Uzm. Dyt. Dilara Koçak
Dışarda en doğru menü nasıl seçilir?
Diyet programı takip eden birçok kişi için restoranda yemek yemek seçenekler arasında bile değildir oysa buna gerek yok! Eğer sizde diyet yaparken restoranlardan uzak duranlardansanız, size vereceğim püf noktaları ile diyet programınızı bozmadan en sevdiğiniz restoranda arkadaşlarınızla beraber yemeğinizi gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
1. Ekmeğin masadan kaldırılmasını isteyin
Birçok restoranda, garsonunuz siz sormadan masanıza ilk olarak ekmek sepetini bırakır eğer çok aç olarak masaya oturduysanız eliniz ister istemez ekmek sepetine kayacaktır. Ekmek sepetinin içinde çeşitli içerikteki ekmekler, grisiniler ve minik tuzlu bisküvilerde olabilir. Ancak fazla kalori alımını engellemek ve diyetinizi bozmamak için ilk adım ekmeği pas geçmeniz olacaktır. Garsonunuzdan ekmek sepetini kaldırmasını yada hiç getirmemesini söyleyebilirsiniz böylece göz görmeyince gönül katlanır ve ilk aşamayı kalori almadan atlatmış olursunuz. Tabi ekmek sepeti ile beraber gelen zeytinyağını da unutmayalım, her ne kadar faydalı bir yağ olsa da 1 gramı 9 kalori içeriyor, bu hakkınızı yemekte kullanmayı deneyin.
Menüyü incelediğiniz ve sıra siparişe geldi;
2. Sağlıklı içecekleri tercih edin
Yemek sırasında yapılan en büyük hatalardan biri de içecek sipariş ederken ortaya çıkıyor. Sıvı kalorileri asla göz ardı etmeyin. Alkol, meyve suyu ve asitli içecekler neredeyse yediğiniz yemeğin yarısı kadar kalori içerir. Öğle yemeği için ben “SU” veya maden suyu içmenizi öneririm. Sade su içmek istemiyorsanız içine limon dilimi atabilir veya biraz taze meyve suyu ekletebilirsiniz. Eğer su ve maden suyu haricinde tercih yapacaksanız diyet içeceklerden tercih etmenizi öneririm. Akşam yemeğinde eşlik etmeniz gereken bir kutlama veya özel bir yemek varsa o zaman tercihiniz rakı veya votka gibi yüksek alkollü bir içecek yerine şarap olabilir erkekler için 2 kadeh kadınlar için bir kadeh tercih edilebilir, beyaz veya kırmızı fark etmez.
3. Aperatiflerden uzak durun
Aperatifler genellikle kızartılmış yiyeceklerden oluşur. Kızarmış kalamar, peynir, kızarmış patates köfteleri veya soğan halkaları ile dip soslar yemek öncesi kulağa hoş geliyor ancak kızartma işlemi uygulandığı için kalorileri çifte katlanmış olarak almanıza sebep olacaklardır. Restoranda sağlıklı yemek için ana yemeğe odaklanmanızı öneririm. Eğer başlangıçlara hayır diyemediyseniz o zaman ana yemeği bir arkadaşınızla paylaşarak kalori dengesi yaratabilirsiniz
4. Doymak için salata seçin
Garsonlar sipariş alırken önce çorba veya salata isteyip-istemeğimizi sorarlar. Bu durumda tercihiniz salatadan yana olsun. Çorba da iyi bir seçenektir ancak içerikleri de oldukça önemlidir çoğu restoranda çorbalar kremalı ve tuz içeriği yüksek olabiliyor. Ana yemek öncesinde light soslar ile (light sos seçenekleri yoksa salatanızı sossuz isteyip kendiniz limon, sirke, nar ekşisi ve 1 tatlı kaşığı yağ eklemesi yapabilirsiniz) salata tercihi yapmak lifli özelliğinden dolayı sizi oldukça doymuş hissettirecektir.
5. Ana yemek yanına garnitür olarak sebze seçimi yapın
Ana yemeklerin yanında en az bir yan yiyecek bulunur ve genellikle püre, kızarmış-fırınlanmış patates, pilav ile servis yapılırlar. Ancak bu nişastalı seçenekler yerine sebze sote veya yeşillikler isterseniz belki yemek sonrası bir-iki çatal tatlı almak için kendinize daha keyifli bir kalori hakkı yaratabilirsiniz.
6. Yemeklerin yarısını eve götürebilirsiniz
Bu önerim özellikle evde yalnız yaşayanlar için çok iyi bir seçenek olacaktır. Restoran yemekleri genelde porsiyon olarak büyüktür bu durumda garsondan yemeğin yarısını getirmesini kalan yarısını ise paket yapmasını rica edebilirsiniz. Çok alışık olmadığınız bir durum ise ilk başta utanabilirsiniz ama sonra alışacaksınız üstelik hem mideniz hem de cebiniz için faydalı bir iş yapmış olacaksınız.
7. Yağsız protein içerikli yemekler sipariş edin
Ana yemek seçimi yaparken dedektif titizliği gerekebilir çünkü yemeklere eklenen soslar sandığınızdan daha fazla kalori almanıza sebep olabiliyor. Bunun için garsonunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Yağsız protein için; ızgara balık ve ızgara tavukgöğsü en iyi seçeneklerdir. Aynı zamanda proteinler daha çok doygunluk hissi verirler. Sosların içeriğini mutlaka sorgulayın.
8. Yüksek karbonhidratlı yemeklerden uzak durun
Kocaman bir tabak makarna veya büyük bir sandviç sebzelerle birleştiğinde kulağa sağlıklı gibi geliyor ancak yüksek karbonhidrat içerdiği için sık tercih etmeniz diyetinizi bozmanıza neden olabilir. Eğer sandviç seçiminizi kepekli, marul-sebze içerikli ve mayonezsiz tercih ederseniz daha düşük kalori alabilirsiniz. Makarna tercihi yaparken de mümkünse tam tahıllı yada kepekli üzerine ise domates sos olmasına özen gösterin. Kremalı makarnalardan uzak durun.
9. Menüde sağlıklı opsiyonları arayın
Günümüzde birçok restoran sağlıklı ve düşük kalori seçeneği olan menüler hazırlamaya özen gösteriyor. Hatta düşük kalorili beslenmek isteyenler için birbirinden lezzetli ve sağlıklı seçenekler hazırlayıp kalori içeriklerini de belirtiyorlar böylece ne yediğinizin farkında oluyor ve diyetinizin dışına çıkmıyorsunuz. Bazen günün menüsü bile size uygun olabilir menü dışındaki seçenekleri de sormayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.
10. Sağlıklı tatlı seçin
Diyet yaparken, haftada bir-iki kez düşük kalorili ve sağlıklı bir tatlı keyfi yapmanızda çok büyük bir sakınca yoktur. Tercihleriniz; küçük porsiyon sütlü tatlı, sorbe, dondurulmuş meyveli yoğurt veya kaymaksız meyve tatlıları olabilir.
http://www.kadinsam.com/yazar/237/uzm-dyt-dilara-kocak/disarda-en-dogru-menu-nasil-secilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder