16 Mart 2013 Cumartesi

BEYİN: YAŞAMIN TA KENDİSİ

BEYİN: YAŞAMIN TA KENDİSİ



İnsan vücudunun merkezi olan beyin, kullanıldığı sürece, bilgi ve düşüncelerle dolar. Gereksiz ve kullanım yeri olmayan her düşünce beyine, sonrasında da vücuda yorgunluk hissi vermektedir. Gereği olmayan düşünceleri beyinden atmayı başarmak, gerekli olan düşüncelere daha fazla yoğunlaşmayı sağlayacaktır. Beyine hükmedebilmek, bunu sağlayabilmenin yegane yoludur.

Vücut, yorgunluğunu, belirli işaretler vererek kişiye iletir. Takdir edersiniz ki, beyinsel faaliyetlerin vücutta yarattığı yorgunluk hissi, fiziksel hareketlerden oluşan yorgunluktan daha fazladır. Kaynağı fiziksel olan yorgunluk hissi dinlenerek ya da uyuyarak atılabilir fakat, beyinden kaynaklanan yorgunluk hissini atmak o kadarda kolay değildir. Dinlendiğimizi ya da uyuduğumuzu sandığımız anlarda bile, gereksiz düşünceler beyni meşgul edecek ve sürekli bir hareket içinde olacaktır.
Peki beynin önemini ve yaşama olan etkisini bildiğimiz halde neden bunu tam ve etkin bir şekilde kullanmıyor ya da kullanamıyoruz?
Bu sorunun birinci cevabı, insanların kişisel ataletlerini yenememeleri ve atalet içinde yaşamlarını sürdürmeleridir. Nedir kişisel atalet?
Atalet kelimesi “eylemsizlik hali”, “eyleme geçememe” olarak açıklanmaktadır. Bir işin yapılması gerektiği, nasıl yapılacağı ve yapılmadığında olumlu ya da olumsuz hangi sonuçları doğuracağı bilindiği halde, harekete geçememe ve hiçbir şey yapmama olarak da açıklanabilir. Beyni tam ve verimli kullanamamak, insanın içindeki atalet duygusunu yenememesiyle bire bir bağlantılıdır.
Biraz önceki sorunun ikincil cevabı ise insanın içindeki haset duygulardır. Neyi düşünüp neyi düşünmememiz gerektiğine karar veremediğimiz anda insana özgü ve dünya ile ilgili olgular düşünce olarak ortaya çıkabilmektedir. Kıskançlıklar, kişisel yarışlar, karşıdaki insanın kötülüğünü ya da mutsuzluğunu isteme, kendisini başka insanların düşüncelerine ve söylemlerine göre değerlendirme gibi düşünceler, zamanla normal kabul edilmekte ve doğru düşünme yeteneğinden hızla uzaklaşılmaktadır.
Şunu bilmemiz gerekir.
Neyin, nasıl olması gerektiğini düşünen insan, istediği sürece bunu gerçekleştirebilir.
Yeter ki sağlıklı bir düşünce sistemiyle istemesini bilelim.

Kaynak:http://hayatadair.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder