16 Haziran 2013 Pazar

İnsanların saygısını kazanmanın 10 yolu

İnsanların saygısını kazanmanın 10 yolu

İnsanların saygısını kazanmanın 10 yolu
Hiç sizinle hemfikir olmayan ve size karşı kaba olan birisiyle tanıştınız mı? Peki, nasıl hissettiniz? Kızdınız mı? Hırçınlaştınız mı?
Kendine saygı duyan bir kişiyseniz, muhtemelen insanlar da size saygıyla yaklaşır. Şunu da söylemek gerek; yaşınız bu işin sırrı ya da ön koşulu değildir. Kendisinden yaşlı insanlardan daha çok saygı duyulan birçok insanla karşılaştım. Ayrıca uygunsuz davranışları yüzünden hiç saygı göstermediğim yaşlı insanlarla da tanıştım. Saygı kazanmak tutum ve davranışlarınızı etrafınızdaki insanlara nasıl yansıttığınızla alakalı bir şeydir.
1. Yaptığınız işte iyi olun
Her çalışma sahasında, en çok saygı gösterilen insanlar; işini en iyi şekilde yapan insanlardır. Yaptığı işte usta olan insanları herkes sever, özellikle de her daim güzel işler sergileyenleri. İşinize yeni başlıyor olmanız saygıyı hak etmediğiniz anlamına gelmez. Mesele küçük de olsa bir başlangıç yapmak ve buradakileri uygulamaktır.
İki yıl önce kişisel gelişim blogumu açtığımda kimse beni tanımıyordu. İşe ilk başladığımda, insanların, yaşımdan dolayı yaptığım işleri hor gördüklerini ve tecrübem olmadığı için böyle konularda yazmamam gerektiğini söylediklerini hatırlıyorum. Aslında böyle yorumlarla karşılaşmak normaldir çünkü benim kim olduğumu bilmiyorlardı, yalnızca yaşımı ve kısa özgeçmişi biliyorlardı. Bunların beni durdurmasına izin vermektense küçük adımlarla ve ortaya iyi işler koyarak, itibarımı arttırdım. Zamanla, insanlar yaptığım işin değerini kabullendi ve yaptığım işe saygı duymaya başladılar. Bugün ise, yeteneklerimin ve onlara sunduğum şeyin değerinin farkında oldukları için, benden yaşlı olan bir sürü okuyucum ve koçluğunu üstlendiğim insan var.
Tecrübe kazandıkça ve insanlara kendinizi en iyisi olarak sundukça onların saygısını kazanırsınız. Bu bir anda gerçekleşen bir olgu değildir fakat insanların saygısını bir kez kazandığınızda bu kalıcı olur.
2. İnsanlara saygı gösterin
Saygı çift yönlüdür. İnsanların size saygı göstermesini istiyorsanız öncelikle sizin onlara saygı göstermeniz gerekir. Size önerim; size saygı göstermeyen bir insanla karşılaştığınızda, sizin de aklınıza, geçmişte saygı göstermemiş olduğunuz bir insanı getirmeniz. Muhtemelen aklınıza birisi gelecektir. İnsanların size neden saygı göstermediği üzerinde kafa yoracağınıza, kötü davrandığınız insanlara saygılı davranmaya çalışın. Bu insanlarla olan ilişkilerinizi yeni bir boyuta taşıyacaktır. Ne zaman birisi bana kaba davransa, ben de kaba davranmış olabileceğim insanları düşünür ve onlarla ilişkimi düzeltmeye odaklanırım. Bu sayede ilişkilerimde pozitif bir rotasyon oluşur.
3. Söylediklerinizin arkasında durun
Kimse yalancı ve güvenilmez insanları sevmez. Saygıdeğer bir insan söyledikleri konusunda dürüst olandır ve söz verdiği şeyi yerine getirme konusunda güvenilirdir. Dürüstlüğün, en yüksek benliğinize ulaşmada birinci adım olduğuna inanıyorum. Ben her zaman vaatlerimi yerine getiririm ve vaatlerimin ötesini sunarım. Eğer olur da bir sebepten vaatlerinizi yerine getiremezseniz, bunu bir sonrakinde telafi edin.
4. Eleştiriye açık olun
Sanılanın aksine, saygı duyuluyor olmak eleştirilemeyeceğiniz anlamına gelmez. Hatta bu durum tam tersine işler. İşinizde ne kadar çok tanınıyorsanız o kadar çok eleştiri alırsınız. Blog okuyucu kitlem son altı ay içinde dört katına çıktı. Şimdi önceki yazılarıma nazaran daha fazla olumlu dönüş alıyorum fakat buna karşılık eleştiri sayısı da arttı. Mesele eleştirileri reddetmek değil aksine incelikle idare edebilmektir. İnsanlar, olumsuz bir eleştiriyi idare edip onu olumlu bir şeye dönüştürebilen insanlara saygı gösterir.
5. Kendinize saygılı davranın
İşin komik tarafı çoğumuz başkalarından saygı görmeyi bekleriz ama kendimize bile saygı göstermeyiz. Daha önce hiç kendinizi hırpaladınız mı? Kendinizi tamamen ve şartsız olarak seviyor musunuz? Yeteri kadar uyumayarak, egzersiz yapmayarak ve düzgün beslenmeyerek kendinize kötü mü davranıyorsunuz? Eğer siz kendinize saygı duymazsanız, diğer insanların da size saygı duymasını bekleyemezsiniz. Öncelikle kendinizi sevmekten başlayın. Ardından diğer insanlar da sizi sevecektir.
6. Kendinizi profesyonelce yönlendirin
Güzel giyinmek, iyi huylu olmak, düzgün bir dil kullanmak ve görgü kurallarına uymak buna dâhildir. Daha önce görgü kuralları ile ilgili bilgilendirici bir etkinliğe katılmadıysanız katılmanız faydalı olacaktır. Etkinlikte yapılanların suni olduğunu hissetseniz bile, bunun bir yararı olacaktır. Ben öğrenciyken, şarap değerlendirme, yemek adabı ve birisiyle ilk buluşmada yapılması gerekenler gibi konularda birkaç bilgilendirici etkinliğe katılmıştım ve kişisel olarak bu etkinlikleri yararlı bulmuştum. Bu tarz şeyler size hayatın anlamını öğretmez ancak gerçek hayatta neyi yapıp yapmayacağınızı bilmenize ve pratik yapmanıza yardımcı olur.
7. Başkalarını kötülemeyin
Sosyal ortamda veya iş ortamında dahi olsanız başkalarının arkasından konuşmayın. Bunu yaparak saygı kazanamazsınız. Şayet birinin yaptıklarından rahatsızsanız bunu o kişiyle konuşun ve bu konuda çözüm yolları arayın. Kişilerin dedikodusunu yapmayın. Dedikodu yapmak olumsuzluğu üzerinize çeker. Farkında olun veya olmayın, bu yalnızca size değil o kişiye de zarar verir. İletişim kurarken dürüst ve açık olun.
8. İnandığınız şeyin arkasında durun
Hiç diğer insanlarla ne söyledikleri hakkında fazla kafa yormadan hemfikir olabilen birileriyle karşılaştınız mı? Ben karşılaştım ve bu insanlar her şeye evet dedikçe konuşma daha da anlamsızlaşır. Kişisel olarak, başkalarını papağan gibi taklit etmeyip karşıt fikirlerini (medenice) savunan insanlara daha fazla saygı duyarım. Buna paralel, kendi fikirlerinize sahip olduğunuzu göstererek daha fazla saygı görebilirsiniz. İnandığınız şeyin arkasında durmaktan korkmayın. Aynı zamanda, bunu etrafınızdakilere saygı göstererek yapın.
9.Kendiniz olun
Sekizinci maddede yazdığı gibi özgün olun. Bir başkasının tam bir kopyası olmaktansa orijinal olmanız çok daha iyidir. İnsanlar özgün olan kişilere saygı gösterirler. Birçok insan olmadıkları bir insan gibi davranmak için çok gayret ederler ve sonunda da benliklerini kaybederler. Kim olduğunuzu ve neyi savunduğunuzu keşfedin. Dünyanın ihtiyacı olan şey birbirinden klonlanmış olan insanlar değil, kendilerine karşı dürüst olan insanlardır.
10. Başkaları için bir rol model olun
Davranışlar sözlerden daha tesirlidir. Davranışlarınızla başkaları için bir rol model misiniz? Görgü kuralları konusunda kendinizi daha fazla geliştirebilir misiniz? Saygı görmek için sözünüzün eri olun. En çok saygı duyulan insanlar diğer insanlara ilham kaynağı olan ve onların potansiyellerinin farkına varmasını sağlayan insanlardır.
 
Etiketler : insanların saygısını kazanmak, saygı, saygı kazanma, saygılı olmak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder