28 Aralık 2013 Cumartesi

KIŞIN EVDE YAPILABİLECEK SPORLAR

IMG Ust

KIŞIN EVDE YAPILABİLECEK SPORLAR


Yaz mevsiminde açık havada spor yapmanın keyfi ayrı... Ama bu kış aylarında spor yapamayacağımız anlamına gelmez! Belki deniz kenarında sabah yürüyüşleri veya akşam sahilde bisiklet turları yapmamız pek mümkün olmayabilir; ama evde veya salonlarda yapabileceğimiz bazı sporlarla kışın da formumuzu korumamız mümkün.


Kışın evde yapılabilecek aletsiz sporlar

Günümüzün modern çağ insanı sporu boş vakitlerini daha eğlenceli kılmak, motivasyon sağlamak, vücut geliştirmek, fitness, kardiyo egzersizleri, kilo vermek gibi nedenlerle yapmaktadır. Spor evde, salonda, açık havada yapılabilir. Açık hava ve kapalı salonlar olmak üzere ayrıldığı gibi yaz ve kış sporları olarak da ayrılabilir. Kış sporları açık havada yapılabileceği gibi hava şartları nedeniyle salonda ya da evde yapılmaktadır. Evde yapılabilecek sporlar kilo almamak, hacim kazanmak, sıkılaşmak, vücut geliştirmek, kardiyo egzersizleri olarak yapılabilir. Memorial Hastanesi’nden Doç. Dr. Bülent Aksoy herhangi bir alet kullanmadan evde 3 temel hareketin; barfiks, şınav ve mekik hareketlerinin yapılabileceğini söylüyor.


Barfiks: Kanat, sırt, pazu
Şınav: Göğüs, arka kol
Mekik: Mide yan karın kası ve bacak kaslarını geliştirir.


Kışın evde yapılabilecek aletli sporlar


Aletli olarak evde ağırlık sehpaları, el yayları, pilates topu, sabit bisiklet, koşu bandı kullanılabilir. İp atlama, bisiklet binme, koşu bandı, kardiyo ve aerobik egzersizlere yönelik çalışmalar da kullanılabilir.

Beslenme ve uyku düzenine dikkat!


Bu çalışmaları yaparken beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Aç ve tokken spor yapılmayacağı gibi uykusuz olarak yapmak da vücuda zarar verecektir. Çalışmadan 1,5-2 saat önce yemek yenmelidir. Saat başı 120ml, spor anında ise 200 ml sıvı alınmalıdır. Çalışmadan önce mutlaka ısınma, bitince soğuma hareketleri yapılmalıdır. Giysiler rahat olmalı, t-shirt, eşofman giyilmeli ve giyeceklerin pamuklu, keten gibi teri çeken özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Ağırlık kaldırırken nefes vermeli, indirirken nefes alınmalıdır. Doğru nefes çok önemlidir. Setler arasında 45-60 sn ara verilmelidir.

Spor için en uygun saat öğleden sonra


Sporun hangi saatte yapılacağı önemli bir konudur. Gün içinde belirli saatlerde vücudun hormonel aktivite seviyesi ve refleks cevabı farklılık gösterir. Kalp, tansiyon seviyesi kan hormon ve yağ seviyesi farklılık gösterir. Sabah saatleri sanılanın aksine spor için uygun saatler değildir. En uygun saatler öğle sonrası 16:00 - 19:00 arasıdır. Vücut bu saatten sonra yemek ve dinlenmek için kendini programlar. Kilo vermek için akşam saatlerinde yapılan spor sindirim sistemini hızlandırır ve vücutta yağ birikmesini engeller. Sabah sporunu çoğu insan daha çok tercih eder. Sabah insan vücudundaki kan yoğunluğu yüksektir ve özellikle kalp ve damar/tansiyon hastaları için sabah sporu zararlıdır. Öğlen sonrası 15.00-19.00 arası en uygun saatlerdir. Günün hangi saati spor yaparsanız yapın mutlaka su içmeyi ihmal etmemek gereklidir.
http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=98&categoryId=10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder