15 Haziran 2013 Cumartesi

Sağlıklı ve Güzel Bir Cilt İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı ve Güzel Bir Cilt İçin Yapılması Gerekenler

Cilt bakımı, sağlıklı cilt, güzel cilt, güzel bir cilt, sağlıklı bir cilt, güzel bir cilt için ne yapmalı, sağlıklı bir cilt için ne yapmalı gibi güzellik ve kişisel bakım konuları hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) ve spor konusuyla dolaylı olarak ilgili olan bu yazıda kullanılan görseller: Freyja*, || c.e. hayes ||, bricehardelin, Joel Bedford, EF Photography, Mait Jüriado ve Sam-Healey Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Sağlıklı ve Güzel Bir Cilt İçin Yapılması Gerekenler

 
Cilt sağlığı ve güzelliği genel sağlığımızın en önemli göstergelerinden biridir. Genetik faktörlerin cilt yapımız üzerindeki etkisi büyüktür; fakat cildimizin görüntüsü; yaşam biçimimizden, duygusal durumumuzdan, beslenme alışkanlıklarımızdan ve kötü alışkanlıklarımızdan da etkilenmektedir.
Genç görünen sağlıklı bir cilt herkesin isteğidir, özellikle de kadınların. Aslında bazı şeylere dikkat edersek güzel bir cilde sahip olmak hiç de zor olmayacaktır.
Şimdi cildimiz için neler yapabiliriz bunlara bakalım:

Sağlıklı, Güzel ve Parlak Bir Cilt İçin 12 Zinde Türkiye Tavsiyesi!

Tavsiye 1: Su İçin

Vücudumuzun % 70’ini su oluşturur. Tüm organlarımız için olduğu gibi cildimiz için de su, hayat kaynağıdır. Günde en az 6-8 bardak su içilmelidir. Bu cildin esnekliğini artıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır. Herhangi bir nedenle su kaybına uğramış kişilerin cildinin kırış kırış olduğuna ve pul pul döküldüğüne sıkça tanık olmuşumdur. Su vücuttaki toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak lekelerin ve kırışıklıkların yok edilmesine de yardımcı olacaktır.
Su içmenin önemiyle ilgili yayınladığımız şu yazılara da göz atabilirsiniz:
Sağlık İçin Su İçmek
Su İçmenin Faydaları

Tavsiye 2: Cildinizi Nemlendirmeye Özen Gösterin

Yüzünüzü ılık suyla yıkamayı tercih edin, yıkadıktan sonra ya da duştan sonra mutlaka nemlendirici kullanın. Özellikle 20’li yaşların ortalarına doğru, ciltte yaşlanma belirtileri görülmeye başlanır ve cildimiz özel doğal bakım ürünlerine ihtiyaç duymaya başlar. Bu ürünlere erken problemin başlangıç aşamasındayken ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle cilt bakımına başlamak için kırışıklıkların derinleşmesini beklemeyin. Gece ve gündüz kremi olarak cildinize ve yaşınıza uygun, kaliteli bakım ürünlerini tercih edin. Bundan yaklaşık üç yıl önce düzenli cilt bakımı yapmaya başladım. Akşam cildimi temizleyip gece kremi ve göz çevresi için bakım kremi kullanıyorum. Çünkü gece ciltte yenilenme daha fazla oluyor. Çok önemli bir sebep olmadıkça bunu asla ihmal etmiyorum. Cildimde eskisine göre sivilce problemi olmuyor, daima yumuşak ve pürüzsüz hissediyorum. Keşke daha önce başlasaydım demekten kendimi alıkoyamıyorum.
Cildin nemlendirilmesi erkekler için de çok önemlidir. Özellikle tıraş ciltte yağ tabakasının kaybına ve tahrişe neden olur. Nemlendirme işlemi tahriş olan cildin yenilenmesine yardımcı olacaktır. Eğer sağlıklı bir sakal tıraşının nasıl olduğunu öğrenmek isterseniz şu yazımızı okuyun: Nasıl Tıraş Olunur?

Tavsiye 3: Makyajınızı Mutlaka Temizleyin

Biz kadınlar makyaj yapmaya bayılırız fakat cildin pürüzsüz görünmesini sağlamak için kullanılan fondöten, pudra, kapatıcı gibi ürünler cilt üzerindeki gözenekleri kapatarak nefes almasını engelleyecektir. Bunu bildiğimiz hâlde çoğu zaman makyaj yapmaya gösterdiğimiz özeni temizlemeye göstermeyiz. Ama cilt sağlığı için, yatmadan önce makyaj mutlaka temizlenmelidir. Bunun yanında makyaj malzemeleri de kaliteli olmalıdır ve gerekmedikçe ağır makyaj yapılmamalıdır.
Bu konuyla ilgili olarak şu yazımızı mutlaka okuyun: Temiz Bir Cilt İçin Peeling Maskeleri

Tavsiye 4: Düzenli Uyuyun

Cildin yenilenmesini sağlayan en önemli şeylerden biri de düzenli uyumaktır. Uyku sırasında tüm organlarımız gibi cildimiz de dinlenir ve yenilenir, yeniden enerji kazanır. Günde en azından 6-7 saat uyuyun. Uyku düzensizliği yaşayan kişilerin cilt renginden ve gözlerinin altındaki mor halkalardan bunu kolayca anlayabilirsiniz.
Uyku sırasındaki önemli ayrıntılardan biri de yatış pozisyonudur. Özellikle yüzüstü pozisyonda uyunursa yüz cildinin yastığa temas eden kısmında baskı oluşacak ve dolaşım bundan etkilenecek, ciltteki çizgiler derinleşecektir. İşte bu nedenle yatarken yüzünüzün tamamen yastığa gömülmediği pozisyonları seçmeniz önerilir.
Uykunun sağlık için önemi hakkında şu iki yazımızı da okumanızı öneririm:
Bilinmeyen Yönleriyle Uyku
Uyku Düzeni ve Melatonin

Tavsiye 5: Sigara İçmeyin

Sigara içen kişilerin cildine hiç dikkat ettiniz mi? Pek çoğu matlaşmış ve sararmış görünümdedir. Kız kardeşim sıkı bir sigara tiryakisi ve tabii sorunlu bir cilde de sahip. Zaman zaman sigarayı bırakıyor ve ben cilt renginden hemen bunu anlayabiliyorum. Sigara ciltteki kılcal damarların daralmasına neden olur. Böylece oksijen ve diğer besin maddeleri dokulara yeterince taşınamaz. Tüm bunlar kırışıklıkları artırır ve cildin yapısını sertleştirir. Sürekli sigara içen kişilerin üst dudak etrafındaki çizgilerde de derinleşme meydana gelir.

Tavsiye 6: Cildinizdeki Sivilce ve Siyah Noktaları Bilinçsizce Sıkmayın

Bu cildinizin tahriş olmasına neden olacaktır ve skar dokuları oluşacaktır. Sert olan bu dokuların iyileşmesi daha da zordur. Bilinçsizce sıkılan sivilcenin içindeki enfeksiyon cildin alt tabakalarına ilerleyebilir ve ciddi problemlere neden olabilir. Eğer mutlaka siyah noktalara çözüm bulmak istiyorsanız bunu bir uzmanın yapmasını isteyin ya da sivilceleri temiz koşullarda cildi tahriş etmeden sıkın.
Siyah noktalara doğal çözümler arıyorsanız aşağıdaki yazımıza göz atın: Siyah Noktalar İçin Bitkisel Maske

Tavsiye 7: Cildinizi Ovalamadan Dairesel ve Yumuşak Hareketlerle Yıkayın

Kullandığınız temizleme ürünlerinin cildinizin asidik derecesine uygun olmasına dikkat edin. Cildin uygun şekilde yıkanması kan dolaşımını hızlandırarak yenilenmesini sağlayacaktır. Sert hareketlerle ve uygun olmayan sabunlarla yıkanan cilt, üzerinde bulunan yenilenmeye yardımcı olan yağ tabakasını yitirir.

Tavsiye 8: Sağlıklı Gıdalar Tüketin

Her zaman için taze, işlenmemiş, uygun pişirilmiş gıdaları tercih edin. Aşırı yağlı gıdalardan, özellikle de sağlıksız yağlarla yapılanlarından kaçının (Bakınız: Sağlıklı Yağlar Hangileridir?). Gıdalardan aldığınız vitamin, mineral ve proteinler de cildinizin görünüşünü çok etkileyecektir. Özellikle protein alınması yüzümüzdeki kaslar için çok önemlidir.

Tavsiye 9: Güneşlenirken Uzmanların Tavsiyelerine Uyun

Günümüzde bronzlaşma hâlâ popülerliğini korumaktadır. İster güneşte ister solaryumda olsun, bilinçsizce bronzlaşma cilde çok zarar verir. Güneşlenme konusunda uzmanların tüm tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Uygun güneş kremi kullanılmalı, uzun süre güneş ışığına maruz kalmamalı, güneş ışınları dik durumdayken güneşe çıkmaktan kaçınılmalıdır. Bilinçsizce güneşlenme ciltte erken yaşlanmaya, kırışıklığa, kuruluğa ve lekelere neden olacaktır. Uzun süreli güneşe maruz kalma, cilt kanserine de neden olmaktadır. Özellikle güneş altında çalışmak zorunda olan kişilerde cilt kanserine sıkça rastlanması bir tesadüf değildir. Yüz cildini korumak için güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi kullanın ve şapka kullanmayı alışkanlık edinin.
Yazın cildinize dikkat etmekle ve cilt yaşlanmasıyla ilgili olarak yayınladığımız şu yazılara göz atabilirsiniz:
Yaz Mevsiminde Cildinize Dikkat
Cilt Yaşlanması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tavsiye 10: Düzenli Egzersiz Yapın

İster yüz egzersizleri olsun isterse tüm vücut egzersizi olsun; düzenli egzersiz dolaşımı artırır, cildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkları önler, yağ miktarını azaltarak tüm vücut sağlığına yardımcı olur. Yüz egzersizleri için Yüz Yogası kitabından yardım alabilirsiniz.
Tüm vücut egzersizlerini ise mümkün oldukça açık havada yapın. Böylece dokularınıza daha fazla oksijen gidecektir.

Tavsiye 11: Stresten Uzak Durun

Stres sadece cilt için değil tüm vücut sağlığı için kötüdür. Stresli bir kişinin yüz mimiklerinden bunu kolayca anlayabilirsiniz. Çizgiler derinleşir, mimikler düşer, yüz asılır. Stres sürekli olduğunda ise bu izler ve ifadeler kalıcı hâle gelir. Mutlu olun; yüz ifadeniz, gözünüzdeki ışık ve cildiniz çok daha güzel olacaktır.

Tavsiye 12: Cildinize Özel Bakımlar Yapabilirsiniz

Peeling, buhar uygulaması ve cilt maskesi gibi uygulamalar ciltteki gözenekleri açacak, cildi nemlendirecek ve ölü dokuları uzaklaştıracaktır.
Özellikle hafta sonlarında maske uygulamaya çalışıyorum. Bu işlemden sonra cildim çok daha yumuşak oluyor, peeling uygulamasından sonra ise pürüzsüzleşiyor ve pembeleşiyor, cildimdeki farklılığı hemen hissediyorum. Bu konularla ilgili yazılarımıza dergimizde yer vermeye devam edeceğiz. Sizlerin de yarar göreceğini umuyorum.
Günümüzde teknoloji sayesinde cilt güzelliği için pek çok yöntem geliştirilmiştir fakat bunların birçoğu oldukça pahalı uygulamalardır. Tabii ki dileğimiz en sağlıklı ve en doğal yoldan cilt güzelliğimizi kazanmak ve korumaktır. Bu nedenle yukarıdaki önerilere mümkün olduğunca uyup cildinize gereken özeni gösteriniz. Daima genç, zinde ve sağlıklı kalmanız dileğiyle.
Bu yazı kanunen tescillenmiştir.
 
http://www.bodytr.com/2011/06/saglikli-ve-guzel-bir-cilt-icin-yapilmasi-gerekenler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder