11 Aralık 2013 Çarşamba

Kış Yaklaşırken Zatürreye Dikkat

IMG Ust

Kış Yaklaşırken Zatürreye Dikkat

Kışa sayılı günler kala, soğuyan hava ve haliyle kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması beraberinde çok tanıdık bir hastalığı da gündeme getiriyor: Zatürre. Yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabilen zatürreden korunmak için ise, kıyafetimizden yiyeceklerimize pek çok unsura dikkat etmek şart.

Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, zatürre ile mücadelede sağlıklı beslenme ve uygun giysilerin önemini vurguluyor. Doç. Dr. Reha Baran, akciğer, kalp, diyabet, böbrek yetmezliği, dalak yokluğu gibi bazı kronik hastalığı olanların dolayısıyla bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve 65 yaş üzerindekilerin 5 yılda bir zatürre aşısı olmaları gerektiğini belirtiyor.

Baran, buna karşın, zatürre aşısının tam bir koruma sağlamadığına dikkat çekiyor. “Zatürre aşısı olmak, kişinin zatürreden tamamıyla korunduğu anlamına gelmez. En sık görünen tipine karşı koruma sağlanır. Ama yine de zatürre aşılarının faydalı olduğunu düşünüyoruz” diyen Doç. Dr. Baran, zatürrenin dünyada ölüm nedenleri arasında ilk 5 arasında olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Dünya Sağlık Örgütü, zatürre aşısı olma yaşını 65’ten  50’ye  çekmeyi planlıyor."

Aman griple karıştırmayın!

Zatürre çoğunlukla griple karıştırılabiliyor. Doç. Dr. Baran, antibiyotik tedavisine başlanmış kişilerin yüksek ateşin 4'üncü günden itibaren düşmemesi durumunda mutlaka yeniden hekime görünmesi gerektiğini vurguluyor.

Peki hangi hastalıklar, zatürre olma riskini arttırıyor?

Bu hastalıkların başında KOAH, diyabet, kalp, karaciğer ve kanser geliyor. Aynı zamanda dalağı alınmış hastalar, kronik alkolikler, beslenme bozukluğu olanlar ve gribal enfeksiyon geçirenler de risk altında bulunuyor.

Yediklerimizden giydiklerimize dikkat!
Doç. Dr. Reha Baran, yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabilen zatürre ile mücadelede sağlıklı beslenme ve uygun giysilerin önemini vurguluyor. Özellikle bol sıvı gıda tüketilmesi şart! A vitamini açısından zengin bir beslenme ile akciğerler korunabiliyor. Zatürrenin tedavisinde antibiyotiklerin yanı sıra ateş düşürücü ilaçlar, balgam söktürücüler ve kanda oksijen düzeyi düşerse oksijen tedavisi etkili oluyor..


http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=80&categoryId=8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder