4 Aralık 2012 Salı

Paralar mikrop yuvası mı ?

Paralar mikrop yuvası
Gün boyunca elden ele dolaşan kağıt ve bozuk paralar bir çok mikrobu barındırıyor. Paradan uzak durun demiyoruz ama dikkatli olun!

Hayatımızın bir parçası olan kağıt ve bozuk paralar, dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın, paraların sadece maddi varlık olarak görülmemesi, günlük kullanılan eşyalar gibi temiz tutulması gerektiğini belirterek, ``Kağıt ve bozuk paralar, elden ele dolaştığı için dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırmaktadır`` dedi.

Para yoluyla bulaşabilen mikropların, tifo, hepatit A, dizanteri, çeşitli ishaller, grip, parazitsel hastalıklara ve hatta tüberküloza neden olabileceğine işaret eden Aydın, ``Paranın üzerindeki mikroplar, el temasıyla kişiden kişiye çok kolay bulaşabilir. Bunu bir nebze engellemek için paraları cüzdana koyup çok temas etmemek gerekir. Üstelik cüzdan para sağlığı açısından da önemlidir`` diye konuştu.

Paraların yiyecek ve içecekle temasının mutlaka engellenmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

``Gıda maddesi satan kişiler önce ürünlere daha sonra da paraya dokunmakta. Bu durum çok tehlikeli. Mesela kasaplar et kesiyor daha sonra para alıyor. Bu durumda, hayvan ürünlerinden kasapların ellerine ve daha sonra paraya şarbon bulaşma riski bulunmakta. Bu durumda mikrop, solunum yoluyla alındığında insanlarda bağırsak şarbonu olma riski doğar ve bu hastalık yüzde 90 öldürücüdür.``

Para sayarken parmakların tükürükle ıslatılmaması gerektiğini dile getiren Aydın, pul ve zarf ağzı gibi maddelerin tükürükle yapıştırılmaması, para ile temas eden ellerin ise mutlaka yıkanması gerektiğini söyledi.

Aydın, çocukların, paraları ağızlarına götürme alışkanlığının engellenmesi, iyi bir hijyen eğitiminden geçirilmesi ve özellikle paraları kirli kabul edip, kullandıktan sonra el temizliği yapmayı öğrenmeleri gerektiğini kaydetti.
Kaynak: www.saglikvakfi.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder