14 Aralık 2013 Cumartesi

Bergama Kaplıcaları

IMG Ust

Bergama Kaplıcaları

Eskiçağ’ın önemli sağlık merkezlerinden biri olan Asklepion, Bergama ilçesi sınırları içinde yer alır. Antik çağın bazı ünlü hekimlerini de yetiştirmiş olan sağlık merkezi aynı zamanda dünyanın ilk psikiyatrik hastanesi olarak bilinir. Burada hastaları iyileştirmek için çamur banyoları, müzik, su ve SPA terapileri, telkin, aromaterapi, masaj, bitkisel karışımlardan hazırlanmış ilaçlar gibi tedavi yöntemleri uygulanırdı. Günümüzde de Bergama Kaplıcaları yörenin şifalı sularından faydalanmak isteyen birçok kişinin tedavisine yardımcı olmaktadır.

İlçe merkezine 4 km. uzaklıkta olan Geyiklidağ Kaplıcası veya diğer adıyla Güzellik Kaplıcası kubbeli ve iki mermer havuzu barındıran bir yapıdır. Çevresinde Bergama Belediyesi’ne ait bir otelle “bungalow” tipi evlerin bulunduğu kaplıcanın, sıcaklığı 35 derece civarında olan sularının radyoaktivite oranı oldukça yüksektir. Bu sular romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları üzerinde olumlu etki yapmaktadır.

Bergama kaplıcaları arasında yer alan Dereköy Kaplıcası suları ağrılı hastalar üzerinde ağrıyı azaltıcı etki yapan bir hamamdır. Bergama’nın kuzeyindeki Kozak Bucağı’na bağlı Kaplıca Köyü’nde bulunan Haydar Kaplıcası ise sıcak ve kükürtlü sulara sahiptir. Bu sular cilt hastalıkları ile hareket sisteminin ağrı veren hastalıklarına iyi gelir.
Mahmudiye Kaplıcası kalsiyum içermeyen sulara sahiptir, bu yüzden suları yöre halkı tarafından çamaşır suyu olarak da kullanılır. Bergama Kaplıcaları arasında adı geçen bu kaplıcanın suyu cilt hastalıklarından muzdarip olan kişilere faydalı olabilmektedir.


http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=78&categoryId=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder