28 Aralık 2012 Cuma

MESİR MACUNU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

MESIR-MACUNU-NEDIR--FAYDALARI-NELERDIR-
MESİR MACUNU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Mesir Bayramı'nda Manisa'da Sultan Camii'nin minarelerinden atılarak halka dağıtılan macun. Manisa Bimarhanesi'nin (akıl hastalıkları hastanesi) ilk başhekimi olan ve Merkez Efendi adıyla tanınan Musa bin Muslihiddin bin Kılıç, Manisa'ya gelmeden önce Denizli'de yaşıyor ve burada 41 çeşit maddeden meydana gelen macunu hastalarına ilâç olarak veriyordu. Bu işe Manisa'ya gelince de devam etti. Macun, önceleri para karşılığında veriliyordu. İstek, giderek artınca bimarhanenin yakınındaki Sultan Camii'nin minarelerinden halka lokmalar hâlinde atılmaya başlandı. 15 Nisan 1539'dan sonra bu olay her yıl yinelenerek gelenek hâlini aldı. Macun dağıtımına 1926-1952 arası ara verilmişse de 1952'de serbest bırakılmıştır.

MESİR BAYRAMI :Manisa'da her yıl 15 Nisan'da düzenlenen şenlik. Mesir Bayramı, günümüzde bir eğlence niteliği almış olmasına karşın, eski Anadolu ve Sümer inançlarının değişmiş, başkalaşmış bir uzantısı olarak kabul edilmektedir. Bu eski inanca göre, Bitkiler Tanrısı Adonis, avlanırken bir domuz tarafından öldürüldü. Kanı ve gövdesi toprağa karıştı. Adonis'teki üretici güçten dolayı topraktan sayısız bitkiler yetişti. Eski Anadolu kavimleri, her bahar, Bitkiler Tanrısı adına şenlikler düzenler ve birçok derde şifa olacağına inandıkları macunlardan yerlerdi. Tektanrılı dinlerden sonra da bu gelenek günümüze kadar devam etmiştir.


Manisanın geleneksel Mesir Macunu'nun nelerden yapıldığını ve sağlımızın için ne kadar faydalı olduğunu öğrenmek istermisiniz.
Mesir macunu 41 değişik baharattan oluşmaktadır.


ANASON: İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır. Karminatif etki barsaklardaki fermantasyona engel olmasından ileri gelir.

HİNDİSTAN CEVİZİ ve BEŞBASE: Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi gelir. Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir.

ÇİVİT: Halk arasında kabakulak ve pnömonide iyi gelir. Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır.

ÇÖPÇİNİ: Kökünün kaynatılmış suyu ekzemede kullanılır. Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır.

ÇÖREK OTU: Gaz söktürücü olarak kullanılır.

DARFÜLFÜL: Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır

HARDAL TOHUMU: İştah açıcı ve mideyi yatıştırıcı olarak toz halinde kullanılır. Cilt hastalıklarında iltihabı ve ağrı giderici etkisi vardır.

HAVLİCAN: Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır, gazı dağıtır, balgamı giderir.

HİYARŞENBE: Mushil olarak kullanılmaktadır. Bileşiminde antrekion türevi vardır.

KAKULE: Lezzet verici , gaz söktürücü, iştah açıcı olarak kullanılır.

KARABİBER: Öksürük kesici, uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır.

KARANFİL: Ağız kokusu giderici, diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır. Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir.

KEBABE: İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.

KİMYON: Baharat, gaz söktürücü, iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır.

Mesir macunun asıl kullanımında bulunan baharat çeşitlerinin bir kısmının doğa da artık bulunmuyor olması nedeni ile mevcut baharatlar ile bu işlem yürütülmektedir. İşte kullanılan diğer baharat çeşitleri;
Yenibahar, Zencefil, Galanya, Krem tartar, Kişniş, Havlıcan, Anason, Sakız, Safran, Tarçın, Udülkahr, Hardal, Misrafi, İksir, Meyan Kökü, Kalemi barit, Tiryak, Sarı helile, Kara helile, Raziyane, Zerdecub

MESİR MACUNUNUN TIBBİ DEĞERİ

Yukarıda bazılarını saydığımız bazı bitkilerin farmakolojik özellikleri göz önünde bulundurularak macunu iştah açıcı, gaz giderici, barsak paristalizmi arttırıcı, idrar yaptırıcı, uyarıcı ve afrodizyak etkileri taşır. Eski hekimlerin düşüncelerine göre insanların kışın kuru gıda aldıklarından kanları koyulaşır, pislenir, iç organları çalışma düzenini kaybeder. Bu nedenle insanların sıvı dengesini ayarlamak gerekir. İlkbaharda yeşil, taze bol gıda ortaya çıkınca o devrin insanları kan aldırmak, lavmanla barsakları boşaltmak, divretiklerle bol idrar yaptırmak sureti ile vücudun dengesini kendilerine göre ayarlarlardı. Bu işe gecenin ve gündüzün eşit olduğu nevruz gününde başlamak gerekirdi. Hipokrattan beri gelen ve hekimlerce kabul edilen dört unsur teorisinin bir neticesidir.

MESİR MACUNUNUN FAYDALARI

İştah açıcı; gaz giderici, kuvvet verici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici etkileri vardır. Bunların yanı sıra zehirli hayvan sokmalarına karşın bir etkisi de mevcuttur.
Halk arasındaki bazı inanışlardan alıntılar ;
•Bu macundan kim yerse yesin o yıl boyunca hiçbir zehirli hayvan sokmaz.
•Nevruz günü ağır hastalar bile yese iyi olur.
•Macunu yiyen gelinlik çağındaki genç kızlar o yıl içerisinde evlenirler.
•Macunu yiyen o sene boyunca bütün hastalıklardan korunur.
•Cinsi kuvveti arttırdığına inanılır.
•Çocuğu olmayanlar alırsa arzuları gerçek olacağına inanırlar.
•Çocuk hastalıklarına iyi gelir.
Kaynak:Dersimiz.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder