16 Aralık 2013 Pazartesi

Koleksiyonculuk

IMG Ust

Koleksiyonculuk


Koleksiyonculuk, toplanabilen ya da biriktirilebilen nesnelerin toplanması, biriktirilmesi, saklanması, gerekli ise temizlenmesi ile ilgili bir hobidir.


Koleksiyona başlamadan önce, ilgi duyulan konu üzerinde bir fikre sahip olunur.  Daha sonra koleksiyonun ilk parçaları toplanır. Önceleri sadece her gördüğünü alıp biriktirme şeklinde gelişirken belli bir miktara ulaşınca, daha zengin koleksiyonlara  uygun şekilde dizilir ve saklanır.


İlk baştan itibaren koleksiyona yatırım yapmak gerekir.Koleksiyoncunun materyalini saklayabilmesi için defter, ilgili kitap ya da katalog alması gerekir, maşa, büyüteç, delgi vs. gibi gereçler kullanılır. gerekir. Bunlar zaman içinde bilgi arttıkça, koleksiyon zenginleştikçe yani gereksinim oldukça alınır.



Koleksiyon denince ilk akla gelen pul koleksiyonudur.  En kolay bulunabilecek ve ucuz koleksiyon materyali puldur. Türk ve yabancı pullar olarak çeşitleri vardır. Ayrıca her biri kendi içinde: anma, özel gün, tematik, resmi, blok pul, damgalı, damgasız vs gibi detaylandırılır.


Para koleksiyonculuğu da en yaygın koleksiyonculuk arasında yer alır.Bu da pullar gibi Türk ve yabancı olarak ikiye ayrılır. Paraların da; tedavül (kullanım) olarak ayrıca bölümleri vardır. Yine para koleksiyonculuğunun çeşidi olan Jeton Koleksiyonu vardır.Bu da Türk ve yabancı olarak ikiye ayrılır.Yine Madalya ve Madalyon Koleksiyonculuğu da para koleksiyonculuğu içindedir.


Koleksiyonculuk  zor bir uğraş değildir. Çünkü insanlar bu uğraşı zorla değil, zevk alarak yaparlar. Bunun ilk basamağı böyle bir uğraşın varlığından haberdar olmaktır. Her konuda olduğu gibi bu da okulda öğrenilir. Koleksiyonculuğa özendirmek için bazı okullarda eğitsel kol dersleri  vardır. Bu yolla insanlar bir hobiye yönlendirilir. Yurdumuzda her çocuk ilköğretim sırasında pul koleksiyonculuğuna özendirilmektedir. Nedeni pulun çok kolay bulunabilmesidir. Koleksiyonculuğun sonu yoktur. Koleksiyonculuk ; sabır, süreklilik, koruma ve bilgi-tecrübe ister.


Koleksiyonculuğun insana kazandırdığı şeylerin başında disiplin gelir. Koleksiyoncu olan bir kişi koleksiyonunu düzenleyip, koruma, temizleme, tasnifleme işlemlerini öğrenmiştir. Bu yüzden yaşamındaki diğer işlerde de aynı şeyleri doğal olarak yapar. Bunu yaparken kendisi de farkında olmaz.
Koleksiyonculuk sayesinde Türk ya da yabancı birçok kişi ile iletişim kurulabilir. Dünyada herkesin bu konuyla ilgilenme yapısı vardır. Yani insanlar yaratılışlarında koleksiyonun gerektirdiği özelliklere çok değişik oranlarda da olsa sahiptirler. Ayrıca sizin genel bilgileriniz ile de iletişim derinleşir.


İnsanların boş zamanlarını, toplum ile uyumlu bir yönde değerlendirdiği için, koleksiyonculuk beyin ve beden deşarjını en iyi şekilde yapar. Bunun başka çeşitleri de spor ve müzik ile uğraşmaktır. Ama spor ve müzikte ara vermek kondisyonu düşürür. Koleksiyonculuk ise kaldığı yerden devam eder. Yaşı yoktur, sınırı vardır. Her yaşta yapılabilir, bütçemizle ve parçanın nadirliği ile sınırlıdır. Ayrıca hem koleksiyon yapıp hem de müzik ya da spor ile uğraşılabilir

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=99&categoryId=4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder