22 Mart 2013 Cuma

Nasıl daha iyi ebeveyn olabilirsiniz?

Nasıl daha iyi ebeveyn olabilirsiniz?

Çocuklarınıza hayatta nasıl mutlu olacaklarını öğretin Yapılan araştırmalar, ailenin çocuklara mutlu olabilmeyi öğretebildiğini´ gösteriyor. Çocuklara mutluluk kavramını öğretmenin yolu aile içi dengelerde ve davranışlarda yatıyor.
İşte size nasıl daha iyi ebeveyn olabileceğinize dair bilimsel dayanağı olan ipuçları:
Çocuklarınızla oyun oynayın: Araştırmalar, özellikle okul öncesi yaşlarda anne ve babalarıyla oyun oynayan çocukların, ileriki yaşamlarında sosyal olarak daha başarılı olduklarını, daha kolay arkadaş edindiklerini, yaratıcılıklarının arttığını ve stresle daha kolay başa çıkabildiklerini gösteriyor? Olumlu ve yumuşak olun. Bebeklerine olumsuz duygularla yaklaşan ve sert davranan ebeveynler ileride kendilerini saldırgan ve uyumsuz çocuklarla karşı karşıya buluyor?
Aşın kontrolden kaçının: Araştırmalar, anne ve babaları aşırı kontrollü olan, her hareketleri denetlenen çocukların ileride, bu şekilde baskı görmemiş yaşıtlarına kıyasla daha kendine güvensiz ve yeniliklere kapalı olduğunu gösteriyor.
Kendi duygusal sağlığınıza özen gösterin: Duygusal bunalımda olan anneler tarafından yetiştirilen çocukların içine kapalı oldukları ve stresle başa çıkmakta zorlandıkları gözlenmiş.
Mutlaka yardım alın: Anneler, özellikle oğullarınıza daha yalan olun. Bebeklik döneminden başlayarak anne oğul arasında kurulan sıcak ve yakın bir ilişkinin, ergenlik dönemindeki davranış problemlerini engellediği söyleniyor. Ayrıca, annesiyle yakın bir ilişkisi olan erkeklerin romantik ilişkileri de daha başarılı oluyor?
Mutlu ve kendine güvenli çocuk yetiştirmek!
Hem mutlu hem de kendine Yılın son gününde üçüz bebek sevinci güvenli bir çocuk yetiştirmenin en önemli şey olduğu söylenir ama yapılan araştırmalar kendini sevmenin, mutlu ve başarılı bir yaşam için daha önemli olduğunu gösteriyor. "Kendini sevmek" kişinin duygu ve düşüncelerinin farkında olması, insan olmanın değerini bilmesi ve kendine iyi davranması olarak tanımlanıyor.
Çocuklarınıza ´iyi bir yaşam´ın ne olduğunu öğretin: Yaşamımızdaki her şey kontrolümüz altında değil. Çocukların, yaşamın iniş ve çıkışlardan ibaret olduğunu, güzel deneyimlerin keyfini çıkarabilmeyi ve her şey yolunda gitmediğinde, bununla başa çıkabilmenin büyümenin ve gelişmenin bir parçası olduğunu öğrenmeleri gerekiyor.
Çocuğunuzu değil, davranışını yargılayın: Anne ve babanın en önemli görevi, çocuğun başarı ya da başarısızlığına bağlı olmadan, ona kendini değerli hissettirmek. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin ve kendilerini net olarak görmelerini sağlayın. Yanlış bir şey yaptıklarında, çocuğunuzun karakterini değil davranışını eleştirin.
Geçmişi cezalandırmak yerine geleceği şekillendirin: Çocuğunuz doğru olmayan bir şekilde davrandığına, onun olaya bakış açısını anlamaya çalışın ve zararlı davranışlarını değiştirmesine yardımcı olun. Burada amaç, çocuğunuza ileriki yaşamında yardımcı olacak alışkanlıkları ve sosyal becerileri kazandırmak.
İyi bir rol modeli olun: Çocuklar, anne ve babalarının yaptıklarını, karşılaştıkları problemleri nasıl çözdüklerini gözlemler ve öğrendiklerini kendi hayatlarına uygular. Onlara kendinizi ve yaşamınızı sevdiğinizi hissettirmelisiniz.
 
Kaynak: (Habertürk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder