SAĞLIKLI BESLENME
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli
beslenmedir.Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için
besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve
minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine
ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla
beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi
önemli besin maddelerinden de almış oluruz.
Beslenme
Piramidi
Beslenme piramidi 5 ana besin grubunu içerir. Piramit
en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve
daha az tüketilmesi gereken gıdalara doğru gider. Bu besin grupları
karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir.Beslenme piramidi
gıdaların doğru seçimi için rehberiniz
olmalıdır.
|
Karbonhidratlar:Alt grupta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır. Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır. |
Mineraller: Sağlıklı yaşam için gereklidir. Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir,
çinko vb.) sebze ve meyvelerde bulunur, hücre korunması ve sağlıklı diş,
kemik, cilt yapısı için önemlidir. Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı,
vücuttaki sıvı dengesi gibi daha birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol
oynar.
Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek
açısından çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak
hububat ürünlerinde bulunmaktadır.
Yağ-şeker: Yağ ve şeker, çok az tüketilmesi gereken gıdalardır fakat A, D, E
ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi
yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir. Sıvı ve katı
yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır.
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel
faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir. Sağlıksız beslenme düşünme ve
kavrama yeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur. Günde 8 saat
uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel
faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, hafıza ve düşüncenizde azalma görüyorsanız
mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin ve aşağıdaki önerilerimize bir
göz atın.
Dengeli Beslenme Önerileri:
Doymuş yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek
besinleri daha az tüketin.Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü,
soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt
tüketin.Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek,
fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir
vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat
edilmeli.Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme
yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış
olursunuz.
Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay,
kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır.
Gıdalardan aldığımız
günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara
yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi
ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar
doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını
azaltmalıdır.
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu
gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha
sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori
yakmanıza neden olur.Öğünlerinizi önceden belirleyiniz.Mümkünse yediklerinizi 3
ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice
çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu
mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olur.Midenizi
katı gıdalarla doldurmayın .Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu
her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek
yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını
korumaktadırlar.
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en
önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi
glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker
midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına
yemeliyiz.Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır.Mide
doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı
için bütün sindirim sistemimizi yorar.
Vücudumuzda dakikada 10 milyon
hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir
hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir.Düzensiz kötü beslenme yenileme
sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi
hastalıklara açık olursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir.
Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır.Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı
beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli
görüşünü benimsemeliyiz.
Konuyu Hazırlayan:Hem.Yasemin Yazgünoğlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder