EHEC BİR VİRÜS DEĞİL BAĞIRSAK
BAKTERİSİDİR
Sıcak kanlı
hayvanların bağırsağında milyarlarca eşerişia koli bakterisi bulunur. Bunların
büyük çoğunluğu zararsız bakteriler iken, bazı suşlar insanlarda hastalık
yapar. EHEC bunlardan biri olup insanlarda ağır hastalık yapar .
EHEC, Entero
Hemorajik Eşerişia Koli,kelimelerin baş harflerinden yararlanılarak üretilmiş
bir kısaltmadır. Son salgında rol alan suşu E.
coli O104:H4 ‘dür. Mayıs ayında başlayan ve halen devam eden son
Almanya salgını nedeniyle güncellik kazandı. Etken bazı basın organlarında
virüs olarak adlandırılmış ise de etken virüs değil kesinlikle bir
bakteridir.
EHEC sıcak
kanlıların özellikle de büyük baş ve diğer kesimlik hayvanların bağırsağında
bulunan bir bakteri. Hayvanlarda bulunduğu zaman hastalık oluşturmuyor yalnızca
insanlarda kalın bağırsak iltihabına neden oluyor. Kalın bağırsakları tutması
nedeniyle kişide dizanteriye benzeyen bir tablo ile, yani yüksek ateş, karında
kramplar ve ağrı, kanlı ishal ve bazen kusma ile seyreden bir hastalık
yapıyor.
Bakteriden
salgılanan zehir (toksin) kuvvetli bir kırmızı kan hücresi (eritrosit)
parçalayıcı(hemolitik). Bu nedenle hastalık sırsında yalnızca bağırsak iltihabı
ve kanaması olmuyor aynı zamanda bakterinin salgıladığı toksin kana karışarak
kırmızı hücrelerde yıkıma neden oluyor ve kan yıkım (hemoliz) ürünleri
böbreklerden atılıyor. Bazı hastalarda kan yıkımı çok ağır seyrediyor ve yıkım
ürünlerinin fazlalığı nedeniyle böbreklerde yetmezliğe ve arkasından da
kanda üre seviyesinin yükselmesi (üremiye) durumu ortaya çıkıyor. Tıpta
Hemolitik Üremik Sendrome (HUS) denilen bu durumun gelişmesi halinde hastanın
yaşamını kaybetme tehlikesi artıyor.
DSÖ Avrupa Bölge
Ofisi’nin bildirdiğine göre 08 Haziran 2011 itibarı ile Kuzey Almanya
merkezli son salgında Toplam 2909 EHEC enfeksiyonu görülmüş bunun 760’ında
Hemolitik Üremik Sendrome (HUS) gelişmiş ve bunlardan da 19’u ölmüştür. Geriye
kalan 2149 EHEC vakasından ise 8’i yaşamını kaybetmiştir. Böylece Kuzey
Almanya merkezli son salgında toplam ölüm sayısı 27' dir. Hastalık genellikle
çocuklarda ve yaşlı hastalarda ağır komplikasyonlu seyrediyor. Son salgın daha
çok 18 yaş üstünü ve kadınları tutmuştur.
Enfeksiyonun
kuluçka süresi yani bakteriyi aldıktan sonra belirtilerin görülmesi için geçen
ortalama süre 3-5 gün kadardır.Ağır klinik tablo gelişmeyen hastaların tamamı 10
gün zarfında iyileşir.
BULAŞMADA
ÖNCELİKLE ET VE ÜRÜNLERİ İLE HAM SÜT ROL OYNAR SEBZE VE MEYVENİN ROLÜ ÇOK
DÜŞÜKTÜR
Bakteri bağırsak
orijinli olduğu için, insanlara bulaşma özellikle insan ya da hayvan dışkısı ile
bulaşan yiyeceklerin yenmesi sureti ile oluyor. Bu bağlamda da en tehlikeli
yiyecekler et ve et ürünleri ile ham süttür. Özellikle çiğ etle yapılan
yiyecekler ile iyi pişmemiş etlerden yapılan yiyecekler çok tehlikelidir.
Ayrıca insan ve hayvan dışkısının gübre olarak kullanıldığı , çiğ sebze ve
meyve ile de bulaşma söz konusu olabilir.
HASTALIK
YENİ DEĞİL
Bakterinin 1982
yılında Amerika’da ve daha sonrada 1996 yılında Japonya’da salgın yaptığı
biliniyor. Yani yeni tanımlanan bir hastalık değil.
Almanya
yetkilileri hastalığın İspanya özelliklede İspanya’dan ithal edilen sebzeler
olduğunu açıklamıştır. Bu doğrulanmamıştır. Doğrulanmasının ötesinde 08 Haziran
itibari ile 16 ülkede toplam 2909 vaka görülmüş olup, bunun 2844’ü Almanya’da
yalnızca 55’i diğer ülkelerde bunlardan da yalnızca bir tanesi İspanya’dadır.
Diğer ülkelerde görülen vakaların büyük çoğunluğunda Almanya özellikle Kuzey
Almanya ziyareti vardır. Yani esas merkez Kuzey Almanya iken, Alman makamları
İspanyayı suçlaması ve olayı adeta bir haksız rekabet unsuru olarak kullanması
düşündürücüdür.
KORUNMA
ÖNLEMLERİ
-Hastalığa
yakalananlar, yani karın ağrısı ve kanlı ishali olanlar, gecikmeden
hastanelerin intaniye kliniklerine başvurmalı, kesinlikle kendi kendine tedavi
yöntemlerine başvurmamalı, özellikle antibiyotik ve ishal kesici ilaçlar
kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar hastalığın ağırlaşmasına neden
olmaktadır.
-Çiğ et ve
ürünleri ile yapılan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bakteri 70 derecenin
üzerindeki sıcaklıkta tahrip olmaktadır. Bu nedenle de özellikle et ve et
ürünleri, özellikle kıymadan hazırlanan köfte türü yiyecekler iyi pişirilmeli ve
köfte hamburger ve benzeri yiyecekleri pişirme sırasında en ortadaki kısımda
sıcaklık 72 dereceyi geçmelidir. Bu nedenle de fast-foot türü beslenme
yerlerinde çalışan personelin, el temizliği ve et ürünlerini iyi pişirmesi çok
önemlidir.
-Tuvalet
kullandıktan sonra eller çok dikkatlice yıkanmalı ve yiyecek hazırlamadan önce
eller mutlaka bir kez daha yıkanmalıdır.
-Çiğ ham süt
tüketilmemeli ve sokak satıcılarından alınan sütler iyici kaynatılmadan
kullanılmamalıdır.
-Kaynağı belli
olmayan sulama suyu olarak kirli sular, gübre olarak ham hayvan veya insan
dışkısı kullanılan sebze meyve tüketilmemeleri. Çiğ tüketilen sebze ve
meyveler çok iyi yıkanmalıdır.
EHEC’den korunmada DSÖ’nün beş altın kural olarak isimlendirdiği,
1) El
temizliği,
2) Güvenli
kaynaklardan gıda malzemesi alma ve güvenli su kullanma ,
3) Gıdaların
buzdolabında saklaması
4) İyi pişirme,
5) Pişmiş ve çiğ
yiyeceklerin birbiri ile temas etmemesi ve genelde gıda sağlığı özelde ise
EHEC’ten korunma için vazgeçilmez önlemlerdir.
Prof.Dr.Recep
Akdur
Ankara
Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder