Bu soğuk tatlının ilk kez Neron tarafından keşfedildiği kimin aklına gelirdi ki…
Roma’yı yakmasıyla olduğu kadar midesine düşkünlüğüyle de meşhur olan Neron, bir gün yine kan revan içinde birbirini doğrayan gladyatörleri izlerken, kendisine yemekler sunan çeşnici başının dağlardan topladığı karı bir kaba doldurup, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek hazırladığı soğuk tatlıyı yiyince bu lezzete bayılmış.
Gerçi bu durumda dondurmayı ilk bulan o çeşnici başı oluyor ama eğer Neron bu tatlıyı beğenmeseydi, oracıkta kafası uçurulacağı için onun böyle bir tatlıyı icat etmesi bir işe yaramayacaktı.

Soğuk ve buzlu içeceklerin ve tatlıların anayurdu genellikle Doğu ülkeleridir. Batılılar, Doğu kültürü ile tanıştıklarında hoşlandıkları bu tatların tariflerini indiragandi yapıp kendi ülkelerine taşıdılar.
Çin seyahatinden dönüşte dondurma tarifini de beraberinde getiren Marco Polo, İtalyanların iştahını kabarttı. İtalyanlar müptelası oldukları bu tadı geliştirip çeşit çeşit dondurmalar yaptılar.
Fransa Kralı İkinci Henry’nin karısı Floransalı Catherine de Medicis’in Fransız sarayına götürdüğü aşçılar, Fransız meslektaşlarına dondurmanın nasıl yapıldığını öğrettiler. On yedinci yüzyılda Avrupa’ya getirilen dondurma, ünlenerek kısa sürede yayıldı. Ve 1676 yılında Paris’te açılan dondurmacı sayısı iki yüz elliye çıktı.
O dönemlerde dondurma, etrafı buz ve tuz tabakasıyla kaplı olan döner yayıklarda dövülerek yapılırdı. 1900′den sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaştı. Dondurmaya çıtır bir lezzet katan külah ise, ilk kez 1904′te Missouri Louis’te düzenlenen dünya fuarında ortaya çıktı.
http://www.derszamani.net/dondurmayi-kim-buldu-dondurmanin-icadi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder