Kuru Baklagiller ve Yeşil Yapraklı Sebzeler
İnsan vücuduna faydaları saymakla bitmeyen kuru baklagillerin bileşimlerinde karbonhidrat, protein ve az miktarda vücuda yararları olan doymamış yağ asitleri bulunur. En ağırlıklı ve ekonomik protein kaynaklarındandır. Bu yönüyle vejetaryen beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Özellikle et, yumurtanın bulunmadığı ya da yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet önerildiği durumlarda, diyetteki kuru baklagiller artırılarak protein gereksinimi karşılanabilir. Tanelerin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta bulunur. Kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 dışındaki diğer B vitaminlerinden; tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamininden zengindir.
Kolestrol içermezler. Yapılarında bulundurdukları posa ile kalp hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden olan kolesterolün düşürülmesine ve kan şekerinin dengelenmesine yardım ederler. Ayrıca posadan zengin olan kuru baklagillerin tüketilmesi, kalın bağırsak florasını olumlu yönde değiştirerek zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller ve rektum kanserinden korunmaya yardımcı olur.
Kilo kontrolü sağlarlar. Baklagillerin bir diğer faydası ise kilo kontrolüne yöneliktir. Tokluk duygusu yaratmaları ve acıkmayı engellemeleri sonucu, fazla kalori de içermedikleri için kilo koruma ve zayıflama programları için ideal bir besin grubudur. Bu faydaları göz önüne alındığında kuru baklagiller haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir.
Tahıl ürünleri, kök ve yaprak sebzelere, kuru baklagillerin eklenmesi protein kalitesini yükseltir. Nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinç pilavının bir arada tüketilmesi çok daha yararlı olacaktır. Kurubaklagil ve tahıllı yemeklere ekleyeceğiniz yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagillerin içindeki demir alımını hızlandırır.
Pazı
İştah açıcıdır. Kansızlığı önler. Hazmı kolaylaştırır. Vücuda kuvvet verir. Öksürüğe karşı faydalıdır. Haşlanmış yaprakların suyu, kabızlığı giderir. Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda, ağrıyı geçirir. Pazının kökleri, sapları ve yaprakları pazı yemeği, dolması ve salatası yapılarak kullanılır.
Nohut
Türk Mutfağı’nın en önemli besin kalemlerinden biri de hiç kuşku yok ki nohuttur. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda sofralarda baklagillere özel bir yer açmak gerekir ki nohut da baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin olan üyesidir. Nohut, vücudun protein ihtiyacını karşılamanın yanı sıra içeriğinde, barındırdığı vitaminlerle de özellikle kış aylarında çok kuvvetli bir destekleyicidir. Soğuk havalarda direnci artırmak için iyi bir destekleyici olan nohut, yaşlanmaya karşı da mücadele eder. Çünkü nohut, E vitamini yönünden zengindir.
Ispanak
Ispanak, (spinacia oleracea) ıspanakgiller ailesinden; kış sebzesi olarak yetiştirilen yaprağı etli, koyu parlak yeşil, sarımsı yeşil ve çok sayıda çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir. İçeriğinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur. A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından çok zengin bir besindir. Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki, dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. İran’dan 11. yüzyılda Araplar tarafından, Avrupa’ya (İspanya’ya) götürülmüştür.
Kuru fasulye
Baklagillerden olan kuru fasulye, tam anlamı ile bir protein deposudur. İçerdiği hayvansal olmayan protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten bir eksiği bulunmadığı için kuru fasulye vejetaryen beslenme için de iyi bir alternatif yiyecektir. Kuru fasulye, sağlıklı beslenme diyetleri için de rahatlıkla tercih edilebilecek bir yiyecektir. Protein ve anorganik tuzlar açısından çok zengin olan kuru fasulye, kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kuru fasulye, sinirleri de kuvvetlendirir. Kuru fasulyenin diğer bakliyatlarda olduğu gibi pişirmeden önce en az 8 saat suda bekletilmesi ve pişirirken de köpüğünün alınması gereklidir. Baklagillerin, gaz yapmasını önlemek için ıslatmak gerekir. Çeşidine ve mevsimine göre değişen sürelerde yapılan ıslatmayla, baklagillerdeki gaz yapıcı etken olagosakkaritler ıslatma suyuna geçer. Bir gün suda bekletilip pişirilmelidir.
http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=128&categoryId=5
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder