21 Nisan 2013 Pazar

Dim Çayı Hakkında Bilgi

Dim Çayı Hakkında Bilgi



Dim Çayı Hakkında Bilgi
Alanya için Hayat damarı sayıla bilinecek bir durumdadır. Dim Çayı Nerede : Alanya’nın doğusunda ve şehir merkezinden 6 km uzaklıkta ki Dimçayı, Torosların eteklerinde Dimalacami (Alakise) Köyünden doğup kuzeydoğu-güneybatı yönünde 60 km’lik bir kolla sularını Alanya’nın güneyinde Kestel ve Tosmur Beldeleri sınırından Akdeniz’e dökülmektedir. Yıllık ortalama su akımı 505.30 hm3, ortalama debisi 16 m3/sn.dir. Dim Çayının çevresinde 14-15 Kadar Yerleşim yeri vardır. Bu yerlerşim yerlerine Dim köyleri denir. Kışın yağan kar yaz mevsiminde erimeye başlayınca özellikle bahar mevsiminde Çayın suları soğuktur. Dim çayının etkisi ile yarılmış olan bu vadiye de Dim vadisi denir. Dim vadisi gerek Serinliği gerek yeşilliği sayesinde turizm açısından önemli bir noktadır. Yerel halk içinde 1936′larda başlayıp 1948 yılında noktalanan çalışmalarla Alanya muzunun Alanya portakalının yurt düzeyinde üne kavuşmasını sağlamıştır. Dün kasamızı dolduran bu çayımız bugün Akciğerler­imizi oksijenle dolduruyor. Dim Çayından gelen kanal Alanya’nın batısına kadar uzanıp Alanyanın sulama suyu ihtiyacını karşılar. Bunu yanında Alanya da sık sık tekrarlanan elektrik kesintilerini gidermek ve uzun vadede Alanya’nın elektrik ihtiyacını karşılamak için Doğal güzelliği bozmadan bir baraj inşaatına da başlanmış Fakat tahmin edilen süreden daha fazla bir süredir inşaat devam etmektedir. Bu barajla ilgili birkaç ayrıntıya girecek olursak. Baraj sahası ve depolama tesisleri Dim çayı üzerinde Alanya İlçesinin 5 km. kuzeydoğusunda, Alanya- Mersin karayolundan 8 km. içeride Kuzyaka Mevkiindedir.

Alanyanın Akciğeri Dimçayı Dim Barajı ve hidroelektrik santrali projesinde çalışma alanı yaklaşık 275 km2lik bir alanı kapsar. Baraj, hidroelektrik santrali ve diğer sanat yapılarının mühendislik jeolojisi durumlarını belirlemek amacıyla; çalışma kapsamında baraj yerinin, tünellerinin geçeceği kayaların ve santral yerindeki zeminin fiziksel özellikleri; geçirimlilik, duyarlılık durumları, ayrışmış zeminin sınırları, yaş durumunun yapılacak yapılara etkileri ve diğer jeolojik özellikler araştırılıp, tespit edilmiştir.

Baraj ve hidroelektrik santrali ‘in yapılması ile yıllık 122,91 Gwh enerji üretiminin yanı sıra, yazın kurak mevsimde yetersiz kalan sulama suyuna katkı sağlamak ve daha üst kotlarda; yeni sulama sahalarının açılması amaçlanmıştır.Projenin bir diğer amacı ise; Alanya İlçesi ve yakın çevresindeki turistik işletmelerin, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaktır.Baraj tipi ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu şeklinde projelendirilmiştir. Baraj gövde yüksekliği 134,50 m (temelden), 123,50 m (talvegden), Kret kotu 173,50 m, Kret genişliği 7,80 m, Max. Su seviyesi 173,03 m, Max. Su seviyesinde baraj gölü alanı 448 Ha, Gövde dolgu hacmi 5.190 x 106 m3tür. Sol sahilde at nalı kesitli derivasyon tüneli ve dip savak; sağ sahilde ise yandan alışlı dolusavak projelendirilmiştir.

Dim Çayında bir Piknik Yeri Dim çayının asıl önemi ise turizm merkezi olmasından gelmektedir. Kestel Yol ayırımından yada Tosmur yol ayırımından kuzeye doğru gidilmeye başlayınca hemen sağlı sollu gözünüze Piknik alanları çarpmaya başlar. Suyun çağıltısı ve çevresindeki yeşillik çok etkileyici. Suyu yaz kış soğuktur. Yazın en sıcak günlerinde denizde serinleyemezseniz eğer, Dimçayı’nın serin sularına bırakabilirsiniz kendinizi. Yol boyunca çok sayıda lokanta , restaurant ve piknik alanları vardır. Bir bölümü yaz ayları olduğu gibi kış aylarında da açık oluyor. Tavuk, et ve balık servisi yapılır. Ama hem suya girmek, hem de alabalık yemek istiyorsanız Dim çayının üst piknik alanlarına kadar çıkmanız gerekiyor. Özellikle Alabalık yetiştirme havuzlarına kadar gidip , su içine atılmış masalara oturup, ayaklarınız su içersinde güzel bir balık yiyebilirsiniz. Bunun yanında ilçede tatil yapan turistler, kiraladıkları cip ve motosikletlerle Toroslar’da tura çıkıyor. Turistlerin en fazla ilgi gösterdiği köyler arasında Dim köyleridir. Bu köylerde bulunan turistik tesislerde günübirlik güzel bir gün geçiren turistler, son derece iyi zaman geçirdiklerini söylüyorlar. Gruplar halinde safari yapan turistler, Torosları gezmenin kendileri için unutulmaz bir anı oluşturduğunu, Toroslar’ın havasına ve doğasına hayran kaldıklarını dile getirir Safari tutkunu turistler.Bu turdan unutulmaz anılarla dönen turistler Alanya’nın sadece deniz, kum, güneş üçgenine hapsedilmediğini , Safari, piknik gibi alternatiflerinin de olmasından gayet memnundurlar.




Dim River
The Dim River flows from the highlands in Konya about 200 kilometres southwards before it meets the Mediterranean Sea east of Alanya. The river played an important role in the economical development of Alanya in the forties when many banana fields where established, as it was with water from the Dim River that the fields were irrigated.
Even today when farming and banana growing is no longer the main industry in Alanya, the river is still important for the town. Many restaurants are to be found along the riverside and they are almost situated in the river. In the summertime when the water level is low the tables are placed in the water and thus it is possible to cool your feet in the chilly water while eating. Every restaurant at Dim River breeds trout which are served freshly caught.
Especially in the very warm summer months, when the temperature reaches 40 degrees the river with its many pleasant cheerful restaurants is a popular place – not only for tourists but also for the locals who do not like to sunbathe at the beach.
Approximately 5 kilometres from the mouth of the river the government is constructing a large dam. The dam will not only supply Alanya with drinking water but will also solve the problem of the insufficient and unstable supply of electricity.
When the dam is ready it will also be easier to regulate the amount of water in the river. However the surrounding area and thereby also the many restaurants behind the dam will be flooded once the dam is ready.




Dim Çayı
Dim Çayı Konya’nın yükseklerinden, Akdenize dökülmeden 200 kilometre boyunca akar. Dim Çayı, 1940 larda muz bahçeleri kurulduğu zaman Alanya’ nın ekonomisinde büyük rol oynamıştır. Bahçelerin sulanmasında kullanılan su Dim Çayı suyu idi.
Günümüzde bile, tarımcılık ve muzculuğun Alanya’ da ana endüstri olmadığı halde Dim Çayı şehir için hala önem taşımaktadır. Birçok değişik restaurant çayın hemen yanında yer alır ve bazıları da neredeyse çayın içindedir. Yazları, su seviyesinin düşük olduğu zamanlar masalar ve sandalyeler suyun içerisine konur ve böylece yemek yerken ayağınızı suya sokmanız mümkündür.
Dim Çayında bulunan her restaurant taze yakalanıp servis edilen alabalık yetiştirmektedir. Özellikle yazın sıcakların 40 dereceye ulaşması ile birlikte çay ve çevresinde bulunan bu restaurantlar çok popüler olur – sadece turistler için değil, çoğunlukla sahilde güneşlenmek istemeyen yerliler içinde. Nehir ağazından yaklaşık olarak 5 kilometre uzaklıkta devlet tarafından büyük bir baraj inşaa edilmektedir.
Baraj Alanya’ ya sadece içme suyu taşımayacaktır, aynı zamanda az ve sabit olmayan elektrik ihtiyacını da karşılayacaktır.
Baraj hazır olduğu zaman çayın su seviyesini kontrol etmek daha kolay olacaktır. Fakat barajın bitmesi ile birlikte çayın çevresi ve restaurantların büyük bir kısmı su altında kalacaktır.



Dim Çayı
Alanya’nın doğusunda ve şehir merkezinden 6 km uzaklıktaki Dimçayı, Torosların eteklerinde doğup 60 km’lik bir kolla sularını Akdeniz’e boşaltıyor.
Dimçayı köprüsünden önce sola ayrılan asfalt yol Dimçayı kenarından içerilere giriyor. Suyun çağıltısı ve çevresindeki yeşillik çok etkileyici. Suyu yaz kış soğuk. Yazın en sıcak günlerinde denizde serinleyemezseniz eğer, Dimçayı’nın serin sularına bırakabilirsiniz kendinizi.
Dim ÇayıYol boyunca çok sayıda lokanta var. Bir bölümü yaz ayları dışında da açık oluyor. Tavuk, et ve içki servisi yapılıyor. Ama hem suya girmek, hem de alabalık yemek istiyorsanız Dimçayı Regülatörü’ne kadar çıkmanız gerekiyor. Regülatör sapaktan 7.5 km sonra. Regülatör’ü geçtikten 500 metre sonra karşınıza çıkacak Göl piknik alanını deneyebilirsiniz. Su içine atılmış masalara oturup, serince bir yemeğe ne dersiniz?
Dim Çayı Buraya kadar gelmişken son yılların popüler sporu rafting yapabilirsiniz. Rafting için gerekli altyapıya sahip Alraft tesislerine ulaşmak için 5 km daha gitmeniz gerekiyor. (Sapaktan 12.5 km sonra)
Alraft tesisleri, ağaçlar altında ve dere kenarında geniş bir alana yayılmış. İçinde lokanta, okçuluk ve binicilik alanları var. Alraft, Dim Çayı üzerinde raftinge uygun 5 km’lik bir parkur kullanıyor. Parkur, Alraft tesislerinde bitiyor. Su seviyesine göre bu parkur 1-2 saat arasında tamamlanıyor.




Dim Çayı Hakkında Bilgi
Alanya’nın Akçatı Köyü sınırları içerisinde bulunan Dim Çayı Alanya’ya 15 km. uzaklıkta. Özel aracınızla Alanya çıkışında sahil yoluyla Gazipaşa-Mersin yolunu takiben 5 km. gidiyorsunuz Alantur’a gelmeden sola ayrılan yol sizi Dim Çayı’na paralel istediğiniz piknik alanına ve restoranların yoğun bulunduğu bölgeye getirecek.
Dim Çayı’nda düşük yatak kapasiteli bazı pansiyonlar bulunuyor. Genellikle günübirlik piknik alanı olarak kullanılan bölgeye gelenlerin yemek süresince araçları park sahasında pırıl pırıl yıkanıyor.
Türkiye’nin en fazla yatak kapasitesine sahip tatil merkezi Alanya cazibesi her bütçeye cevap veren seçenekleri ile konuklarını ağırlıyor. Kent içi şehir merkezi başta olmak üzere gerek Gazipaşa yolu gerekse Damlataş tarafında yer alan otel, motel ve tatil köyleri yıl boyunca talebe cevap veriyorlar.
Dim Çayı boyunca her iki sahilde yer alan kır lokantalarında bir çok seçenek bulunuyor. İsteyenler su içindeki masalarda veya göl kıyısındaki teras ve ahşap platformlarda masa seçebiliyorlar. Yemek sonrası ise kerevetlerden oluşan dinlenme locaları, uykuyu sevenleri ağırlıyor. Isparta’daki tesislerden getirilen alabalıklar Dim Çayı’nın özel bölümlerinde balık yaşatma havuzlarında besleniyor. Piknikçiler bu balıklardan canlı da satın alabiliyorlar. Restoranlarda ise tavuk ızgara, et ızgara, ve alabalık mönüyü oluşturuyor. Göl Piknik isimli restoran işletmecisi temizlenen alabalıklar içine karabiber, kimyon, kekik, sumak, kırmızı biber ve zeytinyağıyla hazırlanan özel soslar iki saat bekletiyor. Sosu iyice emen balıklar, daha sonra ızgaraya konarak odun közünde ağır ağır pişiriliyor. Yemek sonrası ise mart yemişi tercih edilenler arasında tercih ediliyor.
Yorgunluğunuzu Dim Çayı’nın serin sularına bırakın. Akdeniz’in incilerinden Alanya deyince aklınıza kavurucu sıcaklar, nemiyle bunaltan bir hava tepenizde eksilmeyen kızgın güneş gelebilir. Bu tanıtımın 15 km. uzağında bulunan Dim Çayı’nın iklimi ve ortamı öylesine farklı ki… Ayaklarınız suda iken leziz alabalıklarınızı yer, çınar, çam, ceviz ağaçları gölgesinde yorgunluk atabilirisiniz. Belki de dayanamaz çayın serin sularına bırakırsınız kendinizi…
Alanya’ya bu kadar yakın olup Dim Çayı’nda iklimin 15 derece daha soğuk olması ve sıfır nem oranıyla Akdeniz’in yaz mevsimi içindeki bunaltıcı havasını bir anda sıyırıp atabileceğiniz bir ortam sunar Dim Çayı. Alakise adlı tepeden doğan Dim Çayı akış sesi kulağınızdan hiç eksilmez. Günün her saatinde büyük coşkuyla köpükler saçarak geçip gider önünüzden. Suyu buz gibidir. Küçük şelaleler çınar, çam, karaağaç, ceviz, kavak ve meşe ağaçlarının yemyeşil bitki örtüsü içinden geçerek akıp uzaklaşarak Akdeniz’e ulaşır.
Dim Çayı’nda fantastik piknik
Dim Çayı boyunca dere yatağına su içine yerleştirilmiş bir çok masa ve kıyılarda dere içi kır lokantalarına rastlanıyor. Piknik alanlarında taşlara, otlara, çiçeklere basan ayaklarınız burada buz gibi suya temas ediyor. Ancak suyun debisi bu zevke 15 Haziran’dan sonra fırsat tanıyor ve su ısısının zirvede olduğu Eylül ayına kadar sürüyor. Kıvrılarak akan çay, kenarlarına kurulu irili ufaklı bir çok restoran konuklarına servisi su içinde yapıyor. Serin suları piknikçiler aynı zamanda meşrubat ve meyvalarını soğutmak içinde kullanıyorlar. Turistlerin en büyük zevki kiralık ciplerle tozlu yolları turladıktan sonra tüm safari tozunu bu gibi sulara bırakmak ve çayın ortasında yemeklerini yiyip, sonrasında en derin yeri 3-5 metre olan çayın ortasına tekrar tekrar atlamak. Dim Çayı’nı sahilden itibaren 10. km.sinde binicilik ve rafting faaliyetlerinde bulunan bir de kulüp bulunuyor. Kulüp çevresinde eğitilmiş atlarla rehberler eşliğinde dolaşabiliyor, tüm malzemenin kulüp tarafından karşılandığı rafting turlarına da katılabiliyorsunuz. Alanya sıcaktan yanarken su ve kuş sesine karışan doğal klimalı serin ortamda dinlenen yerli-yabancı turistler güneş şiddetini kaybettikten çok sonra yöreyi terk ediyorlar.
Dim Çayı’na gelenler doğa harikası olan ve çaya yakınlığı ile ulaşım kolaylığı sağlayan Dim Mağarası’nı gezebiliyorlar.
Alanyada Gezilecek Yerler, Alanya Gezilecek Yerler, Dim Çayı, Dim Çayı Hakkında Bilgi, Dim Çayı Nerede, Dim çayına nasıl gidilir, Dim çayı nasıl gidilir, Dim Çayı Resimler

Kaynak:http://www.hakkinda-bilgi-nedir.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder