24 Ekim 2012 Çarşamba

TÜRK KAHVESİ İKRAM EDİLDİĞİNDE YANINDA NEDEN SU VERİLİR BİLİYORMUSUNUZ ?

Kahvenin yanında neden su içilirClick the image to open in full size.

Kahvenin yanında neden su getirilir?Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş.Misafir toksa kahveyi alırmış. Açsa suyu.Tabii ozamn hemen sofra kurulurmuş. Böylece çok ince bir nezaketle anlaşılırmış.

Başka bir rivayete göre de:
Eskiden padişahların yemeklerini tadan çeşnicibaşılar varmış. Bunlar her yemeğin zehirli olup olmadığını anlamak için tattıkları gibi kahveyi de tadarlarmış. Fakat kahvenin makbulu demir cezvede tek kişilik yapılanıymış.
Hal boyle olunca da koca padişaha 5 kişilik kahve değil tek kişilik kahve pişiriliyormuş. Bu da güvenlik zaafiyeti oluşturuyormuş. Bunun üzerine bir yöntem geliştirilmiş. Bu yönteme göre padişah kahveye parmağını
bandırıp kahvenin yanında gelen suya sokarmış. Kahvenin suyun içindeki dağılımına göre zehirli oldup olmadığını anlarmış. Mevzu da o günlerden bugünlere gelmiş.

Başka bir neden:
Kahvede çok oksalat vardır. Bu oksalatı atmak için de su tüketilmesi gerekir. Oksalat böbrek taşı yapar. Ama su içtiğimiz zaman böbreklerimizdeki oksalat su ile yıkanır ve vücuttan atılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder