25 Haziran 2013 Salı

Mutluluk Sanatı........

 Mutluluk Sanatı........


Mutluluk bir sanattır. Kendimizden ve başkalarından hoşnut ve doyumlu olduğumuz zaman hissettiklerimizdir. Mutluluk, dışarıdaki dünyaya bakmaktan ziyade içeriye bakmakla sağlanır.

Dış dünya geçici mutluluk sağlayabilir; ancak kendi içsel dünyamız bize sürekli mutluluk verebilir. Hiç kimseye veya hiç bir şeye bize sürekli mutluluk vermesi için dayanamayız. Gündelik hayatta zihin huzurumuzu bozacak çok şey vardır, fakat içimize bakmayı öğrendiğimiz zaman, herkes kendisindeki neşe ve inancı yenileyeceği özel niteliklerden oluşan bir hazine deposu keşfeder.

Yürekten Mutluluk
İçimizde mutluluğu sürekli kılan ne vardır? Her birimiz nasıl olmak istediğimizi, her hangi bir anda hangi duyguyu deneyimlemek istediğimizi biliriz. Öfke, kıskançlık ve eleştiri duyguları sadece üzüntü getirir. Halbuki içteki sabır, sevgi ve anlayış duyguları, mutluluğun sıcaklığını ve huzurunu yenileyebilir. Kalp, bizi neyin iyi hissettireceğini bilir. Sevgi, merhamet, dürüstlük, güven ve hafiflik deneyimleyen kalptir. Kalpteki hakikate odaklanmak için zaman ayırdığımızda, içimizin derinliklerinden mutluluk ortaya çıkar.
Mutluluk sağlık getirir
Anksiyete veya stres deneyimlediğimiz zaman mutluluk kaybolur. Böyle olumsuz duygular kendimizi kederli hissetmemize neden olur. Mutluluk hafiflik, coşku ve yenilenen bir enerji sağlar. Fiziksel bedende iyilik duygusunu canlandırır ve ruhu yüceltir. Sağlık, kendimiz ve başkaları hakkında olumlu ve faydalı düşünceler yaratmakla sağlanır. “Ben iyiyim. Kendimi olduğum gibi kabul ediyorum. Kendi yeteneklerimi ve olumlu kişilik özelliklerimi takdir ediyorum. Aynı zamanda başkalarını da oldukları gibi kabul ve takdir ediyorum.“

Mutluluk zenginliktir
Mutluluk aynı zamanda zenginliktir – içsel güç ve öz- değer zenginliği. Ruhsal zenginlik, içimize döndüğümüz ve sınırsız kısmetimiz olan huzur, sevgi, neşe ve bilgelik üzerinde düşündüğümüz zaman birikir. Ruhsal yasa şöyledir: “Verdikçe kazanırız. Verdiğimiz her şey kesinlikle bize geri gelir.” Bu nedenle, düşünceler, sözler ve eylemler yoluyla başkalarına mutluluk vermek, kendi mutluluğumuzu korumak ve arttırmak için emin bir yol haline gelir.
Mutluluktaki bilgelik
Mutluluk vermekte bilgelik vardır. Bu, başkalarının ihtiyaçlarını gözlemlemek ve sonra da cömertlikle konuşma veya eylem yapma sanatıdır. Eğer birisinin davranışları agresif veya öfkeliyse, eşit agresiflikte bir yanıttan yarar sağlayamaz. Diğer kişinin içindeki acı için hissedilen merhamet duyguları ve mutluluk verme arzusu onun içsel varlığı üzerinde işe yarayacaktır. Çoğunlukla, sessiz kalmak veya bir takdir sözü o kişinin yüzünde bir gülümseme sağlayacaktır. Daha derin düşünmek kendi dışımızda düşmanlar olmadığını gösterir; kendi mutluluğumu ben yaratırım ve ben yok ederim. Bilgelik şöyle söyler – kendinizi, kendi mutluluğunuzu geliştirmek ve başkalarıyla paylaşmak için eğitin.
Mutluluk yüzden dışarı yayılır
Mutluluğumuz gözlerimizden, gülümseyişimizden, yüzümüzden, yürüme şeklimizden ve karşılıklı eylemlerimizden yayıldığı zaman, başkaları mutluluğumuzun sıcaklığını deneyimleyebilirler.
Yürekten mutluluk endişeye, zayıflığa ve yorgunluğa son verir. Bizi hafif ve tasasız yapar, zihin mutluluk içinde dans eder. Ve gösterir. İçimizde nasıl olduğumuz dışarıdan belli olur, kendimize ya acıyı ya da mutluluğu davet ederiz. Ne düşünüyorsak o oluruz, ve benzer benzeri çeker. Herkes hoşnut ve mutlu bir kişinin vibrasyonlarını ve sakin beraberliğini ister.
Mutluluk minnettarlığı davet eder
Bir kişi veya olaydan dolayı mutlu olduğumuz zaman zihne kolaylıkla minnettarlık düşünceleri ve sözleri gelir. Takdir etmek için küçük bir hatıra veya çiçek hediye ederek te mutluluğumuzu ifade edebiliriz. Bu yalnızca kendimizinkini değil, aynı zamanda alanın mutluluğunu da arttırır. Mİnnettar olmak ve bunu itiraf etmek mutluluğumuzun miktarını arttırır.
Vermekteki mutluluk
Mutlu olduğumuz zaman yaşamlarımız değerli hale gelir, çünkü etrafımıza mutluluk yayarız. Dünyadan mutluluk almaya çalışmak akıllıca bir şey değildir. Ancak, vermek işe yararken almak başarısızlığa götürür. Bizi mutsuz edecek pek çok durum oluşur. Sessiz düşünmek ve içteki güzel hazineleri takdir etmek için bir kaç dakika bulduğunuz zaman bir çözüm bulunur. “ Benim özel güçlerim neler? Kendime ve başkalarına yarar sağlamak için ne gibi niteliklere sahibim?“ Başkalarıyla huzur, sabır, anlayış, sevgi ve iyi duygular paylaşın ve sürekli olarak mutlu olun.
Mutluluk özgürlüktür
Eğer eylemlerin ve ilişkilerin tuzağına yakalanırsak ve bunların mutluluğumuzun kaynağı olduklarına inanırsak, kolaylıkla aldaabiliriz. Eğer mutluluk kaynağımız olduklarına inanarak eylemlerin ve ilişkilerin tuzağına yakalanırsak, Sürekli mutluluğu ancak özgür, sevgi dolu ve bağımsız olduğumuz zaman deneyimleyebiliriz.
O zaman kendi saf düşünce ve duygularımızın vibrasyonları yoluyla dünyaya hizmet etmekte, başkalarına mutluluk sanatını öğretmekte faydalı hale geliriz.
Mutluluk içsel bir iştir
Mutlu olmanın ve kalmanın sırrı olabileceğimizi bilmek ve zihnimizi bunu yapmak için düzenlemektir. İnsanlar sadece olmayı seçtikleri ölçüde mutlu olurlar. Bu, zihin ve duyular sessiz hale geldiği zaman geliştirilebilen bir sanattır. Ve her sanatta olduğu gibi, iyi hale gelmek – ve bunu bu yüksek ve mutlu seviyede tutmak – sürekli pratik gerektirir.
 
 
 
Brahma Kumaris ©




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder