15 Aralık 2013 Pazar

Halı Saha Maçı Öncesi ve Sonrası Ne Yenmeli?

IMG Ust

Halı Saha Maçı Öncesi ve Sonrası Ne Yenmeli?

Vücutta enerji için kullanılan iki önemli besin öğesi vardır : karbonhidratlar, yağlar. Futbolcular için en önemli besin öğesi karbonhidratlardır.

Karbonhidratlar vücutta kas ve karaciğerde depolanır. Bir futbolcu maça veya antrenmana çıktığında, vücut gereken enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan sağlamaya başlar. Karbonhidrat deposu vücutta kısıtlıdır. Bu nedenle vücut bir süre sonra vücuttaki yağları enerji için kullanmaya başlar. Vücut enerji için yağları kullanmaya başladığı anda, vücutta kalan karbonhidrat miktarı performansı direkt etkiler. Kalan karbonhidrat miktarı beslenmemizle ve beslenme alışkanlıklarımızla ilgilidir.

Maç öncesinde yenmesi gerekenler;

Maç öncesi yemekte, makarna, pilav, patates tüketmeliyiz. Çünkü bu besinler bol miktarda karbonhidrat içerir. Karbonhidrat depolarımızı doldurmamızı sağlar. Böylece maç performansı artar ve yorgunluk azalır.

Maç öncesi yemekte, fazla yağlı yemekler yemekten kaçınmalıyız. Çünkü yağlar midemizi tok ve ağırlaşmış hissetmemizi sağlar ve böylece yeterince karbonhidrat kaynağı (makarna, pilav, patates gibi) tüketemeyiz. Performans azalır, yorgunluk hissi artar.

Maç öncesinde, içecek olarak, meyve suyu, komposto gibi karbonhidrat içeren içecekler tüketmeliyiz. Kola ve kolalı içecekleri kesinlikle içmemeliyiz. Çünkü bu tür içecekler hem sağlığa zararlıdır hem de tok ve şişkin hissetmemize neden olur. Hareket kabiliyetini, performansı azaltır.

Maç öncesinde; meyve tüketmek karbonhidrat içerdiği için çok faydalı olur. Fakat maç öncesi bağırsaklarımızın fazla çalışmasına neden olabileceği için kabuksuz olarak yemeliyiz.
Maç sonrasında yenmesi gerekenler;

Maç öncesinde karbonhidrat depolarımızı doldurduğumuz gibi, maçtan sonra da vakit kaybetmeden karbonhidrat depolarımızı doldurmalıyız. Böylece bir sonraki maç veya antrenmana karbonhidrat depolarımız dolu olacak ve performansımız artacaktır.

Maç veya antrenman bittikten sonra en geç 2 saat sonra yemek yemeliyiz.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=88&categoryId=5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder