24 Mart 2013 Pazar

Hastalıklara şifa olan özel toprak

Hastalıklara şifa olan özel toprak

gelenegi-olmayan-din-olur-mu
Dünyaca ünlü tarihçi Lowry son kitabında Fatih Sultan Mehmet'in Limni Adası'ndan getirttiği çok özel toprağı yazdı.
Tarihçi Prof. Dr. Lowry, son kitabında Fatih'in de çok değer verdiği "mühürlü toprak"ın sırrını yazdı. Limni'de yılda bir gün törenle çıkarılan toprağın birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.
EGE DENİZİ'NDEKİ LİMNİ ADASI
Osmanlı Tarihçisi ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heath Lowry'nin son kitabı "On Beşinci Yüzyıl Osmanlı Gerçekleri", Fatih Sultan Mehmet'in gizli kalmış bir sırrına da ışık tutuyor. Lowry'nin, 1456'da Fatih döneminde Osmanlı topraklarına katılan Ege Denizi'ndeki Limni Adası'na ait Tahrir Defterleri'nden yola çıkarak hazırladığı eserinde adada törenle çıkartılan ve hastalıklara iyi geldiğine inanılan "mühürlü toprak"ın gizemine de yer veriliyor. Piri Reis'in "ateşi düşürdüğü ve birçok hastalığa iyi geldiği"ni söylediği, 17. yüzyıl kronikçisi Naima'nın "ölümcül ateşler ve vebaya karşı etkilidir" diye bahsettiği "Tini Mahtum" yani mühürlü toprak, o dönem yaygın olan veba ve çeşitli zehirlenmelere karşı koruyucu olduğuna inanılıyor.

TOPRAK 6 AĞUSTOS'TA DİNİ TÖRENLE ÇIKARTILIYORDU
Lowry "Geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve Limni Adası'nda bulunan mühürlü toprak, yılın sadece bir gününde, Hz. İsa'nın dirildiği gün olduğuna inanılan 6 Ağustos'ta gece yarısı dini bir törenle çıkarılıyordu. Bu törene Müslümanlar katılamıyor, 200 metre ileriden izliyordu. Toprak mühürlenip İstanbul'a, saraya gönderiliyordu. Satılması kesinlikle yasak olan toprağı kaçak olarak çıkarmak isteyenlerin ise kellesi vurulurdu. Toprak en son 1906'da çıkartılmış" diye konuştu.

KORUYUCU BARDAK YAPTIRDI
Fatih Sultan Mehmet'in bu topraktan kendisine bardak yaptırdığını anlatan Lowry, "Zehirli bir şey konduğunda bardağın parçalanacağına inanılıyordu. Önce o bardağa konulan ikram, eğer bir şey olmazsa altın bardağa konup Fatih'e veriliyordu. Vebadan korunmak için de toprak bir miktar Fatih'in yemeklerine katılıyordu. Fatih, adaya bu toprak için önem veriyordu" dedi.


Kaynak:http://www.haberkapadokya.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder