Kömür Nedir?
Kömür Nedir?
- Kömür değişik oranlarda organik ve inorganik yapıcı ve bileşenler içeren tortul bir kayaçtır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuştur.
- Kömür Dünyada en yaygın şekilde bulunan güvenilir aynı zamanda diğer enerji kaynaklarına kıyasla düşük maliyetlerle elde edile bilinen fosil yakıttır. Kömür Dünyada en fazla bulunan enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Petrol ve doğalgaza kıyasla dünyanın belirli kesimlerinde değil dünyanın genelinde bulunmaktadır. Kömür kullanımı, depolanması ve nakliyesi açısından en emniyetli enerji kaynağıdır. Ekonomik açıdan bakıldığında ise ülkemizde kömür madeninin işlenmesi neticesinde ülkemize %100 lük bir katma değer yansımaktadır.
- Bataklıklarda uygun koşulların(Nem,Sıcaklık ve Ph değeri) oluşması ile asit miktarının artması sonucu, ortamda bulunan organik maddelerin etkisiyle çürüyen bitkiler su altına iner, bataklığa gelen malzeme ile birlikte zamanla üzeri örtülür ve çöker(Süpsidans). Zaman içerisinde kimyasal reaksiyonlar sonucunda fiziksel ve kimyasal değişikliğe uğraması sonucu kömür oluşmaktadır. Dünya kömür rezervlerinin büyük bir bölümü Karbonifer(Karbon içeren) devrinde meydana gelmiştir. Karbonifer tüm dünya karalarının ekvatoral düzlemde bir araya toplanmaya başladığı, dev boyutlu bitki örtüsüne sahip, yağmur ve bataklık ormanlarıyla kaplı olduğu bir devirdir. Bu da kömür oluşumunu kolaylaştırmıştır. Dünyadaki taşkömürü yataklarının büyük bir kısmı bu döneme aittir. Kömür Oluşumu Permiyen devrinde de sürmüştür fakat iklim daha soğuk ve daha kuru bir karakter kazandığından bataklık ormanları Permiyen ortalarında kuraklığa dayanamayarak yok olmuştur. Böylece kömür oluşumu yavaşlamış ve azalmıştır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder