28 Ocak 2014 Salı

KOŞU HAKKINDA 5 TÜYO

IMG Ust

KOŞU HAKKINDA 5 TÜYO


Koşu, orteoporoz (kemik erimesi), diyabet ve kalp hastalıklarını önlemede etkili bir spor. Aynı zamanda, diğer tür kardiyovasküler egzersizlere oranla daha fazla kalori yakmanıza olanak sağlar ve ruh halinizi iyileştirir.


Koşuya yeni başlayanlar için önemli tüyolar…

Yavaş başlayın ve yavaş yavaş dozu artırın

Koşmaya karar veren insanlar, genelde hızla kilo verme aşkıyla bu işe olması gerektiğinden fazla asılabiliyorlar. Mesela günde en az bir saat, haftada beş gün koşabiliyorlar. Oysa bu kadar hızlı başlangıç yapanların, bu işi aynı hızla bırakmaları da kaçınılmaz.


Spor eğitmenleri, koşuya yeni başlayacak olanlara günde sadece 10 ila 15 dakika kadar koşmalarını tavsiye ediyorlar. Bir de koşuya, hızlı bir tempoyla başlamamak gerekiyor. Eğitmenlere göre, ilk iki dakika sadece hızlı yürümek, daha sonra bir dakika hızlı koşmak, sonra tekrar hızlı yürümek ve ardından koşmak şeklinde bir programı takip etmek daha doğru.

Koşu arkadaşı edinin

Yalnız başınıza koşuya çıkmak, ilk başlarda zevkli gelse de zamanla tekrara düştüğünüzü hissederek koşmayı bırakabilirsiniz. Nasılsa size karışan yok düşüncesiyle, koşuya gitmek yerine yatıp yuvarlanmayı tercih edebilirsiniz. Daha sonra pişmanlık duyacak olsanız bile... Oysa sizinle aynı yetenek seviyesinde olmasa da bir ya da daha fazla koşu arkadaşınızın olması, motivasyonunuzun artmasını sağlar.

Doğru teknik geliştirin

Koşarken, ayaklarınızın yere hafifçe basmasına ve poponuz ile karnınızı kullanarak hareket etmeye odaklanın. Bir yukarı bir aşağı zıplama hareketi yapmaktan kaçının. Gövdenizin enerjisinin sizi ileri ittiğini hissedin.


Koşu öncesi çökme ve atlama gibi fonksiyonel hareketlerle ısının. Vücudunuz ısındığında, bacaklarınızı hafifçe esnetin. Koşudan sonra da kalçalarınızı, bacaklarınızı ve dizlerinizi esnetmeyi unutmayın.

Koşu yolunuzu iyi seçin

Asfalt yol, beton yoldan daha yumuşaktır. Çimenlik alan da asfalttan. Çakıl taşlı ve özel koşu yolları da yumuşak olur. Bunu göz önünde bulundurarak, yerinizi belirleyin. Ancak yolun düz ve engebeli oluşu da koşuda önemli. Engebeli yola alışkın değilseniz, koşarken rahatlıkla bileğinizi burkabilirsiniz, dikkatli olun.

Doğru koşu ayakkabısı kullanın

Koşu için seçtiğiniz ayakkabı, her şeyden önemli. Çünkü doğru ayakkabı, eklemlerinize uygulanan basıncın etkisini azaltıp, ayak bileklerinizi sararak koşu sırasında yaptığınız içe basma, yan basma gibi hatalarınızı minimuma indirir. Ayakkabınızın düz tabanlı olmaması gerekir. Zira ayak tabanlarınız acır ve çabuk yorulursunuz.


Koşu ayakkabısı alırken normal ayakkabı numaranızdan yarım veya bir numara büyük olmasına dikkat edin. Ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında yaklaşık 1 cm boşluk kalması gerekir. Çünkü koşu anında, ayağınız öne doğru gitme eğiliminde olur.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=142&categoryId=10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder