Kapadokya Gezilecek Yerler
Baştan sona tarih ve turizm kokan bu bölgenin adım adım gezilmesini tavsiye ediyoruz. Vakti sınırlı olanlar bile Avanos, Ürgüp-Göreme ve Ihlara Vadisini görmeden dönmemeli.Avanos :
Avanos toprağa verdiği hayatla bilinir.Pişirilerek farklı gereçlere dönüşen toprak kaynağını, Avanos’un ortasından geçen Kızılırmak’tan alır.Toprağı kadar meşhur bir şeyi daha vardır ki o da ipek ve yünden dokunan halılarıdır. Bunların yanı sıra ilçe bağcılıkla da öne çıkar. Dağların eteklerinde yetişen üzümler sadece sofraları süslemekle kalmaz, mağazalarda da yerini şarap olarak alır.
Çömlek ve diğer gereçlerin yapıldığı atölyeleri, şarapların üretildiği mağaraları her daim halka açık birer gezi mekanı. Sadece gezmekle kalmayıp buralarda kendiniz de çömlek yapımını deneyebilirsiniz.
Avanos’un tarihi dokusu da en az aktiviteleri kadar cezbedici..
Ürgüp :
Ürgüp, Bizans zamanında civar köy, kasaba ve vadilerdeki kilise ve manastırların piskoposluk merkeziydi.
Selçuklu dönemine gelince ise çevreye açılan önemli bir kale haline gelmişti. Altıkapılı Türbe ve Temenni Tepesi Türbesi de o döneme ait eserlerdir. Temenni Tepesi’nde bulunan iki türbeden birinin Selçuklu Sultanı IV. Rüknettin Kılıçarslan’a, diğerinin ise III. Alaaddin Keykubat’a ait olduğu düşünülür.
Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra Ürgüp adını alan bu küçük ilçe önemini ilk kez Damat İbrahim Paşa’nın kadılık makamını Nevşehir’e bağlamasıyla kaybeder. İlçede gezerken rastlayabileceğiniz kitabeli mermer çeşmeler de o zamanın hatıralarıdır. İbrahim Paşa tarafından dönemin en usta şairlerine yazdırılmış kitabelerle süslenmiş bu çeşmeler halkı mağdur etmemek amacıyla yaptırılmış. Suları ise yakınlarda bir köy olan Kavak’tan gelen yeraltı su yolları ile temin ediliyormuş.
Diğer bir önemli yapısı ise temelleri 1900ler de atılan Rum Hamamı’dır.
SOĞANLI VADİSİ
Ürgüp’ten sonraki ikinci büyük Rahip merkezi Soğanlı Vadisidir. Freskler 9-13.yy.aittir. Vadideki bazı kiliselerde ne zaman yapıldığına dair tarih vardır. Burda yaklaşık 150 kilise bulunmaktadır. Önemli kiliseler 1060 - 1061 de yapılmış olan Karabaş Kilisesi ve yapılışı 11.yy. başlamış olan Barbara Kilisesidir.
YERALTI ŞEHRİ DERİNKUYU
Bu yeraltı şehri Frikler zamanındandır. Bizans zamanında da yaşanılmaya devam edilmiştir. Burası düşmandan korunmak için oluşturulmuştur. Düşman istilası ile yeraltı şehrinin kapıları kapatılmış ve 80 m. Yükseklikteki bacalardan havalandırma sağlanmıştır. Derinkuyu 1963’te bulunmuş ve açılmış olan en büyük yeraltı şehridir. Derinkuyu yeraltı şehrinden 11 kat aşağıya inilebiliyor, henüz açılmamış olan ve devam eden diğer katları da vardır. Bugüne kadar açılmış ve bulunmuş kısmı sadece çeyreği olan 1500 m2'lik bir alanı kaplıyor ve yeraltı şehri diğer yeraltı şehirleriyle bağlantılı. Tahminlere göre Derinkuyu 3000 ila 50.000 insanı barındırabiliyordu.
ZELVE VADİSİ
Zelve Vadisi Kapadokyada çok özel bir manzaraya sahiptir.1953'te burası bir yerleşim yeriydi. 20. yy.’a kadar Zelve, Hıristiyan ve Müslümanların beraber yaşadığı bir yerdi. 1967'de açık hava müzesine çevrildi.Labirent bir yola sahip olan bu vadi keşfedilebilir. Burada yerleşim yerleri, merdivenler, kiliseler ve güvercinlikler de görmeye değer yerlerdendir. Mağaralardaki freskler hayvan ve insan figürlerinden ziyade geometrik şekillerdir. Üzümlü Kilisesinde 8. ve 9. yy.ait iyi korunmuş freskler mevcuttur.
Ihlara Vadisi
Güzelyurt"a 12 km. mesafededir. Melendiz Irmağı kenarında 14 km. uzunluğunda bir kanyondur. Vadinin tamamını yürümek 5 saati alır. Ihlara Köyü"nden itibaren ırmağın sol tarafını takip ediniz. Bizans döneminden kalma duvarları boyalı mükemmel kaya kiliselerini Ihlara ve Belisırma civarında gezebilirsiniz. Belisırma köyünden itibaren ırmağın sağ tarafını izleyiniz.Vadinin çıkışında, yeşillikler arasında Yaprakhisar Köyü"ne ulaşmak için Selçuklu döneminden kalma bir taş köprüden geçiniz. Köyde çok sayıda Bizans Manastırı görebilirsiniz. Yaprakhisar"ın devamında, Peri bacalarıyla çevrili 10.y.y."dan kalma, 365 basamakla çıkılan Selime"deki Kale Manastırı"nın kayadan oyma birimleri ve Kalenin önünde bulunan 13.y.y."dan kalma Selçuklu Türbesi görülmeye değer eserlerdir.
http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=59&categoryId=3
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder