29 Aralık 2013 Pazar

Konya'yı tanıyormusunuz

IMG Ust

Konya


İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Konya, Türkiye’nin yüzölçümü en büyük şehridir. Konya ilinin adının ‘İkon’ kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Roma döneminde Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium, Bizans kaynaklarında ise Tokonion adı ile anılan Konya, Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia isimlerini de almıştır. Konya adı ise Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nden beri kullanılmaktadır.

Türkiye’nin eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya’da hayatın Prehistorik dönemde başladığı bilinmektedir. En gelişmiş Neolotik dönem yerleşim merkezi olan Çatalhöyük Konya’da bulunmaktadır.

Etliekmek, fırın kebabı, saç arası, düğün pilavı Konya Mutfağı’nda önemli bir yere sahiptir.

Mevlana ve Nasrettin Hoca gibi dünyada ünlü kişilere ev sahipliği yapmış olan Konya’da toplam 11 müze bulunmaktadır. Bunlar; Mevlana, Karatay Çini Eserleri, İnceminare, Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzeleri, Çatalhöyük Örenyeri Müzesi, Ereğli Müzesi, Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi, Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi ve Akşehir Arkeoloji Müzesidir.

Meke Gölü, Tınaztepe Mağarası, Alaaddin Camii, Yerköprü Şelalesi Konya’da görmeniz gereken yerler arasındadır.

İsmil Kaplıca ve Termal Tesisleri, Hadim Yerköprü Karasu İlçesi, Aşağı Çiğil Kaynak Suyu, Ilgın Kaplıcaları, Eski Hamam, Orta Hamam, Meydan Hamamı, Meram Hamamı, Mahkeme Hamamı, Sultan Hamamı Konya’da bulunan hamamlardır.

Alaeddin Camii, İplikçi Camii, Sahip Ata Camii ve Külliyesi , Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi, Şems-I Tebrizi Camii ve Türbesi, Sultanlar Türbesi, Tavusbaba Türbesi, Ateş Baz Veli Türbesi, Zazadin Hanı, Horozlu Hanı, Rızılviran Hanı, Kadı Mürsel (Hacı Hasan) Camii, Tursunoğlu (Tahir Paşa Camii), Hasbey Dar’ül huffazi, Selimiye Camii, Aziziye Camii, Şerafettin Camii, Kapı Camii, Nakipoğlu Camii gibi türbe ve camiler inanç turizmine katkıda bulunmaktadır.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=105&categoryId=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder