Carrington Büyük Güneş Patlaması Olayı
Nasa raporlarına göre, güneşte oluşabilecek büyük bir “taç fışkırması”, etkinleşen plazma topları yüzünden dünyadaki enerji şebekelerini çökertebilir. Güneş korona uzanması manyetik alana zarar verebilir ve alt yapısı çöken bir dünya, ilkel iletişim konumuna gelebilir. Kayıtlardaki 1859 Carrington Olayı, en son bilinen solar etki. Böylesi bir manyetik girişimin dünyaya ulaşması durumunda; televizyon, radyo, internet yayınlarının kesilmesi, elektrik sistemlerinin, cep telefonu ağlarının çökmesi, suların kesilmesi, alt yapının hasar görmesi söz konusu. Yerin beş kat büyüklüğünde manyetik alan havuzları bir patlama ile koptuğunda, güneş rüzgarı saldırıları oluşuyor ve Carrington Event olarak adlandırılıyor.
Solar döngünün yarattığı fırtına hakkındaki raporlar için, Nasa Ulusal Araştırma Kurulu, bunun olası ihtimaller üzerine hazırlandığını belirtmekte yarar görmüş. Sonuçta olabilecek en kötü senaryoyu sunduklarını da söyleyebiliriz.
2012′nin meşhur felaketi Marduk’un yerine, “Güneş Alevi saldırısı” korku veren kıyamet benzeri beklentilerinden. Güneş yüzeyindeki manyetik kuvvet çizgilerinin yükselerek kopması ve hızla geriye çekilirken de, en üstte kalan kısmının adeta kamçılama hareketi yaparcasına güneşten uzaklaşması söz konusu. Bu durumda güneş, atmosfer malzemesini manyetik bir fırtına ile fırlatabiliyor. Elbette bu fışkırma enerji sağlayan birimlerimizin iletkenlerini de eritebilir ve biz de doğal aşırı statik bir yükle saldırıya uğramış oluruz. İnsanların belki 5-6 gün kadar sığınaklarda emniyet altına alınması, cilt kanseri ve göz rahatsızlıklarını azaltmak için gerekli olabilir.
Güneşin yakıtını bitirip, bir süpernova patlaması yaşamadan önce, defalarca taç uzaması ya da öksürme adı verilen evreleri olacaktır. Tek sorun olayın, dünyanın manyetik alanlarının yön değiştireceği zamanlara denk gelip gelmemesi. Bu manyetik alanlar, 76 milyon yıldan bu yana yaklaşık 171 defa yön değiştirmiş. Yeni değişim, bir korona uzanması ile eşzamanlı gerçekleşirse fazlasıyla tehlikeli olabilir. Çünkü, manyetik alanlar yön değiştirirken, dünya çevresini saran kuvvet çizgileri zayıflayacaktır. Bu durum geçicidir ancak, böylesi bir anda da, dünyanın manyetik alanı kozmik ışınları yollarından saptıramayacağından tehlikenin artması olası.
Yunan ve Mısır gizemcileri güneşin bir yıl içindeki halini 4 evrede ve 4 farklı insan figürü ile sembolleştirmişler. Hayatın kaynağı, kış gündönümünde ve Oğlak burcunda doğan bir bebektir, karanlık güçlerden kaçmıştır ama henüz çok kuvvetli değildir. İlkbahar ekinoksunda artık yakışıklı bir delikanlıdır, altın saçları ve beyaz giysisiyle gülümser, kolunda bir kuzu taşır. O, Brahma, Amun, Mitra, Apollon, Osiris, Baküs, Odin, Quetzalcoatl ve Ra ile ortak yönlere sahiptir, tüm bu Tanrılar onun kişiselleştirilmiş halidir. Metali altındır. Yaz gündönümünde güneş, gür sakallı, güçlü bir erkek halinde betimlenir, verimlidir. Sonbahar ekinoksunda artık beyaz saçları ve bükük sırtı ile yaşlı bir adama dönüşecek ve Başak’ın evine girecektir. Doğanın içsel ateşinin doğmayışından ürkütücü ne olabilir?
Güneş renkleri
Bir gün içerisinde doğumu, yükselişi ve batışı ile güneş, hayatın 3 gerçek aşamasını ifade ediyor. Büyüme, olgunluk ve sona eriş. Şafakta mavi, öğle sarı, akşam kırmızıya bürünen ölümsüzlüğün sembolü, karanlığın kucağından zaferle yeniden yükselene dek beklenecektir. 12 aylık yinelenen ömürlerle, 12 zodyak burcunu gezen güneş, aynı zamanda ‘Büyük Adam’ olarak bilgeliğin de sembolüdür. Işık ve ilahi söz ile uyanan kutsal güç aklı nasıl aydınlatırsa ve ruh insan için ne ise, güneş de sistemi için böyledir.
7 ana renkten mavi, sarı ve kırmızı; doğan, yükselen ve batan güneş renkleri olarak bilinç, akıl ve kuvveti betimlerler. Şifa veren mavi, tazeleyen sarı, ısıtan kırmızı.
Bilgeler tarafından insan için; ruh (mavi), zihin (sarı) ve beden (kırmızı) olarak güneş renkleriyle eşleştirilmiş. Dünya için; gök (mavi), toprak (sarı), yeraltı (kırmızı) olmuş. Bilinçaltının tutkuları kırmızıdır ve yeraltının rengidir, aynı zamanda savaş, acı ve aşkın rengidir. Mavi iyilik, beyaz yaşam ve saflık, mor mütevazilik ve ruhsallık sarı şefkat ve hüzün, siyah ölümün rengidir. Bereket ve gençliğin rengi ise yeşildir.
CARRINGTON OLAYI
Dünyada şimdiye kadar ölçülmüş en büyük jeomanyetik fırtına. NASAnın açıkladığı 12 eylül 2012′de beklenen büyük uzay fırtınasından sonra gündeme geldi. 1859′da gerçekleşen bu fırtınayı, amatör ingiliz astronom richard carrington; “inanılmaz güçlü, beyaz parlak bir ışık demeti” olarak not etmişti. bütün uzayda 8 gün boyunca etkili olmuştu.
Bilimadamları; “bugün aynı şiddette bir solar patlama olsa, katrina kasırgası’ndan 10 kat daha kötü etkileri olur.” görüşünde birleşmekte. Felaket tellallığı yapmak istemem ama gerçekleşmesi muhtemel olaylara bir göz atalım.
Beklenen solar patlama olursa ne gibi etkilerde bulunur?
- Günümüz elektrik teknolojisini sıfırlayacak, güç kaynaklarına zarar verecek.
- Sadece amerika’da 90 saniyede 130 milyon insanın elektriğini kesebilir.
- Apartmanlarda su basma işlemi yapılamayacağı için susuzluk gibi problemler başlayacak. klozetler artık çalışmayacak.
- Tren, metro gibi ulaşım araçları çalışmayacak. benzin istasyonları, yer altı depolarından benzin pompalayamayacağı için, arabalar benzinsiz kalacak. dolayısıyla süper marketlerin stokları boşalacak. kıtlık başlayacak.
- “Jeneratör var bizim burda rahatız” geyiği sadece benzin yettiği kadar kullanılacağı için kısa sürecek. hastanelerde sadece 72 saat yedek güç kaynaklarını kullanabilecek. dolayısıyla sağlık hizmetleri zarar görecek.
- İnsanlar ısınma, soğutma gerçekleşemeyeceği için bu dönemde insanlar ölmeye başlayacak. ilaçlar, soğutma olmadığı için bozulacak. ilaç sektörü çok büyük darbe yiyecek.
Dünyanın bu senaryo karşısında toparlanması 4-10 yıl arası olarak hesaplanmakta. Zararları, 2 trilyon $ olarak bekleniyor.
Kaynak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder