17 Mart 2013 Pazar

SİYONİST ve SİYONİZM Nedir?

SİYONİST ve SİYONİZM Nedir? (What is a Zionist?) İSRAİL ve Yahudilik Üzerine!

SİYONİST ve SİYONİZM Nedir? (What is a Zionist?) İSRAİL ve Yahudilik Üzerine!
Musa Peygamber'in Kurtuluşunun Resmedilişi - İnternet

- Önce şunu bilelim ki; Siyonist, (Siyonizm) - (Siyon) İbranice bir kelime.
- Kudüs'ün yakınlarında bulunan bir ''Siyon Dağı'' varmış... Varmış diyorum çünkü ben daha görmedim. Birde ''Siyon Kalesi'' varmış.. İşte bu iki önemli yeri ayırmak (belirtmek) için kullanılmaktaymış Siyonizm (ismi) kelimesi..
- Tevrat'taki birçok ayette, İsrailoğullarından ''Siyon halkı'' ya da ''Siyon'un oğulları ve Siyon'un kızları'' olarak bahsediliyor... (Bizzat gözlerimle okudum doğrudur.)
- "Siyon" tüm ''Kudüs'' şehrine ve İsrail Diyarı'na diye, atıfta bulunulan (''Kral Davud'' döneminde) bir düşünce haline gelmiş ve böylece de ''Siyonizm'' Yahudi milliyetçiliğini tanımlamak için kullanılan bir terim olmuş..
İşçi Siyonizmi;
Batı Şeria ve Gazze'de bir Filistin Devleti'nin kurulması yolundaki savunuculuğunu üstlenmiş..
Liberal Siyonizm;
İsrail siyasetinde serbest piyasa ilkelerini, demokrasiyi ve ''insan haklarına bağlılığı'' (!) savunanlardan oluşuyormuş! Muş diyorum çünkü anlatılanlardan ve okuduklarımdan öğreniyorum..
Milliyetçi Siyonizm;
Jabotinski'nin önderliğindeki Revizyonist Siyonistlerin içinden çıkmışlar.. Revizyonistler, bir ''Yahudi Devleti'' kurulmasının Siyonizmin amaçlarından biri olduğunu beyan etmeyi reddetmişler ve 1935 yılında ''Dünya Siyonist Örgütü'nden'' ayrılmışlar.. Bu ayrılıştan sonra, Arap nüfusunu Yahudilerin toplu göçünü kabul etmeye zorlamak, bölgedeki ''İngiliz çıkarlarını'' savunmak ve sonrasında Filistin'de bir Yahudi Ordusu kurulmasına karar vermişler.. Zaman içinde değişerek, İsrail'de 1977 yılından bu yana birçok hükümetin ana ortağı olan ''Likud Partisi'ne'' dönüşmüşler... Kurulan bu parti, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki kontrolünü sağlarken, Arap - İsrail anlaşmazlığında da sert bir çizgi izlemekteymiş.. 2005 yılında, Likud Partisi işgal altındaki topraklar üzerinde bir Filistin Devleti kurulması konusunda bölünmüş ve (DİKKAT!) ''barış'' (!) görüşmelerinden yana tavır koyan bu parti üyeleri daha sonra ''Kadima Partisi'ni'' kurmuşlar..
Dini Siyonizm:
İlk Filistin Hahambaşısı olan (Haham Abraham Izak Kookve) ve oğlu (1920'li ve 1930'lu yıllarda), Siyonizmin bazı din karşıtı olan görüşlerini reddettiklerinden ama birçok fikirlerinide beğendikleri için, bunu gelenekselleştirmeyi ve muazzam bir dine dönüştürmeyi değer görmüşler.. Onlara göre Siyonizim, pozitif ideallerini kucaklamaya yarayacak, Ortodoks ve laik Yahudiler arasında bir köprü vazifesi yapacaktır.. Sırf buyüzden bir Ortodoks Yahudilik kolu kurmayı amaçlamışlar..
Siyonist - Siyonizm Nedir?
- Filistin'de Yahudiler için yeniden bir vatan kurulmasına destek veren uluslararası bir ''Siyasi Yahudi Hareketidir.''
- Siyonizm bir nevi Yahudi idealidir.
Açıkçası toparlamak gerekirse, Yahudiler, kendi devletlerini kurabilmek ve Siyonizmi öyle yada böyle, dünyaya zorla da olsa kabul ettirmek için, kendi içlerinde; İşçi Siyonizmi, Liberal Siyonizm, Milliyetçi Siyonizm ve Dini Siyonizm diye, ayrı-ayrı, örgütlenmişler...
Necip Fazıl; ''Siyonist mi? Onlar yumurtalarını pişirmek için dünyaya ateşe veren lanetlilerdir.'' demiş.
Ben mi?
Araştırmalarım sonrası; okuyup - öğrendiklerimden ve de dinlediklerimden sonra son günlerde yaşanılanları da toparlayıp şöyle bir düşündüm ve inanan bir insan olarak dedim ki; Allah sonlarını hayır etsin. (!)



Kaynak mı?
Azıcık da Yahudilik Yahudilik Portalı:
Ben Sabiha Rana; melekler iyi ve merhametli insanların yüreğinden öpsün...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder