17 Haziran 2013 Pazartesi

Çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesi için ipuçları

Çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesi için ipuçları

Çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesi için ipuçları
Çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesini mi istiyorsunuz? Ne yiyeceğini dikte etmeye çalışmak yerine ona, iyi bir seçim yapmasını sağlayacak sağlıklı besinlerden oluşan geniş bir yelpaze sunun.
İşte çocuğunuza yiyecek seçmesi için kılavuzluk edecek dokuz kanıtlanmış öneri:
• Rol model olun. Çocuklar siz ne yerseniz onu yerler…er ya da geç. Sizin iyi beslendiğinizi farketmeleri için uzun yıllara ihtiyaç duyabilirler ancak daha ilk günlerden itibaren model olacak davranışlarda bulunarak ortamı hazırlayın ve onların önünde mümkün olduğunca sık sebze, meyve ve sağlıklı yiyecekler tüketin.

• Yemekleri mümkün olduğunca beraber yiyin. Yemek zamanlarını hoş bir hâle getirin.
Günü nasıl geçirdikleri ile ilgili konuşun onlarla, ailecek zaman geçirin ve mutlu yiyecek ilişkileri için ortam hazırlayın.
• Çocuğunuzu yavaş yemesi için özendirin. Eğer yavaş yemek yerlerse gerçekten çok aç veya tok olduklarını anlayacaklardır.
• Atıştırmalıklara izin verin! Sağlıklı atıştırmalıklar yaptığınız ve doğru zamanda verdiğiniz sürece. Yemek saatine yakın bir zamanda vermeniz yemeklerini isteksizce yemelerine neden olur.

• Çocuklarınızı yiyecek alışverişine ve yemek hazırlama sürecine dâhil edin. Bu, çocuğunuza iyi beslenmeyi öğretmek için mükemmel bir fırsattır ve çocuğunuzun temel yemek pişirme becerilerini kazanmasını sağlar. Çocuğunuzun hazırlığına yardım ettiği yiyeceği yemeye daha hevesli olduğunu fark edeceksiniz.
• Tv karşısında yemek yiyen çocuğun fazla yeme olasılığı yüksektir ve doyma hissini yok eder. Yemeğinizi, bunun için düzenlediğiniz alanlarda yiyin.
• Su, içecek tüketimi için birinci seçeneğiniz olsun. Şekerli sodalardan ve meyve sularından uzak durun. Meyve suyu tüketiminizi günde bir kere olarak sınırlayın ve %100 meyveden, şeker ilave etmeden hazırlayın. Unutmayın: Soda ve tatlandırılmış meyve suyu içen çocuklarda yüksek oranda çocukluk çağı obezitesi görülmektedir.
• Ödüllendirme sisteminizi değiştirin. Sebze yemesi karşılığında tatlı ile ödüllendirmeye çalışmayın. Bu, sebzenin yararını bertaraf eder! Tatlı güzeldir! Yine de, geniş bir sebze seçeneği sunun ve güzel yeme alışkanlıklarını övün.
• Bu sonuncu en zor olanı, ancak ev dışındaki gıda tüketimini yönetmek için elinizden geleni yapın.
Mümkün olduğunca okul yemeklerine katılın ve onları sağlıklı seçenekleri olan bir beslenmeyle okula gönderin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder