Likapa - Yaban Mersini
|
Yaban Mersini (vaccinum
myrtillus) ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsü meyve türüdür. Anavatanı
kuzey yarım kürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen bircok türü vardır.
Genel olarak kuzey Avrupa, Amerika’daki Rocky dağları ve ülkemizde, Doğu
Karadeniz bölgesinin rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık bölgelerinde
yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır.
Rize’de Likapa,Trabzon’da
Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen
İlçesinde Çera (Çela), Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çiçeği,
diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü olarak isimlendirilen
ve literatürümüze Yaban Mersini olarak giren bu üzümsü meyve puslu veya parlak
mavi rengi ile MAVİ ALTIN (blue gold) olarak nitelendirilmektedir. İngilizcesi
Blueberry olarak bilinen yaban mersini Sağlık meyvesi olarak tanınmaktadır.
Yaban Mersini özellikle 1906 yılındaAmerika’da başlatılan ıslah çalışmaları
sonucu doğadaki yabani formlarına göre kültüre alınan çeşitlerin, özellikleri
(meyve iriliği, tadı,olgunluğu v.s) daha üstün niteliklere sahip olduğu
görülmüştür.
1879 tarihli Osmanlıca bir
belgede, Rize’deki ormanlarda, kırlarda ve halkın bazılarının bahçelerinde bol
miktarda keşfedilen bir tür çay ağacından bahsedilmektedir. Bu belgeye göre yöre
halkı bu bitkiyi, emek ve akça sarfederek terbiye edip yapraklarını kilosu on
mecidiye karşılığında satmaktadır. O zamanın hükümeti tarafından gümrük vergisi
alınan bu çaya benzeyen bitkiden, ayrıca orman vergisi de alınmak
istenmektedir. Rusya Hükümeti bu bitkiden vergi namına bir şey almadığından bu
çayların kaçak olarak yurt dışına çıkacağından endişe duyulmaktadır. Trabzon
valiliğinin yazısı üzerine Osmanlı Hükümeti bu bitkiden örnekler istiyor. Orman
Bakanlığı’nın da kontrolünde olmak şartıyla bunun yararlı olup olmadığı
araştırılıp ondan sonra tarımının yapılmasına ve yaygınlaştırılmasına teşebbüs
edilmesi tavsiye olunmuştur.
Halen yeni çalışmalar Karadeniz Bölgesi’nde
farklı rakımlara adaptasyonu ve mevcut çeşitlerin çoğaltılma imkanlarına yönelik
çalışmalar tüm hızı ile devam etmekte ve bu çalışmalar TUBİTAK ile DPT
tarafından desteklenmektedir.
19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi
öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hüseyin Çelik şöyle diyor:
"Karadeniz,
tarımsal açıdan mükemmel imkânlar sağlayabilecek potansiyele sahip. Yeni ürün
çeşitleri önermeliyiz. Ben, bir akademisyen ve Karadeniz âşığı olarak, 1996
yılından bu yana yeni meyve türlerini tanıtmaya ve geliştirmeye
çalışıyorum."
Dr. Hüseyin Çelik, önce Karadeniz′in ünlü kokulu kara üzümü
ile ilgilenmiş. Örnekler toplamak için köylerde dolaşırken Rize, İkizdere
Şimşirli köyünde, Köy Enstitülü emekli öğretmen Osman Yıldız ile tanışmış. Dr.
Çelik anlatıyor:
"Osman Yıldız, yurtdışından getirdiği likapa fidanlarını
yetiştirmek için uğraşıyormuş. Rize′de Likapa, Trabzon′da Ligarba, Rize Pazar′da
Kaskanaka, Ardeşen′de Çera olarak isimlendirilen ve yabani meyveleri beğenilerek
tüketilen likapa, yurtdışında ′blueberry′ adıyla çok yüksek fiyatla satılır.
Bizde ise ticari olarak yetiştirilmiyor. İkizdereli Osman Yıldız, yurtdışında
çok yüksek fiyatla satılan blueberry meyvesini görünce "Yahu bu bizim likapaya
benziyor" diyerek fidanlarını getirip köyüne dikmiş. Osman Yıldız ve oğlu Osman
Nuri Yıldız, 2.5 dönüm bahçesini bize verdi. Şimdi, burada likapa yetiştirme
çalışmaları yapıyoruz. Projeyi DPT ve TÜBİTAK destekliyor."
Dr. Hüseyin
Çelik, üzümsü meyveler denen meyve grubunda uzman. Bektaşi üzümü, frenk üzümü,
kokulu kara üzüm, ahududu, böğürtlen gibi meyvelerin oluşturduğu bu grup, tüm
dünyada büyük miktarlarda yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Ancak her nedense
ülkemizde yetiştirilmiyorlar. Dr. Çelik, bu grubun bir üyesi olan likapa
hakkında şunları söylüyor:
"Geçen yıl deneme bahçesinde
yetiştirdiğimiz 500 kilo likapa, Rizeli Üçel firması tarafından reçel olarak
işlendi ve çok beğenildi. ABD′den ithal edilerek İstanbul′daki marketlerde
satılan likapa meyvesinin 250 gramı 5 milyon liradan alıcı buluyor. Asitli
topraklarda yetişen likapa için özellikle Rize ve Trabzon tam biçilmiş kaftan.
Dünyadaki lüks ve pahalı meyvelerden biri olan likapa, ülkemizde de layık olduğu
yeri çok yakında alacak. Rize Milletvekili İlyas Çakır′ın da desteklediği
projemizle belki de 4 - 5 yıl sonra dünyaya likapa satar duruma geleceğiz.
Ortalama olarak bir dönüm fındık bahçesinden 300 milyon lira, çay bahçesinden
675 milyon lira, böğürtlen - ahududu bahçesinden 3 milyar lira gelir elde
edilebilirken, 2003 yılında 1 kg. yaban mersini 4 milyon liraya satıldı. Bir
dönüm likapa bahçesinden 2 bin 500 kilo meyve alınır. Dolayısıyla elde edilen
gelir 8 milyar liradan fazladır." (6)
Üçel Gıda Temsilcisi Harun ŞİMŞEK
ise sektör olarak likapa bitkisine çok önem verdiklerini, likapanın reçel
yapımında, pastacılıkta,çay, şarap,ilaç ve bir çok alanda kullanılmakla beraber
üretimin yetersiz kaldığını kendilerinin sektör olarak şu anda 5 ton olan ürün
kapasitesinin 50.000 tona çıkarılması durumunda dahi bu ürünü almaya hazır
olduklarını, üretimin arttırılması durumunda likapada ihracat yolunun
açılacağına ve bu konuda Avrupa’da söz sahibi olacağımızı belirtmiştir.
(5)
|
Besin Değeri ve Sağlık Açısından Önemi |
Bir bardak likapa meyvesi 145 gram
gelmektedir ve 21 gr karbonhidrat, 1 gr protein, 0.5gr yağ, 19mg C vitamini,
145 IU A vitamini 85 kalori içerir.
100 gram
yenilebilir yaban mersininin
- %83'ü su, %0,7', si protein,
%0,5'i yağ, %15'i karbonhidrat, %1,5'uğu lifdir.
- 62 kalori sağlar.
- Adet kanamalarını düzenleyen bir
meyve olarak tavsiye edilmiştir.
- Ağız, deri ve üriner sistem
enfeksiyonları
- Anti kanserojen ve antioksidant
(damarlarda yağ birikimini engelleme) özelliğine sahiptir
- Aşırı kanamayı durdurma
- Bağırsak metabolizmasını
düzenler
- Damar hastalıkları
- Rn
güvenilir kullanım alanlarından birisi de damar hastalıklarıdır. Bu hastalıklara
kılcal damar çatlamasıda dahildir. Zayıf kılcal damarlar çatlayabilir. Bu durum
ise sık sık tekrarlanan bere, morluk, çürük ve eziklere neden olur. Zayıf kılcal
damarlar ise zayıf kan dolaşımını ve bağ dokusunu akla getirir ki bu durum
artrit yada mafsal iltihabı gibi rahatsızlıklarla yakından ilgilidir.
Yabanmersini meyvelerinde bulunan antosiyanidin kılcal damarları, serbest
radikal saldırısından koruyarak onların kuvvetlenmesine hizmet ederken aynı
zamanda sağlıklı bağ dokusu ve yeni kılcal damar oluşumuna da katkıda bulunur.
Yabanmersini meyve ekstresi, damar sertliği için bir risk faktörü olan
parçalanmış kan hücrelerinin atardamar çeperlerine yapışmasını da azaltmaktadır.
Bunun yanında, Damar sertliği riskini de azaltır.
- Gece körlüğünü ortadan kaldırır
- 2. Dünya
savaşı sırasında İngiliz Hava Kuvvetleri pilotlarının doktorların önerisiyle bol
miktarda yaban mersini reçeli yiyerek gece uçuşlarına çıktıklarını ve yorgun
gözlerini dinlendirdiklerini kayıtlardan biliyoruz. Pilotlar, yabanmersini
reçeli yedikten sonra gece uçuşlarına çıktıklarında gece görüşlerinde bir
düzelme ve iyileşme hissettiklerini sık sık rapor ediyorlardı.
- Avrupa ve Amerika’da
yabanmersini preparatları gece körlüğü ve diyabetik retinopati ve zayıf kan
dolaşımını artırmak için kullanılmaktadır. Almanya’da ise ayrıca, ishal
durdurucu olarak da kullanılmaktadır.
Göz yorgunluğunu giderir,
miyopluk ve şeker hastalığınından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller
Gut ve Romatizma
HIV virüsünün tekrarlanmasını
azaltır.
İshal durdurucu; yaprak ve kuru
meyvelerinden yapılan çay
Kan şekeri ve kolestrolü düşürür
Kansere karşı vücudu koruyan
enzimleri çalıştırır
Kalp krizi riskini azaltır.
Damar sertliği oluşumunu engeller
Sağlıklı bağ dokusu ve yeni
kılcal damar oluşumuna yardımcı olur.
Taze olarak yenildiğinde kanı
temizler
Varis ve basuru iyileştirir
Yaprak ve kuru meyvelerinden
yapılan çay ishal giderici olarak kullanılır
Zayıf kan dolaşımını artırmak
|
Bitkisel Özellikleri ve İstekleri |
Meyveler hasat edilirken olgun meyveler alınır.
Olgunlaşmayan meyveler dalda bırakılır daha sonra tekrar olgunlaşan
meyvelerin hasadı yapılır.
Bitkisel Özellikleri
Çalı görünümünde olup özellikle yabani formları değişik boyda ve meyve
özellikleri bakımından farklıdır.
Kültüre alınan çeşitlerde boy genelde
1m-1.5 arasıda değişir.
Saçak kök miktarı çok fazla olup, yüzlek kök
yapısına sahiptir, toprak tipine bağlı olarak kökler 1 metre derinliğe kadar
inebilmektedir.
Çiçek tomurcukları yaz sonlarına doğru oluşur ve sadece
yeni sürgünler üzerinde meydana gelere, ertesi yıl ilkbaharda sürerek çiçek
açarlar. Yaşlı dallarda üzerinde sadece yaprak gözleri oluşur.
Çiçekler
5 çanak yaprak yaprak, 5 taç yaprak, 10 erkek organ ve 1 dişi organ içerir.
Kültüre alınan çeşitlerde çiçeklenme dönemi Mayıs ayının ikinci yarısına
doğru bir 10-15 günlük periyot içinde salkım şeklinde beyaz, krem rengi açılan
çiçekler, arılar tarafından tozlaşma sağlandıktan sonra, aynı periyotla Temmuz
ayının ikinci yarısında meyveler kademeli olarak olgunlaşır.
Olgun
meyvelerin mavi renk almaktadır
Toprak İstekleri, nemli , drenajı
iyi olan, organik maddece zengin ve asit topraklarda iyi yetişirler.
Toprak asitliği pH=4.0 ile 5.5
arasında olmalıdır.
Yaban mersin'nin yetiştiği
topraklardaki besin maddeleri ya çok düşük olmalı ya da yavaş çözünen gübreler
kullanılmalıdır.
Topraktaki kalsiyum düzeyinin
yüksek olmasından da hoşlanmazlar.
Bakımı
Meyve
veriminden düşmüş 4-5 yıllık dallar budanma lıdır.
Genç 2-3
yılık dalların bırakılması meyve verimi için gereklidir.
Çoğaltılması
Pratikte çoğunlukla çelikle çoğaltma yapılmakta, bunun yanında daldırma, aşılama
ve doku kültürü ile de çoğaltılabilmektedir.
Çelikler Odun çeliği ve
yarı odunsu çelik olmak üzere iki şekilde alınır.
Köklendirme ortamında
köklenen çelikler fidan haline getirilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kullanım Alanları |
Likapa,
antioksidan madde içeriği en yüksek bahçe bitkisidir. Çok farklı amaçlar için
kullanılmaktadır.
-
Meyve suyu olarak; tek başına veya diğer meyve sularıyla kokteyl
yapılarak.
-
İlaç sanayisinde; kuru meyvesi, çiçek, kök ve yaprakları
-
Süt ve süt ürünleri teknolojisinde; dondurma, yaban mersini içeren süt veya
yoğurt
- Kurumeyve teknolojisinde
-
Meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda
- Baharat sanayisinde
-
Meyve salatalarında
-
Reçel, marmelat ve konserve sanyisinde
-
Çay; kuru yaprağı ve kuru meyvesi
-
Diyet mönülerinde
|
Likapa Türleri |
Kadife
Yapraklı Yaban Mersini
(Vaccinium myrtilloides Michx.)
Yaprak ve
gövdesinde, tüy içermesiyle diğer türlerden ayrılır.
Yaprak kenarları
düz olup diş içermezler.
Ormanlık alanlarda yaygındır.
Çok kısa
sürede, çok fazla miktarda sürgün ve dal oluşturan bu yaban mersini türü, çok
bol ürün verir. |
Vaccinium myrtilloides Michx.
|
Yer Yaban Mersini
(Vaccinium boreale
Hall& Alders)
Çok fazla dallanabilen bir türdür. Genelde toprak
altında büyümesini sürdürür.
Denize doğru burun gibi uzanmış açık
alanlarda bol miktarda bulunur
|
Vaccinium boreale Hall&
Alders
|
Adi, Kısa Boylu
Mersin
(Vaccinium angustifolium Ait.)
Yabani olarak bilinir,
çalıları kısa, yaprakları ise cilallanmış gibi çok parlaktır.
Yapraklar
düz ve kenarları dişlidir.
Yaprakların ucunda küçük bir beze taşırlar.
Terk edilmiş alanlardaki kuru otların üzerinde gelişir ve böyle
olanlarda yaygın olark görülürler. |
Vaccinium angustifolium Ait.
|
Yüksek
Çalı Formlu Yaban Mersini
Günümüzde ticari oarak yetiştirilen ve
melezlemeleri yapılan yüzlerce çeşidi olan yüksek çalı formlu yaban mersini
bulunmaktadır. Bunlar arasında, Kuzey orjinli (Vaccinium corymbosum L.) ve Güney
Orijinli (Vaccinium corymbosum, Vaccinium darrowi Camp. ve Vaccinium ashei)
melezleri gibi farklı iki grup yer almaktadır.
Yüksek çalı formu yabani
mersinler dik büyüme gösterirler.
Kışın yapraklarını dökerler. 2-5
metreye kadar boylanabilinirler. Ancak, kültüre alındıklarında 1-3 metre
arasında boylanmalarına müsaade edilir.
Yaprakları eliptik veya oval
olup 7,5 cm uzunluğundadır. Alt yüzeyleri ince tüylü, kenarları düzdür.
|
Vaccinium corymbosum L.
|
Sürgünler -20C
ile -40C arasında zarar görürler.
Meyveleri 1,5 - 2 gram ağırlığında
olup; meyve rengi mavi-siyahtır. Kaliteli olan meyveleri taze tüketimden ziyade
sanayi için uygundur. Meyve olgunluğu artıkça renkte matlaşma meydana gelir.
Çiçeklenmeden 45-75 gün içinde meyveler olgunlaşır. Çiçekleri ters dönmüş
semaver şeklinde olduğundan tozlanmada arılara ihtiyaç vardır. |
Kısa Çalı Formlu Siyah Yaban
Mersini
(Vaccinium angustifolium nigrum Wood-Boivin)
Yapraklar
mavi yeşil renkte iken, meyveleri parlak siyah renktedir. Mera ve doğal
ortamlarda yetişir. Sürekli yakılan ortamlarda yaban mersini'nin artış oranı çok
daha hızlı olmaktadır.
|
Tavşangözlü Yaban Mersin
(Vaccinium
ashei Reade)
Dik ve kuvvetli büyüme gösterir. 10m boylanabilinir. ancak
kültüre alındığında 1-3 m'ye budanmalıdır. Yaprakları küçük, oval veya eliptik
olabilir. Meyveleri 1,2 ile 1,5 gram ağırlığında, mavi-siyah renkte, sert
kabuklu ve fazla çekirdeklidir. Çiçek tomurcukları kış döneminde -24 C ile
30C'lere dayanabilir.
Meyvelerin raf ömrü diğerlerine göre daha uzundur.
El ile hasat için bitki boyunun 80 cm'de olması tercih edilir. Meyveleri taze ve
sanayilik olarak üretilebiliir. Meyveler matlaşmaz. Çiçeklerdeki taç yapraklar
döküldükten sonra 90 gün içinde meyveler olgunlaşır. Tam olgunlukta
toplansalarda bu durumu uzun süre muhafaza eder ve buruşmazlar. |
|
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder