Dişleri Sarartan Yiyeceklerden Kaçının
Hepimiz parlak ve beyaz bir gülümseye sahip olmak isteriz. Beyaz ve parlak bir gülümsemeye sahip olmak için aşağıdaki gıdalardan kaçının!Beyaz ve parlak bir gülümseye sahip olmak bir yıl gibi bir süreye karşılık gelebilir. Buna ek olarak istediğiniz parlaklık ve beyaz dişlere sahip olduğunuzda ise özgüveniniz tavan yapabilir!
Diş beyazlatma genellikle güvenli ve etkili bir yöntemdir, aynı zamanda ilk etapta dişlerdeki sararma ve lekeleri de önlemeye yardımcı olur. Diş beyazlatma işlemi sonrası bazı gıdalardan kaçınmak özellikle önemlidir ki beyazlatma işlemi dişlerde ekstra emici etkiler meydana getirir. İşte o yiyecekler;
Kahve
Kahve olmadan sabahları uyanmak ya da o duyguyu hissetmemek çok zor olabilir fakat bir fincan kahve dişlerde oluşan sararma ve lekelerin suçlularından biridir. New York Diş Hekimi Debra Glassman “Dişin dış katmanı çok gözenekli, bu sebeple emilen gıda ve sıvılar orada kalmakta” Dedi ve ekledi; “Dişleri güçlü tutmak için sütten kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınabilir”.
Çay
Çayın kahveden daha iyi bir seçenek olduğunu düşünebilirsiniz, fakat çay da aynı şekilde dişlerde sararma ve lekelere sebebiyet vermekte. İyi haber ise bazı çay çeşitlerinin diğerlerinden daha az zararsız olması. Earl Grey gibi koyu renkli çaylardan kaçının, bunun yerine yeşil, beyaz ve bitki çaylarını tercih edin. Genellikle açık renkli olanları tercih edin çünkü dişlerde leke yapmaz.
Kırmızı Şarap
Kırmızı şarap kalp için iyi olabilir fakat kırmızı şarap gülümsemenizi kötü etkileyebilir. Yapılan çalışmalar şarabın diş eti hastalığını azaltma ya da iltihabı önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Beyaz şarap her zaman kırmızı şaraptan daha tercih edilebilirdir.
Kola
Kola, rengi nedeniyle dişlere oldukça zararlıdır. Çok soğuk içilmesi gözeneklerin aşınmasına ve leke tutmasına olanak sağlayabilir. Ayrıca, sodafosforik ve sitrik asit, diş minesini aşındırmaya yol açtığı gibi diş çürümesine de sebebiyet verebilir. Eğer kola bağımlılığından vazgeçemiyorsanız, herhangi bir pipet yardımıyla en az yudumu alacak şekilde tüketmenizde fayda var.
Meyve Suyu
Meyve suları da dişlerinizi olumsuz şekilde etkileyebilir. Dişlerinizi beyaz tutmak için, meyve suyu içmek yerine açık renkli katı meyveler tüketmek çok daha iyidir. Örneğin; Elma mükemmel bir seçimdir, dişler üzerinde açık renkteki belirgin lekelerin silinmesine yardımcı olabilir.
Buzlu İçecekler ve Dondurulmuş Gıdalar
Sıcak bir yaz gününde hayal edilebilecek en güzel şeylerden birisi buzlarla dolu meyve kokteyli olabilir fakat bu kokteyl gözle bile görülecek seviyede dudaklarınız ve dilinizde lekelere sebebiyet verebilir. Bunun yerine buzlu bir limonata çok daha sağlıklı bir seçimdir. Ayrıca, şekersiz sakız diş için oldukça yararlıdır ve birçok hastaya dişlerde oluşan bakterileri yok etmek için çiğnenmesi önerilir.
Soya Sosu
Soya sosu gibi lezzetli gıdalar için kullanılan koyu sıvı dişler için zararlı olabilir. Eğer suşi ya da çin yemeği yemek istemiyorsanız, soya sosunu idareli ve az miktarlarda kullanmalısınız. Böylece soya sosunun dişleriniz üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerinden az da olsa kurtulmuş olursunuz.
Balzamik Sirke
Kesinlikle lezzetli bir gıda fakat lezzet zenginliğinin yanında bir başka maliyetle birlikte geliyor: dişlerde koyu renkli lekeler. Yine de salata konusunda pes etmemekte fayda var, marul diş lekelerini önlemek ve dişlerinizi oluşabilecek lekelere karşı korumada yardımcı olmaktadır. Marul, diş tabakasında leke oluşturan gıdalar için bir kalkan niteliği taşıyan diş üzerinde bir katman oluşturur. Alternatif olarak pirinç sirkesi, limon suyu veya açık renkli sirke kullanabilirsiniz.
Domates Sosu
Mamma mia! Eğer leziz bir spagetti yapmayı düşüyor ve sos olarak domates sosu kullanmayı düşünüyorsanız, bu durum dişlerinizde oluşabilecek lekelere karşı da hazırlıklı olmanız gerektiği anlamına geliyor. Bunlar yerine ıspanak veya brokoli yemek dişlerde oluşabilecek leke riskini çok daha aza indirebileceği gibi marul gibi sebzelerin tüketimi dişler üzerinde koruyucu bir katman görevi görmektedir.
Yaban Mersini
Yaban mersini antioksidan kaynağı, doğanın süper gıdalarından birisi. Tek olumsuz yanı ise koyu mavi derisi ile dişlerde lekelere sebep olması.
Pancar
Pancar, leke konusunda oldukça etkilidir. Hatta leke konusunda en yoğun gıdalardan birisi olarak gösterilebilir. Meyve suyu şeklinde daha da etkili lekelere sebebiyet verebilir. Lekelerin oluşmasını beklemeden pancar yedikten sonra bir saat içinde dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olmalısınız.
Köri
Hint mutfağının bu eşsiz sosu, dişlerin sararmasına yol açmakta. Köri, çok yoğun rengiyle ilk görüşte bile dişlerde sararma ve lekelere sebebiyet vereceği gözlemlenebilir. Köri sosu tüketiminden sonra dişlerinizi hemen fırçalamakta fayda var.
http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=56&categoryId=8
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder