaklama da yapılabilecek bir kayak tesisi var. Kendin pişir kendin ye türü tesisler de bolca bulunuyor. Zigana, Hamsiköy, sütlacı ile meşhurdur. Trabzon ve Gümüşhane’den gün içinde sürekli araç bulma imkanı vardır. Temiz havası ve harika doğasıyla Trabzon ve Gümüşhaneliler’in günübirlik gezilerde en çok tercih ettiği yerlerin başında geliyor
.


 AYDER YAYLASI
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde, Fırtına Vadisi ile Kaçkarlar arasında yer alıyor. Bin 200 metre rakımdaki yayla, Rize il merkezine 80 kilometre uzaklıkta. Ayder yaylasının çevresinde 3 bin metreyi aşan doruklar ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlar göz alabildiğine uzanıyor. Kaplıcaları da bir hayli ilgi görüyor. Kaplıca gün boyu ziyaretçi akınına uğruyor. 260 metre derinlikten çıkan 50 derecelik kaplıca suyunun başta romatizma, kireçlenme olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Kış aylarında yaylada 200 civarında olan yatak kapasitesi yazın; otel, pansiyon ve özel yayla evleri ile bin yatağa kadar çıkıyor. Yılın ortalama beş ayı karla kaplı olarak geçiyor.
 

 

ILGAZ HACETTEPESİ
Kastamonu Ilgaz Dağı’nın 2 bin 587 metrelik Büyük Hacettepesi ile 2 bin 547 metrelik Küçük Hacettepesi, kış aylarının vazgeçilmez adreslerinden. Kayak yapmayı sevenlerin gözdesi. Dört konaklama tesisi bulunuyor. Akarsuları, florası ve yaban hayvanlarıyla zengin bir doğal hayata sahip. Kayın, meşe, söğüt, titrek kavak, karaağaç, gökçeağaç, sarıçam ve boyu 40 metreyi bulan göknarları var. Dağdaki kayak merkezi İstanbul’a 460, Ankara’ya 210 kilometre uzaklıkta. Ulaşım, tur otobüsleri ve özel vasıtalarla sağlanıyor. Kayak merkezi, aralık başından nisan ayına kadar hizmet veriyor. Üç doğal pisti var. Ilgaz Dağı, 1976’da Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Park ilan edildi.


 
YEDİGÖLLER
Bolu’ya 42 kilometre uzaklıktaki Yedigöller; dere, ırmak ve vadiler arasında yer alıyor. Toplam 2 bin 900 hektarlık alana yayılan Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl isimli 7 gölden oluşuyor. Göllerin etrafı meşe, gürgen, kızılağaç, karaağaç, karaçam, dişbudak, sarıçam, köknar, ıhlamur gibi ağaçlar ile fındık, alıç, üvez türü bodur bitkileri, eğrelti otları ve rengarenk çiçeklerle bezenmiş. Kasım ayının ikinci yarısı ile aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında kar yağıyor. Gezi ve piknik amaçlı gelenlerin yanında, fotoğraf tutkunlarının da uğrak yeri. Dağların ardından yükselen sis, beyaz örtüyle birleşince doyumsuz bir manzara ortaya çıkıyor. Yedigöller Milli Parkı sahası içinde, villalardan oluşan 31 yataklı bir dinlenme tesisi var.



SÜMELA MANASTIRI
Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Altındere köyü sınırları içerisinde, Altındere Vadisi’ne hakim Karadağ’ın eteklerinde, vadiden 300 metre yükseklikte sarp bir kayalık üzerinde kurulu. İl merkezine 48 km uzaklıkta. Bitki zenginliği, peyzaj güzelliği, yaban hayatı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Manastır yolu üzerinde bir çok konaklama yeri bulunuyor. Çam ormanlarıyla çevrili Sümela Manastırı yılın beş ayı kar altında kalıyor. Hemen altında bulunan tesislerde de yılın her günü konaklamak mümkün.

 

ABANT GÖLÜ
 Bolu’ya 32 kilometre uzaklıkta bulunan Abant, 1328 metre yükseklikte, çevresi çam ormanlarıyla kaplıdır. Çam, köknar, kayın ağaçlarının çoğunlukta olduğu ormanların arasında yaylalar bulunuyor. Aralık-Nisan ayları arasında karlıdır. Çam ağaçlarının beyaz bir örtüyle kaplandığı Abant’a gelenler, 7 kilometrelik göl etrafında fayton, at ve bisiklete binebiliyor, göl kenarında piknik yapıp, tepelerden kayarak karın keyfini çıkarabiliyorlar. Gölün kıyıları nilüfer çiçekleri ile kaplı, yer yer sazlıklarla çevrilidir. Abant’ta 5’er yıldızlı iki otel bulunmakta. Bu oteller; Abant Palace ve Büyük Abant Oteli’dir.




SARIKAMIŞ ORMANLARI

Sarıkamış ilçe merkezinin güney tarafında bulunan ormanlık alan Kars’a bağlıdır. İlçe merkezine 3 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sarıkamış Ormanları ile Allahüekber Dağları’nı kapsayan alan Bakanlar Kurulu kararı ile Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Park`ı olarak ilan edildi. Çamlarla kaplı bölge kış sporları bakımından da önemli bir merkez. Kasım- Nisan ayları arasında karla kaplıdır


 

UZUNGÖL
Trabzon Çaykara’da bulunan Uzungöl, Trabzon’a 99, Çaykara’ya 19 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikte bulunan göl, dik yamaçlar ve muhteşem bir orman örtüsüyle çevrilidir. Uzungöl, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapamasıyla oluşmuştur. Trekking, kuş gözlemi ve botanik turlar yapılabilir, civardaki yaylalara gezi düzenlenebilir. Bir çok konaklama tesisi bulunmaktadır. Uzungöl’ün boyu bin metre eni 500 metre, derinliği ise 15 metredir. Trabzon’dan saat başı dolmuş kalkıyor. Yılın beş ayı karlar altında kalmaktadır.



 

 ULUDAĞ TUTYELİ PİSTİ

Tutyeli pisti, uzunluğu ve altyapısı bakımından kayak yapmaya çok elverişlidir. 2 bin 550 metre yükseklikte bulunmaktadır. Aralık-Mart ayları kayak yapmak için en uygun dönemdir. Birinci ve ikinci yerleşim bölgelerinde çok sayıda otel ve kamuya ait misafirhane bulunuyor. Bu pistin manzarası ise bir harikadır. Birinci ve ikinci yerleşim bölgelerindeki tüm otel ve tesisler ile Bakacak bölgesi ayaklarınızın altında. Panoramik manzarası izleyenleri büyülemektedir. Eğer hava berrak ise görüş mesafesi Gemlik Körfezi’ne kadar uzanabilmektedir.



 PALANDÖKEN

Erzurum’un güney tarafına düşen Palandöken Dağı, kent merkezine 4 kilometre mesafede bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. İki 5 yıldızlı, bir de 4 yıldızlı otelin yanı sıra, farklı kurumlara ait küçük oteller vardır. Kasım- Mayıs ayları arası karla kaplı olmaktadır. Zirvesi 3 bin 185 metrede bulunuyor. Özellikle geceleri, Erzurum’un ışıkları ayaklarınızın altına seriliyor. Erzurum’un üzerine sis çöktüğünde, sanki ayaklarınız yerden kesiliyor ve sadece karlı zirveleri görüyorsunuz. Günbatımı manzarası da ayrı bir güzelliğe sahip..



http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=62&categoryId=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder