31 Mart 2013 Pazar

HZ.İSA SON YEMEĞİ KİMİNLE YEDİ ?

HZ.İSA SON YEMEĞİ KİMİNLE YEDİ ?
 
Kıpti incili ne göre Hz.isa son yemeğini ozamanın valisi ile yedi.Mısır'da bulunan bin 200 yıllık Kıpta'incilinde,Hz.İsa'nın son yemeğini kudus un romalı valisi Honca Plate ile yediğini ve havari Judas ın da yetkililere İsa yı öperek gösterdiği belirtiliyor.
20,yy başında Mısır da bulunan kıptı dilinde yazılmış 1200 yıllık bir İncil günümüz hristiyanlarının HZ.İsa ile ilgili inandığı bir çok şeyi farklı anlatıyor.Hollanda daki Utrecht Üniversitesin den Broek in ilk defa çözdüğü belgeye göre Hz.İsa nın havarileri ile beraber yediği son yemek perşembe günü değil salı günü olmuştur.ayrıca Hz.İsa nın cuma günü çarmağa gerilmeden önce yediği son yemeği Kudüsün romalı valisi Ponca Pilate la olduğu belirtiliyor.
M.S.4 üncü yüzyılda Kudüste yaşamış Aziz Cyril sözzlerine dayandığı belirtilen belge de günümüz katolik ve ortodoks hristiyan dünyasının inandığının aksine Vali Pilate Hz.İsa dan o kadar etkilenmiş ki onun yerine kendi oğlunun çarmağa gerilmesini teklif etmiş. teklifi kabul etmeyen Hz.İsa bana iyi davrandığın için kutsanacaksın demiş.Pilate Kıpti ve Etiyopya kiliselerince aziz olarak kabul ediliyor.
belgelere göre Hz. İsa salı günü havarileri ile yemek yedikten sonra Judas ın para karşılığı ona ihanet etmesi yüzünden tutuklanıyor.ancak Hz.İsa nın sürekli şekil değiştirdiğini söyleyen belge Judas ın Hz.İsa yı yanağından öperek yetkililere gösterdiğini belirtiyor.1910 da bulunan belge 1 yıl sonra başka belgelerle ünlü amerikelı finansçı J.P.Morgan tarafından satın alınmış Morgan daha sonra belgeleri müzeye bağışlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder