Uyurken vücutta neler olur?
Uykunun Vücuda Etkileri
- Uyku, vücudun dinlendiği ve günün gerginliği ve olaylarının vücuttan atıldığı bir süreçtir. Zarar görmüş hücreleri iyileştirmek ve iştahınızı düzenlemek için enerjinizi tazeler ve hormonlarınızı dengeler. Uyku ayrıca bağışıklık ve sinir sistemleri için oldukça faydalıdır. Yeterli miktarda uyuduğunuzda tazelenmiş ve zinde bir şekilde uyanırsınız. Uykunun beş aşaması vardır ve bu döngü gece boyunca birkaç kez tekrarlanır.
- Aşama bir, kolayca uyanabileceğiniz oldukça hafif bir uyku halidir. Bu aşama boyunca gözleriniz yavaşça hareket eder. Ani kas hareketlerine neden olan düşme hissini yaşayabileceğiniz aşama budur.
- İkinci aşama boyunca gözleriniz hareket etmez ve kalp atışınız ile nefes alışınız yavaşlar. Ayrıca, vücut sıcaklığınız bu aşamada düşer.
- Aşama üç ve dört derin uyku süreçleridir. Bu aşama sırasında beyne giden kan akışı azalırken kaslara giden kan akışı artar. Doku iyileşmelerinin çoğu bu süreçte gerçekleşir. Bağışıklık sisteminizin gücü de bu aşamada doğru noktasına ulaşır.
- Hızlı Göz Hareketi veya REM rüyaların görüldüğü aşamadır. Bu aşamada nefes alış verişiniz düzensileşir ve kalp atışlarınız hızlanır. Kan basıncınız da bu aşamada daha yüksektir. REM uykusu, uykuya daldıktan 70 – 90 dakika sonra başlar. Kısa bir REM sürecinin ardından birinci aşamaya geçilir ve döngü tekrarlanır. Her başarılı REM sürecinden bir sonraki REM uykusu daha uzun sürer ve bu süreci bir gecede 3-5 kez yaşarsınız.
- Yeterince uyumamanın üzerinizde çok büyük etkileri olabilir. Gün boyunca yorgun olabilir ve düzgün bir biçimde odaklanamaz veya konsantre olamazsınız. Bu durum sizi duygusal ve sinirli yapabilir ve karar verme yeteneğinizi etkileyebilir. Ayrıca, motor becerileriniz körleşir ve kazalar geçirme ve yaralanma tehlikesi artar. Aşırı uyku yoksunluğu halüsinasyon görmenize neden olabilir.
- Yeterince uyumanıza engel olan bir uyku bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız bir doktara danışmalısınız. Uykusuzluk, uyku apnesi veya narkolepsi gibi ciddi bir sağlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz. İyi bir gece uykusu için gerekli olan tedaviyi size doktorunuz uygulayabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder