16 Aralık 2013 Pazartesi

DÜNYADAKİ GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

IMG Ust

DÜNYADAKİ GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

Türkiye; gezilip görülecek güzellikleri ile turizmcilere kapılarını ardına kadar açıyor ve turistleri fazlasıyla büyülüyor. Ülkemiz dışında da gelecek nesillere miras olarak bırakılacak yerlerden aşağıdakiler dikkat çekiyor.

1-Yasak Şehir - Pekin ( Çin )


Çing ve Ming hanedanlıkları zamanında Çin İmparatorluğu'nun en önemli sarayı olan Yasak Şehir Çin'in Pekin bölgesinde bulunmaktadır. 720,000 m² lik bir alana kurulu olan muazzam büyüklükteki sarayın 8,886 odası bulunmaktadır. UNESCO tarafından 1987 yılında en geniş alana sahip kültür mirası olarak belirlenmiştir.

2- Venedik ( İtalya )


Venedik, Kuzey İtalya'nın doğusunda Adriyatik denizi kıyılarında, İtalya'ya bağlı ada şehirdir. Anakaraya 4 kilometre uzunluğunda kara ve demiryolu köprüsü ile bağlanır. Yaklaşık 118 adacık üzerine kurulu Venedik'te adacıkları birbirinden ayıran 170 kanal ve birbirine bağlayan 400 köprü bulunur.

3- Piramitler ( Mısır )



Mısır piramitleri yeryüzündeki anıt-kabirlerin en eskileri ve en büyükleridir. Bunların en haşmetlisi olan Keops Piramidi dış görünüşü ile de "Dünyanın Birinci Harikası" olma niteliğine hak kazanmıştır.
Piramitler, firavunun mumyası ile hepsi birbirinden değerli eşsiz nitelikteki sanat eserlerini; kral, kraliçe, prens heykellerini de içlerinde saklıyordu ve bu eşsiz hazineleri saklamak için yapılmışlardı.

 4- Taj Mahal ( Hindistan )

Taj Mahal, Hindistan Türk İmparatorluğu'nun Timuroğulları hanedanının 5. hükümdarı Şah Cihan -Şah-ı Cihan (Dünyanın şahı)-(1593-1666) tarafından, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan’ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri'nin kıyısında yaptırılmıştır.

Dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilen bu türbe, Şah Cihan'ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Arcümend Banu'nun, (Mümtaz Banu Begüm) doğum sırasında ölümü üzerine, onun hatırasına yaptırılmıştır. Yapının mimarları; Mimar Sinan'ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile yapıdaki yazıları yazan Hattat Serdar Efendi, eserin yapımı için Şah Cihan tarafından İstanbul 'dan davet edilmişlerdi.1630'da inşaasına başlanan eser, 22 yıl sonra 1652'de tamamlanmıştır.

5- Petra Antik Şehri ( Ürdün )



Ürdün'ün en görkemli tarihi ve turistik mekanı olan Petra; Nebatiler döneminden kalma hemen tamamı kayalara oyulmuş devasa anıt yapılardır. Nebatiler; Hz. Salih'in, kendisine inanmadıkları ve Allah'ın bir mucize olarak kayadan yarattığı deveyi kestikleri için helak edilen kavmi olduğu da rivayet edilmektedir.

İçerisinde amfi tiyatronun da bulunduğu antik sutunlar, oyma eserlerin yer aldığı Petra; geçmişle günümüzün buluştuğu tarihe yerdir.

6- Eyfel Kulesi / Paris- ( Fransa )

Eyfel Kulesi 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel'in firması tarafından, Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde inşa edilmiştir. 3.000 işçi 26 ay boyunca 18.038 adet demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirmiştir. Hiç ölüm vakası yaşanmamış olması, o günün şartlarında şaşırtıcı bir durumdur. Bugün ise Eyfel Kulesi, Dünya'nın en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilir. 300 metre yüksekliğindedir. Zirvesindeki televizyon vericileri 27 metre daha yükseklik kazandırır.

7- Niagara Şelalesi ( Kanada )

Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (At nalı) bunların en büyükleridir. Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168,000 m³ su akar. Kuzey Amerika’nın en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir.

8- Maldivler



Maldivler, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusu’nda bir grup adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 700 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır.Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibari ile Avusturalya'ya sığınma hakkı vermiştir.

9- Chichen Itza ( Meksika )

Chichen Itza (M.Ö. 800 öncesi) Yucatan Yarımadası, Maya Medeniyeti’nin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak bölgesidir. Değişik yapıları –Kukulkan Piramidi, Chac Mol Tapınağı, Bin Kolonlar Geçidi, Tutukluların Oyun Sahası – bugün dahi harikulade bir mimari alan olarak kendini göstermektedir. Piramidin kendisi Maya Tapınakları’nın en sonuncusu hiç şüphesiz en büyüğüdür.

10- Angkor Wat ( Kamboçya )

Angkor Wat Tapınakları Kamboçya’nın Siam Reap Şehri’nde 12.yy.’da Kral II. Suryavarman adına yaptırılmıştır. 14. yy.'da yaşanan Siam istilasından sonra unutulan Angkor Wat Tapınakları’nı, tropik orman çevrelemiş olup, yüzyıllar boyunca tapınakların üzerlerinde büyüyen incir ve ve tropik meyve ağaçları tapınakları şaşırtıcı bir biçimde kaplamıştır.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=97&categoryId=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder