19 Ocak 2014 Pazar

Evrende Bizden Başka Yaşam Var mı?

Evrende Bizden Başka Yaşam Var mı?

Evrende Bizden Başka Yaşam Var mı?

 
Tüm bilim insanları cahiller gibi tabii var der bizim kaynağımız istatistik verilerdir. İlk ötegezegen bulunduğundan bu yana 21 yıl geçti ve bugün güneş sisteminin dışında bulduğumuz gezegenlerin sayısı 1000'i geçti. Gerçek rakam 1010. Aslında neredeyse 4000'e yaklaşıyor ama bilim insanları bulunan bir gezegeni iki farklı yöntemle gözlenmemiş ise onaylamıyor. Dolayısıyla bu sayı sadece onaylanmış ötegezegenlerin sayısı.
Bilimin en basit yöntemi bulguları önce çeşitli özelliklerine göre sınıflandırmaktır. Bu yöntemi herkes yaşamında çok sık kullanır, arkadaşlarımızı yiyeceklerimizi sınıflandırırız farkına varmadan. Gökbilim de nasıl yıldızları gökadaları sınıflandırarak ilginç sonuçlara gitti ise bulunan ötegezegenleri de sınıflandırıyor. Bu şekilde onaylanmış ötegezegenlerin boyutlarına göre sayılarını görüyorsunuz.
Jüpiter benzeri büyük olanların sayısının fazla olması sadece gözlem yönteminden kaynaklanmaktadır. Gökbilimciler küçük boyutlu gezegenlerin sayısının çok daha fazla olduğu konusunda hemfikirler. Evet en azından yer benzeri gezegenlerde neden yaşam olmasın? İnsanlık bu sorunun yanıtını aramaktadır ama bulsak dahi onların dünyamıza gelmeyeceklerini de biliyoruz. Çok sert mi oldu cümle, o zaman biraz yumuşatalım. Sevgilerimle...

http://ethemderman.com/index.php/2012-07-08-23-00-54/gokbilim-yazilarim/item/299-evrende-bizden-baska-yasam-varmi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder