9 Aralık 2013 Pazartesi

Gaziantep Yöresi Lezzetleri

IMG Ust

Gaziantep Yöresi Lezzetleri


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık şehri olan Gaziantep, ilk uygarlıkların doğduğu Mezopotamya Bölgesi’nde, İpek Yolu üzerinde bulunur. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir, arkeolojik ve tarihi varlıklarının yanı sıra, birçok kültürün harmanlandığı bir mozaiktir. Günümüzde bölgenin  ticaret merkezi olan Gaziantep, aynı zamanda önemli bir turizm merkezidir. Şehir ve çevresinde kültür turizmi oldukça gelişmiştir. Özellikle Güneydoğu Anadolu turlarının vazgeçilmez duraklarından biridir.
İpek Yolu’nun üzerinde olması ve pek çok kültürün bir araya gelmesi ile Gaziantep mutfağı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Gaziantep mutfağında yaklaşık 250 çeşit yemek vardır ve bu sayı ile Türkiye’nin en zengin mutfağına sahiptir.
Gaziantep mutfağının en ünlü yemekleri genellikle kebaplardan oluşur.  Kebapların yanı sıra et yemeklerinden soğan yahnisi, ekşili taraklık tavası, beyran, et paçası, ekşili ufak köfte ve doğrama en bilinen yöresel yemeklerdir.
 


Gaziantep mutfağında yoğurt çok fazla kullanılır. Yoğurtlu yuvalama, sarımsak aşı, yoğurtlu bakla ve şiveydiz yoğurtla yapılan yemeklere örnektir.



Mumbar dolması, içli köfte, çiğ köfte, omaç, yağlı yumurtalı köfte, karnı yarık, imam bayıldı, kabaklama, firik pilavı, özbek pilavı, incikli pilav, meyhane pilavı Gaziantep sofralarını süsleyen yemeklerdendir.



Baklava, fıstıklı kadayıf, şöbiyet, dolama, nişe helvası, şam tatlısı, aşure, zerde, peynirli irmik helvası ise Gaziantep mutfağından çıkan tatlılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder