3 Ocak 2013 Perşembe

Kanserin Belirtilerini nasıl anlarız ?

Kanserin Belirtileri

Erken evrelerdeki kanserlerin tipik bir belirtisi yoktur. Buna rağmen, dikkat edilmesi ve doktora bildirilmesi gereken bazı belirtiler şunlardır :

Barsak alışkanlıkları ve dışkıdaki değişiklikler. Aniden başlayan kabızlık ve bunu takip eden ishal nöbetleri, barsak kanserinin işareti olabilir. Dışkıdaki kan, ciddi barsak hastalıklarının habercisi olabileceği için hemoroid kanaması olarak yorumlanmadan önce kontrol ettirilmelidir. Ayrıca dışkının kalınlığının azalması, barsağın bir parçasının daralmasına neden olan bir tümörden kaynaklanabilir.

Açık yara ve inatçı deri döküntüleri, deri kanserinin belirtisi olabilir.

Kan veya akıntı, öksürük, kusma ile birlikte veya idrar ve dışkıda görülebilir.

Meme, deri, testis, koltuk altları, boyun, kasık veya karın gibi vücut bölgelerinde fark edilen kalıcı şişlikler.
Karın ağrıları, hazımsızlık veya yutma güçlüğü, ciddi bir tehlikenin işaretleri olabilir.

Kronik, rahatsız edici öksürük, balgamlı veya kuru öksürükle beraber kan gelmesi -özellikle sigara içenlerde- kaygı vericidir. Uzun süreli ses kısıklığı da dikkat edilmesi gereken bir başka durumdur.

Bir haftadan uzun süreli sebebi belli olmayan düşük derecede ateş, genellikle diş ağrısı veya alerji reaksiyonları gibi nispeten tehlikesiz nedenlere bağlı olabilse de, vücutta apse veya gizli bir tümör ihtimaline karşı doktora başvurulmalıdır.

Kişi kendi isteği dışında kilo kaybediyorsa, nedeni araştırılmalıdır.

Bu işaretler kanser dışındaki herhangi bir nedenden de olabilir. Ayrıca bu belirtilerle beraber ağrı da olmayabilir. Durumu hafife alıp sağlık kontrolü ihmal edilmemelidir. Kanserin ilk evrelerinde ağrı olmayabileceği unutulmamalıdır. Erken evrede teşhis edilmiş kanserlerin tedavisi çok daha kolaydır.
(alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder