25 Ocak 2013 Cuma

TUZ YARARLI MI ZARARLI MI ?

aşırı tuz tüketiminden kaçının!


tuz kısıtlamasını çocukluktan, hatta bebeklik döneminden itibaren yapmak gerekir. bebeklerin mamasına tuz katılarak yapılan bir çalışmada, tuzlu beslenen bebeklerin tansiyonlarında yükselme olduğu görülmüş, bu yükselme eğiliminin tuzun kesilmesinden sonra da devam ettiği saptanmıştır. yaşlı tansiyon hastalarıyla yapılan bir çalışmada da, yalnızca tuz kısıtlamasının, hastaların üçte birinde tansiyonlarının düşmesine neden olduğu anlaşıldı.yemeğe koyduğumuz tuzun yaklaşık % 40' ı sodyumdur. (3 gram tuzda 1200 mg sodyum vardır.) günümüzde amerikalı bir erkek günde 10.4 gram, kadın 7.3 gram tuz tüketir. amerikalılara göre tuzu daha çok sevdiğimizden olsa gerek, ülkemizde erkekler günde ortalama 19.3 gram, kadınlar da 16.8 gram tuz kullanıyor. bu rakam normalde tüketilmesi gereken miktarın en az üç misli. tuzun fazla, buna karşılık potasyum içeren besinlerin de az tüketilmesi, vücutta sodyum potasyum dengesizliğine neden olur, bu da başta yüksek tansiyon olmak üzere pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarmak anlamına gelir. yemeğe ekstra tuz ilave etmeyenler, aşırı tuz almadıklarını düşünürler.
oysa yemeğe konulan tuz, toplam tuz tüketiminin yalnızca %15′ ini yapar. günlük tuzun dörtte üçünü üreticilerin gıdalarımıza koyduğu, bizim görmediğimiz ve farkına varmadığımız tuzdan aldığımızı unutmayalım.
amerikan sağlık teşkilatı, insanların günde en fazla 2300 mg, 51 yaş üzerindekilerin ve yüksek tansiyon hastalarınınsa günde 1500 mg sodyum tüketmesini öneriyor. bir çay kaşığı tuzda 2300 mg sodyum vardır. zayıfkama diyeti nin temel taşlarından biri “az tuzlu beslenme“dir. günlük ekstra tuz alımının yarım, en fazla bir çay kaşığını geçmemesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder