8 Aralık 2013 Pazar

Dondurmayı ilk kim buldu

Dondurmayı ilk kim buldu, dondurmanın icadı tarihçesi, dondurma ne zaman icat edildi
Bu soğuk tatlının ilk kez Neron tarafından keşfe­dildiği kimin aklına gelirdi ki…
Roma’yı yakmasıyla olduğu kadar midesine düş­künlüğüyle de meşhur olan Neron, bir gün yine kan revan içinde birbirini doğrayan gladyatörleri izler­ken, kendisine yemekler sunan çeşnici başının dağ­lardan topladığı karı bir kaba doldurup, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek hazırladığı soğuk tatlıyı yiyince bu lezzete bayılmış.
Gerçi bu durumda dondurmayı ilk bulan o çeşnici başı oluyor ama eğer Neron bu tatlıyı beğenmeseydi, oracıkta kafası uçurulacağı için onun böyle bir tatlıyı icat etmesi bir işe yaramayacaktı.
dondurmaNeyse, Neron tadına bayıldı­ğı bu tatlıdan daha fazla istemiş ve ertesi gün köle ordusunu apar topar kar toplamaya dağlara yol­lamış. Ve getirilen karların üzerine bal ve meyve döktürerek tarihin ilk dondurması­nı hazırlatmış. Artık o zamandan kalan bir adet mi­dir bilemeyeceğiz, fakat Anadolu’da karın üzerine pekmez döküp yeme âdeti hâlâ yürürlüktedir.
Soğuk ve buzlu içeceklerin ve tatlıların anayur­du genellikle Doğu ülkeleridir. Batılılar, Doğu kül­türü ile tanıştıklarında hoşlandıkları bu tatların ta­riflerini indiragandi yapıp kendi ülkelerine taşıdı­lar.
Çin seyahatinden dönüşte dondurma tarifini de beraberinde getiren Marco Polo, İtalyanların işta­hını kabarttı. İtalyanlar müptelası oldukları bu tadı geliştirip çeşit çeşit dondurmalar yaptılar.
Fransa Kralı İkinci Henry’nin karısı Floransalı Catherine de Medicis’in Fransız sarayına götür­düğü aşçılar, Fransız meslektaşlarına dondurma­nın nasıl yapıldığını öğrettiler. On yedinci yüzyılda Avrupa’ya getirilen dondurma, ünlenerek kısa sü­rede yayıldı. Ve 1676 yılında Paris’te açılan dondur­macı sayısı iki yüz elliye çıktı.
O dönemlerde dondurma, etrafı buz ve tuz taba­kasıyla kaplı olan döner yayıklarda dövülerek yapı­lırdı. 1900′den sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaştı. Dondur­maya çıtır bir lezzet katan külah ise, ilk kez 1904′te Missouri Louis’te düzenlenen dünya fuarında orta­ya çıktı.

http://www.derszamani.net/dondurmayi-kim-buldu-dondurmanin-icadi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder