27 Aralık 2012 Perşembe

ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI NELERDİR ?



ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI
*Zeytin ağacı Tanrı'nın insanlara bir armağanıdır. Zeytinyağının
faydaları anne sütü kadar değerlidir. Bu benzersiz ağacın meyvesi zeytinin özü anne sütüne en yakın özelliğe sahiptir. Zeytinyağında yaklaşık % 80 oranında bulunan "Oleik asit" anne sütündeki en önemli yağ asiti olup, bebeğin sinir dokularının gelişimini sağlamaktadır. Çocuklarda kemik ve diş gelişimini arttırdığı, yaşlılarda ise kemik erimesi (osteoporoz)'u azalttığı yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır.
*Zeytinyağı kolesterolsüzdür. İçeriğinde kolesterol içermediğinden kandaki kanda ki zararlı kolesterolü (LDL) azaltırken, faydalı kolesterolü (HDL) yükselterek, düzenleyici ve kuvvetlendirici yapısı vardır. Diğer yağların tümü kolesterol seviyesini düşürürken iyi huylu kolesterolü de düşürür.

*Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kötü huylu kolesterolü azaltarak damar tıkanıklıklarını önler. Dünya sağlık teşkilatı (WHO) kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin en alt düzeyde bulunan bölgenin. "Girit" adası olduğunu rapor etmiştir.
*Modern tıp Zeytinyağının, içerdiği E vitamini sayesinde, insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı, kanıtlanmıştır.
*Zeytinyağı, karaciğerin dostudur. Sindirim sistemini çok iyi düzenleyen ve kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmalarını sağlayan bir besin kaynağıdır.
*Kanser tümörlerinin oluşumunu engellediği ve Radyoaktivitece karşı vücudu koruduğu tespit edilmiştir.
*Zeytinyağının Faydaları Saymakla Bitmez. Zeytinyağı, kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma "risklini azaltmaktadır. Ayrıca bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağ çeşididir
*Zeytinyağı mide asitlisini azaltarak Gastrit ve Gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özelliklere sahiptir.
*Zeytinyağı diyabetli hastalarda kandaki şeker oranı'nı % 12 oranında azaltmaktadır. Yüksek tansiyonu tolere ettiği bilinmektedir.
*İncil ve Tevrat'ta "zeytin"den bahsedilmekte ve ayrıca, zeytin kelimesi Kuran-ı Kerinı'de 6 (altı) defa geçmekte ve "kutsal ağaç” olarak zikredilmektedir.
*Yapılan araştırmalarda dünya üzerinde yaşı 2.000 üzerinde olan birçok zeytin ağacı bulunmuştur. Bu ağaçlar bilimsel çalışmalarda uzun ömürlülüğe işaret olarak kabul edilmiştir.
*Hamile ve emziren kadınların sağlıklı bir dönem geçirmeleri açısından çok faydalıdır.
*Zeytinyağı, hazmı en kolay yağdır
*Zeytinyağı içerisindeki antioksidan maddeler nedeniyle çok daha yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Daha geç yandığı için kızartmalar için en ideal yağdır.
*Dünyada kişi başına en fazla zeytinyağı Yunanistan’da (25 Kg.) tüketilirken, Yunanlıları sırasıyla 11.5 Kg. ile İtalyanlar, 10,4 Kg. ile İspanyollar ve 8 Kg. ile Suriyeliler takip etmektedir. Ülkemiz zeytinyağı tüketiminde 1.5 Kg ile sıralamanın en gerilerinde kalmaktadır. Bu oran ne kadar sağlıksız beslendiğimizin en bariz göstergesidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder