9 Aralık 2013 Pazartesi

Türk Mutfağı - Türk Mutfağı Hakkında Bilgiler

IMG Ust

Türk Mutfağı - Türk Mutfağı Hakkında Bilgiler

Türk Mutfağı Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk Mutfağı hem Balkan ve Ortadoğu Mutfakları’nı etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk Mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz Mutfağı, Güneydoğu Mutfağı, Orta Anadolu Mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

Çorbalar


Çorba özellikle kış aylarında Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez bir parçasıdır. Mercimek çorbası, ezogelin çorbası, yoğurt çorbası ve tarhana çorbası en çok tercih edilen çorbalardır. Ancak Türk Mutfağı bunların yanı sıra sayısız miktarda çorbalar içerir. Etler, sebzeler ve baklagiller genellikle çorbaların ana malzemeleridir. Et suyu, un, yoğurt ve şehriye bu malzemeleri çorba haline getirmek için kullanılır.

Et Yemekleri


Türk Mutfağı’ndaki et yemeklerinin çoğu; kebaplar, köfteler ve sulu et yemekleri sınıfındaki yemeklerdir.
Kebaplar genellikle lokantalarda yenen ve ızgara yöntemiyle hazırlanan cinstendir. Kebaplar arasında döner kebap en sevilen kebaplar arasındadır. Ayrıca Adana Kebabı, iskender kebap ve pirzola da çok yaygındır.
Köfteler kıymanın ekmek içi, soğan ve çeşitli baharatlarla yoğrularak pişirilmesi yoluyla yapılan yemeklerdir. Izgara, fırınlama, kızartma veya sulu yemek olarak yapılabilir. İnegöl Köftesi yurt çapında en çok sevilen köfteler arasındadır.
Sulu et yemekleri arasında güveç, kağıt kebabı ve çeşitli türlü ve yahniler sayılabilir. Ayrıca Türk Mutfağı’nda çok sayıda balık, tavuk ve sakatat yemekleri mevcuttur.

Sebze Yemekleri


Türk Mutfağı sebze yemekleri açısından çok büyük bir çeşitliliğe sahip bir mutfaktır. Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur.
Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz (yalancı dolma) olarak hazırlanabilirler. Etli dolmalar kıyma, pirinç, soğan ve domates salçası içerirler. Yalancı dolmalar ise pirinç, soğan, kuş üzümü ve çam fıstığı kullanılarak yapılır. Lahana ve asma yaprağı sarmaları hazırlamak için kullanılır. Dolmalar için en çok kullanılan sebzeler biber, kabak, domates, patlıcan ve soğan gibi sebzelerdir.
Etli sebze yemekleri kıyma ve parça etin yanısıra sebzelerin pişirilmesi yoluyla hazırlanırlar. Etli fasulye, karnıyarık, patlıcan musakka, etli kabak, etli bezelye, etli türlü, etli mercimek ve nohut, etli ıspanak, lahana ve pırasa dahil çok sayıda yemek mevcuttur.
Birçok sebze kızartılarak ve ızgara yöntemiyle pişirilebilir. Patlıcan kızartma, kabak kızartma, biber, domates, havuç ve mücver çok sevilen kızartma çeşitleri arasındadır.
Ayrıca zeytinyağlılar Türk Mutfağı’nda kendine has bir yer kaplar. Bu yemekler bazen daha ucuz olan diğer sebze yağlarıyla da hazırlanabildikleri halde zeytinyağlılar olarak bilinirler. Zeytinyağlı taze fasulye, fasulye pilaki, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı enginar ve bakla bu sınıfa giren yemekler arasındadır.
Türk Mutfağı’ndaki sebzeler arasında patlıcan çok özel bir önem taşır. Patlıcan sebze olarak dünyanın birçok ülkesinde yenildiği halde çeşitlilik açısından Türk Mutfağı’nı, dünyanın en çok patlıcan yemeğine sahip mutfak olarak saymak bir abartma sayılmaz. Türk Mutfağı’nda patlıcan dolması, kızartması, musakka, pilav, salata ve ızgara dahil sayısız patlıcan yemeği mevcuttur.

İçecekler


Dünyanın her yerinde sevilen gazlı içecekler, bira ve meyve sularının yanı sıra Türk Mutfağı’nın kendine has içecekleri de mevcuttur. Yoğurdun sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türkiye'ye özgü bir içecektir. Bunun dışında boza, şalgam suyu ve şerbet Türkiye'nin kendine özgü soğuk içecekleri arasındadır.
Sıcak içecekler arasında Türk Kahvesi ve Türk Çayı özel bir yer kaplar. Türk Kahvesi kabaca çekilmiş kahvenin cezve denilen uzun saplı kaplar içinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dünya çapında ün kazanmış olan Türk Kahvesi fincan denilen küçük bardaklar içinde servis edilir. Türk Çayı günümüzde tercih edilme açısından kahvenin tahtına oturmuş bir sıcak içecektir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir. Türk Çayı da hazırlanma yöntemi nedeniyle dünya çapında bir ün kazanmıştır.
Alkollü içkiler arasında rakı Türk Mutfağı’nda en çok tercih edilen içkidir. Üzümden elde edilen alkolün anason tohumu ile iki veya üç kez damıtılmasından elde edilir. Türk Mutfağı’nın geçmişi çok eskilere dayanan tarihsel alkollü içkisidir. Rakının çok arkasından gelmesine karşılık bira ve şarap da giderek yaygınlık kazanmaktadır. Yerli üzümler kullanarak hazılanan Türk Şarapları lezzet ve çeşitlilik açısından dünyada adlarını duyurmaya başlamıştır.

Tatlılar


Türk Mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir dünya mutfağıdır. Türk Tatlıları çok geniş bir çeşitlilik gösterir. Baklava, kadayıf, lokma gibi hamurlu tatlılar, muhallebi, keşkül, kazandibi gibi sütlü tatlılar, hoşaf ve kompostolar, revani, helva, aşure ve kabak tatlısı gibi tatlılar geniş bir yelpazeye sahiptirler.
Baklava Türk Mutfağı’nın en tanınmış tatlıları arasındadır. Çok ince açılmış yufkanın arasına fındık, ceviz veya antep fıstığı konarak pişirilmesinden sonra bir şerbetle tatlandırılması yoluyla hazırlanır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla hazırlanır ve baklavanın içine benzer içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır.
Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişasta, pirinç veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanır. Kazandibi ise muhallebi gibi hazırlandıktan sonra elde edilen tatlının bir tepside kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde edilen ilginç bir Türk Tatlısı’dır. Tavuk göğsü de sütlü bir tatlıdır, kazandibi yapılırken sözü edilen malzemelerin yanısıra ince bir şekilde didiklenen tavuk etinin göğüs kısmını da içerir.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=79&categoryId=5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder