21 Ocak 2014 Salı

KIZGIN VE KORKMUŞ YÜZ İFADELERİ

KIZGIN VE KORKMUŞ YÜZ İFADELERİ
Kalabalık bir grup içerisinde kaşlarını çatarak bize bakan birini görür görmez beynimizde amigdala adı verilen alan uyarılıyor.
Herhangi bir tehlike karşısında etkinleşen beyin bölgemiz amigdala. Örneğin, kalabalık bir grup içerisinde kaşlarını çatarak bize bakan birini görür görmez beynimizde amigdala adı verilen alan uyarılıyor. İlginç olansa, aynı beyin bölgesinin korku içeren ifadelere karşı da duyarlılık göstermesi. Daha açık bir deyişle, kaşlarını çatan birini de görsek, çevresine korku dolu bakışlar atan birini de görsek beynimizin aynı alanında etkinlik gözlemliyoruz. Bu çelişkiyi ele alan bilim insanları amigdalanın yalnızca bir tehlike durumunda değil, tehlikeyi haber verecek her türlü uyarana karşı da duyarlılık gösterdiğini öne sürmüşler. Şöyle ki korku dolu bir ifade fark edildiyse, ona bu duyguyu hissettiren uyaran kaynağı da büyük olasılıkla yakınlarda bir yerlerde bulunuyor. Dolayısıyla korkmuş ifadeler aslında bir şekilde tehlike kaynağının nerede olabileceğine dair de bir ipucu vermiş oluyor.
Korku dolu bir ifade fark edildiyse, ona bu duyguyu hissettiren uyaran kaynağı da büyük olasılıkla yakınlarda bir yerlerde bulunuyor
Buraya kadar her şey açık görünüyor. Evrimsel olarak tehlikenin tam olarak nerede olduğunu sezmemiz yaşamsal açıdan çok önemli olduğundan, gerek kızgın bir yüz ifadesini gerekse korkmuş bir ifadeyi kısa bir zaman dilimi içerisinde algılayabiliyoruz. Ancak küçük bir farkla. Kızgın ifadelere karşı duyarlılığımız onunla göz göze geldiğimizde daha fazlayken, korkmuş ifadelere olan duyarlılığımız görüş alanımız içinde odak noktamız dışındaki noktalarda kalıyorsa daha fazla oluyor. Örneklememiz gerekirse, çatık kaşlarla bize bakan bir tehlikeyle yüz yüze gelmiş olmamız demek, büyük olasılıkla öfkesini bizim üzerimizde yoğunlaştırdığı anlamı taşıyor. Ancak tehlike kaynağına işaret edebilecek korkmuş bir ifadeyle yüz yüze gelmektense onu çevremizde herhangi bir yerde görmemiz daha avantajlı oluyor. Böylece tehlike kaynağının tam olarak nerede olabileceğine dair tahmin şansımız artıyor. Çünkü görüş alanımızın tümü korkmuş bu ifadeyle kapatılmamış oluyor.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/psikoloji/haberler.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder