5 Haziran 2013 Çarşamba

İşte dünyanın en yaşanabilir yeri

İşte dünyanın en yaşanabilir yeri
 

İşte dünyanın en yaşanabilir yeri


Dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında Avusturya;nın başkenti Viyana'yı geride bırakarak ilk sırada yer alan Avustralya'nın Melbourne kentinin Türk sakinleri, şehrin bu unvanı fazlası ile hak ettiğini düşünüyor.
Melbourne'ın Türk kökenli sakinlerinden, şehir merkezinin 12 yıldır temizlik işlerini yapan Nihat Çaprak, Melbourne;ın seçilmeyi hak ettiğini söyledi. Çaprak ''2000 yılında başladığımızdan bu yana çok değişiklikler oldu, bayağı yatırımlar oldu, şehir daha güzelleşti aktif hale geldi. 12 yıl öncesi ile karşılaştırdığımız zaman şimdi Melbourne neredeyse 24 saat canlı hiç durmadan hareket var, hak ediyor" dedi. Çalıştıkları şirketin
yakın zamanda şehrin tamamını temizleyecek olduğunu hatırlatan Çaprak, ''İnşallah şehir daha da temiz olacak daha çok insanlar gelecek biz de yaptığımız iş ile gurur duyuyoruz, seviniyoruz çünkü bizim de bir katkımız olduğuna inanıyoruz; dedi.

Melbourne'lü Türkler sadece temizliği ile değil; festivalleri, parkları, çevre düzenlemesi, trafiği, sakin yapısı, şehir planlaması, sosyal aktiviteleri ve yarışmaları ile de şehrin özel bir yeri olduğuna inanıyor. Şehir merkezinde büfe çalıştıran Şenol Kocabıyık, ''Biz burada olmaktan gayet memnunuz Melbourne şehri de dünyanın en yaşanılabilir şehri olmayı hak eden bir şehir, gerçekten biz burada rahat ve huzurlu bir şekilde yaşıyoruz"dedi.

İş yoksa "devlet" var...

Melbourne;ın ana caddelerinden bir diğerinde gazete bayiliği yapan Alparslan Deniz, Melbourne;ın şehircilik olarak mükemmel bir şekilde dizayn edildiğini, çevre koşullarının da uygun olduğunu belirtti. Son yıllardaki ekonomik durgunluğa rağmen ülkenin ekonomik potansiyelinin sıkıntıyı aşmalarına yardımcı olduğunu dile getiren Deniz, ''İyi bir ortamda yaşamak bütün insanlar için büyük avantaj, en azından trafik kazalarından insan ölmüyor, terörizm yok, suç oranları çok düşük, eğer iş bulamazsanız bile devletin sizi sübvanse etme durumu var, okumak istiyorsanız her zaman okuyabilirsiniz, böyle bir ortam insanlar için her zaman iyidir, böyle bir yerde insanlar yaşamak ister" dedi.
Melbourne, The Economist Intelligence Unit tarafından 2011 yılından sonra 2012 yılında da dünyanın en yaşanabilir şehri seçilmişti. Sıralamanın ilk 10'unda Avustralya;dan 4, Kanada;dan 3, Avusturya, Finlandiya ve Yeni Zelanda;dan birer şehir yer aldı. İstikrar, sağlık, eğitim, altyapı, kültür ve çevre kategorileri esas alınarak puanlandırılan dünyanın en yaşanabilir şehirler sıralamasında Melbourne 97,5 puanla birinci, Viyana 97,4 puanla ikinci, Vancouver 97,3 puanla üçüncü sırada yer a
lmıştı.



http://www.sabah.com.tr/Dunya/2012/09/01/iste-dunyanin-en-yasanabilir-yeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder