31 Aralık 2013 Salı

Kulaklıkla Müzik Dinlerken Dikkat

Kulaklıkla Müzik Dinlerken Dikkat


Duymada zorlanma ya da işitme azlığı halk arasında genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilir. Oysa çocuk ve gençlerde de çeşitli nedenlere bağlı işitme kayıpları olabilmektedir. İç, orta ve dış kulak yapılarının eksik ya da işlevlerinin bozuk olduğu bazı kalıtsal veya anatomik bozukluklar, hastalıklar olabileceği gibi, doğumdan sonra da işitme kaybına yol açan çok çeşitli kulak hastalıkları vardır. Ancak pek önemsenmeyen, sonuçları uzun vadede ortaya çıkabilecek, sinsi bir neden: yani “yüksek sese maruz kalmak” da başlı başına bir işitme kaybı nedeni olabilir.

Silah sesi, konser ya da bir patlama sırasında ani ve kısa süreli şiddetli seslerde olduğu gibi, yüksek seslere uzun sürelerle maruz kalmanın da kalıcı işitme kaybına yol açabileceği bilinen bir gerçektir. Günümüzde cep telefonları, tabletler ve çeşitli taşınabilir mp3 çalarların kullanımı artık çocuklar arasında da yaygınlaşmıştır. Bunların işitme kaybına neden olabileceği konusu üzerine ebeveynler şüphe duymalarına karşın, çoğu kez bu durumda ne yapılması gerektiği bilinmemektedir.

Pek çok araştırmacı yaptıkları tıbbi çalışmalarda, kulaklık takılarak yüksek sesle müzik dinlenen bu cihazların, erken yaşlarda işitme kaybı için bir risk faktörü oluşturabileceği sonucuna varmıştır. Ancak bu konudaki geniş pazar payı ve binlerce şarkıyı insanın cebinde taşıyabilmesi ve istediği zaman saatler boyunca dinleyebilmesinin çekiciliği, bu riskin göz ardı edilmesine yol açabiliyor. Bu durumda en azından kendilerini koruyabilecek önlemlerin kullanıcılar ve risk altındakiler tarafından bilinmesi gerekiyor.

Sessiz bir ortamda kulaklıkla müzik dinlenildiğinde ses şiddeti genellikle kabul edilebilir düzeylerdedir (yaklaşık 77 desibel). Ancak gürültülü bir ortamda, çevreden gelen sesi bastırmak için müziğin sesi yükseltildiğinde, dinleyicinin kulakları için tehlike başlamaktadır. Yapılan araştırmalar kulaklıklardan çıkan ses şiddetinin güvenli seviyelerin üzerinde olabildiğini göstermiştir. Daha açıklayıcı belirtmek gerekirse bilimsel veriler ve gürültü yönetmeliğimiz 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalmamayı önerir.

Yapılan araştırmalarda yüksek seviyelerde kulaklıkla 1 saat süreyle müzik dinleyen çocuklarda bile, hemen sonra yapılan işitme testlerinde 5 ile 10 desibel geçici işitme kayıpları gözlendiği belirtiliyor. Bu durumu bir konser, stadyum veya diskotekte geçirilen birkaç saat sonrası duyulan kulak uğultusu şeklinde pek çoğumuz yaşamışızdır.
 http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=114&categoryId=4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder