20 Ocak 2014 Pazartesi

Yüksek Antioksidan Etkisiyle Her Derde Şifa

IMG Ust

Yüksek Antioksidan Etkisiyle Her Derde Şifa


Kansızlık problemi olanlar bu sebzenin suyunu mutlaka tüketmeli!

Kırmızı pancarın içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde; saç dökülmesi, sedef ve  egzama gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu görülmüştür. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, bu sebzenin yüksek antioksidan etkisiyle her derde şifa olduğunun altını çizerek faydalarını anlattı.


Prof. Dr. İbrahim Uslu yaptığı açıklamada, anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancarın, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta enerji deposu olduğunu söyledi.

Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Sağlığa en yararlı besinlerden biri olan ve A, B, C, P vitaminleri içeren kırmızı pancarın, mineraller bakımından da çok zengin olduğunu belirten Uslu, "Pancar; fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Pancarın yaprakları da aynı şekilde vitamin ve mineral açısından zengindir" dedi.

Uslu, kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin antioksidan özelliği taşıdığını vurgulayarak, "Kırmızı pancar yüksek antioksidan etkisiyle başta kanser olmak üzere adeta her derde devadır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki içerdiği bu vitamin ve mineraller sağlığın çok önemli koruyucularındandır. Örneğin saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde faydalıdır. Cildi güzelleştiren kırmızı pancar, kalp hastalıklarından da korur" diye konuştu.

Kansızlıkta ve demir eksiliğinde çok etkili

Sindirim sistemi açısından çok önemli faydaları olan kırmızı pancarın, mide ve bağırsakları güçlendirici etkisi bulunduğunu anlatan Uslu, şöyle devam etti:

“Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı yok eder, mide ağrısı ve ekşime sorunlarını anında giderir. Karaciğeri düzenli çalıştırması sebebiyle şeker hastalığını önler. Kansızlıkta ve demir eksikliğinde çok etkilidir. Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir. Ülkemizde pek çok insanın kansızlık sorunu olduğu dikkate alındığında, bu bilgi çok önem kazanmaktadır. Kansızlık özellikle kadınlarda daha yaygındır. Kansızlık problemini gidermesi sonucu, iştahı da açarak vücuda dinçlik verir.”

Pancar suyu, tansiyonu düzenler ve sinirleri yatıştırır

Uslu, kırmızı pancarın kaynatılıp, suyunun içilmesi durumunda idrar söktürücü özelliği bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Böbrek kumu dökmekte faydalıdır. Ayrıca hipertansiyon hastaları günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmelidir. Günlük içilen bir bardak pancar suyu, 24 saat boyunca tansiyonu düzenler ve sinirleri yatıştırır. Son derece yararlı olan kırmızı pancar suyunun, yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesini önermiyoruz. Havuç, elma suyu veya başka meyve ya da sebze suları ile yarı yarıya seyreltilerek içildiği zaman son derece faydalıdır."

15 dakikadan fazla pişirmeyin

Kırmızı pancarın 15 dakikadan daha uzun süre pişirilmemesi gerektiğine işaret eden Uslu, "Kırmızı pancardaki çok önemli kanser önleyici antioksidanlardan olan ‘betanin’ ve ‘vulgaxanthin’ uzun süre kaynatıldığı zaman büyük oranda azalmakta ve pancarın, bu kanser önleyici antioksidan etkileri önemli miktarda yitirilmektedir. Tüm bu özellikleri dikkate alındığında, kırmızı pancar daha sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer almalıdır" dedi.

Uslu, kırmızı pancarın suyu sıkılarak, çiğ veya rendelenmiş şekilde tüketilebileceğini belirterek, ayrıca turşusunun da yapılabildiğini kaydetti.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=132&categoryId=5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder