28 Ocak 2013 Pazartesi

Yokoluşun Eşiğinde !

Yokoluşun Eşiğinde !


Bir zamanlar Avrupa’da Balkan yarımadasında aslanlar yaşarmış. Herodot kendi “Herodot Tarihi” olarak bilinen eserinde Pers İmparatoru Kserksess’in ordusuyla Makedonya’ya ilerleyişi esnasında, deve sürüsünün aslanların saldırısına uğradığını yazar. Bu yırtıcılar en geç miladi yılların başına kadar bu topraklarda yaşamışlar. Sonra yok olmuşlar. Onlar da, Holosen’de yok olan yaban eşekleri, mağara keçileri; Pleistosen’de mamutlar, devasa mağara ayıları ve daha adını sayamadığım bir çok hayvan gibi yok olup gitmişler.
Bu gibi yokoluşlar neden oluyor? Sebebi insanoğlunun acımasızlığı mı, ya da doğal süreç mi sadece?

Bugün bir çok bilimadamı yeryüzündeki Flora ve Fauna’nın yeni bir kitlesel yokoluşun eşiğinde olduklarına hemfikirler. 1 000 000′dan fazla tür tehlike altında ve bunlar yüzyılımızın sonuna kadar bile dayanamayacaklar. Bir Milyon Tür! Gidişatı tersine çevirmek için bir şeyler yapabilirmiyiz, tamamen çaresizmiyiz?
Gergedanlar gezegenimizde 40 000 000 yıldır yaşıyorlar. Ama günümüze gelebilen 5 tür gergedanın neredeyse tamamen yokolmaları sadece yarım yüzyıl almıştır.S iyah Afrika Gergedanının günümüzdeki sayısı, 1960 yılındaki sayısının sadece %3′ü kadardır. Gergedan bu rakamlarla gezegenimizde en hızlı yok olan iri memeli rekorunu elinde bulunduruyor.
Yakında ondan sadece bu kalacak:
Güney Çin Kaplanı , 5 kaplan alttürünün en küçüğüdür. Aynı zamanda da en çok tehlike altında olanı. Kalan 3 tür artık yoklar. 1960′lı yıllarda sayıları 4000′i aşıyorken günümüzde 60′tan daha azlar.
Yakında ondan sadece bu kalacak:
Avrupa’da ki tek maymun türü Cebelitarık boğazı çevresinde yaşayan Makak topluluğudur. Sanayileşmeye ve endüstrileşmiş topluma, çevresindeki insan kalabalığına gitgide daha zor ayak uyduran, ama şimdilik popüler bir Turizm Atraksiyonu….
ve yakında ondan sadece bu kalacak:
19 yy sonuna kadar vaşak neredeyse tüm Avrupa kıtasından yok olmuştur. Ormanların kesilmesi ve doğal besin kaynaklarını oluşturan av hayvanlarının kitlesel yok edilmesi temel sebeptir. Bugün sayıları 50 000′den azdır.
Varlığını sürdürebilecek mi, yoksa ondan da sadece bu mu kalacak?
ve Kral… 40 yıl önce 100 000′den fazla aslan, Afrika savanlarını kükremeleriyle inletiyordu. Sayıları her yıl 2000 azalmakta.
Gelecekte kaderin cilvesi bir müzede, tacı işte bunun üzerine koyacaklar
Buraya kadar sadece tehlike altındaki 5 türden bahsettim. Diğer 999 995 türden geriye ne kalacak?
İnsanoğlunun 1 000 001. tür olmayacağının garantisi Yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder