6 Ocak 2013 Pazar

Tarihi Yapıların Ayakta Kalma Sırrı

Tarihi Yapıların Ayakta Kalma Sırrı


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Aya_sofya.jpg/550px-Aya_sofya.jpg
Anadolu yapı medeniyetini araştıran arkeologlar, binlerce yıldır ayakta kalan tarihi yapıların temellerinde deprem sönümleme sistemlerinin uygulandığını belirledi.

İSTANBUL AA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınları arasında yer alan “1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi”nin 11. sayısında, deprem izolatör sistemi “Orthostat” tüm yönleriyle ele alındı.
Jeoloji uzmanı Ali Bayraktar tarafından kaleme alınan “Tarihi Yapı Temellerinde Uygulanan Deprem Sönümleme Sistemleri” başlıklı yazıda, Anadolu yapı medeniyetlerini araştıran arkeologların araştırmaları çerçevesinde “tarihi yapılarda, taşıyıcı beden duvarlarının altına isabet eden temel duvar kısımların tabaka tabaka, harç kullanılmadan kırık taşlarla örüldüğünü, böylelikle tabandan gelen deprem yüklerinin, yapının üst katmanlarına geçmesine engel olan sisteminin keşfedildiğini” belirledikleri kaydedildi. Yazıda, arkeologların “Orthostat Taş Döşeği Sistemi” adını verdikleri bu uygulamanın görüldüğü yapılar arasında Kabe, Agustus Tapınağı, Ayasofya Müzesi ve Süleymaniye Camisi’nin de yer aldığı ifade edildi.
Nasıl çalışıyor?
Yazıda, sistemin ilke ve çalışması ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Temel tabakası sağlam zeminden itibaren kırık taşlarla tabaka tabaka örülen sistem yer üstüne çıkınca, ’düzleme tabakası’ ile sonlandırılmış. Temelde kullanılan taşlarla mukayese dahi edilemeyecek büyüklükteki taşlarla yapıbeden duvarlarına taban teşkil edilmekte. Bu tabakada kullanılan taşlar 1.50 metre genişliğinde 1,80- 2,00 metre yüksekliğinde 3,0 metre ile 5,0 metre boyunda. Bu büyüklükteki taşlar, kırık taşlarla örülen temel tabanının üstüne yerleştirilir. Kırık taş taban 10-20 santimetre büyük taşlardan dışarı taşmakta. Taş döşeğin teşkili için büyük taşlar yerine yerleştirildikten sonra alt boşlukları kırık taşlar ile sıkıca doldurulmakta. Bu tabakanın altında enine, boyuna ve dikine hiçbir bağlantı yapılmamaktadır. Bu tabaka tam bir yatay derz oluşturmaktadır.”

4 bin yıldır uygulanıyor
İlk uygulaması M.Ö. 1900’lü yıllara dayanan ve uygulandığı yapıların geçmişten bugüne hâlâ ayakta kaldığı deprem izolatör sistemi “Orthostat”ın, Kâbe, Augustus Tapınağı, Süleymaniye Camii ve Ayasofya Müzesi’nin temellerinde de kullanıldığı belirtiliyor.

gundem.milliyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder