28 Mart 2013 Perşembe

Nesli tükenmekte olan hayvanları biliyormusunuz ?

Bu hayvanların nesli tükeniyor

 


<!– google_ad_section_start –>

Gizemli ve tehlikedeler
Yeryüzünde yüzlerce canlı türü bugün yok olma tehlikesi altında. Doğanın dengesi bozuldukça bu zavallı canlılar da yaşam mücadelesine yenik düşerek ekosistemden kopuyorlar. İşte size dünya genelinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ilginç canlılar…


Meksikalı yürüyen balık
Meksika bölgesinde yetişen bu balık türünün nesli tükeniyor. Her an yok olma tehlikesi altındaki bu pembe balığın dört ayağı olduğu için yürüyen balık adıyla anılıyor.

Kuş yiyen dev örümcek
Dünyanın en büyük örümceği. Genellikle kuş yiyerek beslenen bu dev yaratıklar daha çok böcek ve sıçan türleri gibi küçük vücutlu hayvanları tercih ediyor. Adı kuş yiyen örümcek olsa da genellikle kuş yemeyi pek tercih etmiyorlar. Yediklerinde de yarasa yiyorlar. Yaşam alanı Amazonlar olan bu örümcekler de tıpkı Meksikalı yürüyen balıklar gibi yok olma tehlikesi altında. Nedeni ise Amazonlardaki doğal dengenin bozulmuş olması.

Islık çalan örümcek
Bu örümcekler de ilginç birtakım davranışlara sahip. Bacaklarını birbirine sürterek ilginç bir ıslık çalma şekilleri var. Yerli ekosistemleri içinde gerçekten hayati bir öneme sahip olan bu hayvanlar da dünyadaki doğal dengenin bozulmasıyla yok olma tehdidi altında.

Dev Çin semenderi
Yaklaşık iki metreye varan boylarıyla Çin semenderleri Çin dışında ABD’nin belli bölgelerinde de yaşıyor. ABD’de ‘hellbender’ adıyla anılan bu hayvanlar ilginç bir görüntüye sahip.

Dev su böcekleri
Amazonların en uzaylı yaratıkları. Dev boyutlara ulaşan bu su böceklerinin en leziz yemeklerinden biri piranalar. Dişlerindeki zehir sayesinde avlarını kısa sürede etkisiz hale getiriyorlar.

Dev Palouse solucanı
Başlıca yaşan alanları ABD’nin Washington eyaleti. Zararsız olan bu solucanların 2005 yılına kadar var oldukları sanılıyor. Bugün nesillerinin tükenmiş olduğu varsayılıyor. Toprağın dört metre altına kadar inebiliyorlar.

Dev hindistan cevizi pavuryaları
Görmüş olduğunuz fotoğraf şaka değil. Guam ve diğer Pasifik adalarının yerlilerinden. Günlük hayatın bir parçası haline gelmiş bu yaratıklar çöp kutularına bile tırmanabiliyorlar. Çok ağır hareket ettiklerinden dolayı insanlar açısından çok büyük bir tehlike oluşturmuyorlar.

Deniz lalesi karidesleri
Nesli tükenmekte olan diğer bir canlı türü de bu karidesler. Şeffaf görüntüleriyle oldukça farklı görünen bu deniz canlıları ses de çıkarıyor.

Honduraslı hayalet yarasaları
Tropikal Amerika’da Guatemala ile Brezilya’nın arasındaki bölgelerde palmiye ile şeker kamışı yapraklarının arasında tünemiş vaziyette bulunur. Bu, 7-8 santim uzunluğunda orta irilikteki yarasa, kar gibi beyaz bir kürkle kaplıdır. Karın uzun zaman yerde kaldığı ülkelerde hayvanların bu renkte olmalarında bir fevkalâdelik yoktur.

Ebe kurbağası
Avrupa’da yaşayan ebe kara kurbağası, yaşamının büyük bölümünü karada, sudan uzakta olmayan toprak oyuklarında geçirir. Bu kurbağanın en büyük özelliği yumurtalarını taşıyabilecek şekilde benzeri olmayan bir derisinin olmasıdır.

Ördek kurbağası
Tıpkı bir ördek sesi çıkardıkları için bu isim verilmiştir.

Cam kurbağa
Kurbağa türünün belki de en estetik ve güzel olanıdır. Şeffaf yeşil rengi ve transparan gövdesiyle göz alıcı bir güzelliği vardır. Yağmur ormanlarında yaşarlar.Ne yazık ki bu kurbağalar da yok olmak üzere.

Ayaklı amfibiler
İlginç vücut şekilleri olan bu canlılar evrimlerini tam olarak tamamlayamamışlar. Kuyruk biçimindeki vücut şekilleri farklı yaşam şekillerine ayak uydurmalarını sağlıyor. Yumuşakça grubunda yer alıyorlar ve oldukça keskin dişlere sahipler.

Dev Komodo ejderi
Bu ejder, ancak 1912 yılında keşfedilmiştir. Bu tür yalnız Sonda takımadalarının bazı küçük adalarında ve özellikle adını taşıdığı adada bulunur. Uzunluğu 3 metreyi geçtiğinden kertenkelelerin devi sayılır. Yerliler, yavru geyikleri ve yavru yaban domuzlarını, hatta zaman zaman yabani atları yediğini söylerler. Adı fare adası olan Komodo adasında bir tek farenin kalmamış olması manalıdır. Dev varan bunların hepsini yediği tahmin edilebilir. Bu varan, pisboğazlığı, kendi hemcinslerine saldırıp onları yemeye ve her türlü hayvan leşiyle karnını doyurmaya kadar vardırır.

Kagu
Avustralya’nın bin küsur mil doğusundaki Büyük Kaledonya adasında yaşar. Yeni Kaledonya pullarında yer alan bu tavuk iriliğindeki kuş özellikle geceleri faaldir.

Kıllı burunlu kangurularbr : Nesli tükenmek üzere olan memeli bir tür.

Çizgili tavşan Myanmar da yaşıyorlar. Minyatür bir tür geyiği andırıyorlar


Kaynak: Nesli tükenen hayvanlar tesli tükenen canlılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder