:
Sivilceleri giderir, cildi güzelleştirir, tonik olarak kullanılabilir. Mikrop kırıcı, sıkıştırıcı, sağlamlaştırıcı, gerdirici özelliği vardır ve cildi yağdan arındırır. Masaj yapılarak kullanılır. Nemli bir pamuk yardımıyla cilt temizlenmelidir.
Grip ve soğuk algınlığına karşı korur. Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısına karşı etkilidir. Diş etlerini kuvvetlendirir.
KULLANILIŞI: Balla tatlandırılmış suya 2 şer damla damlatıp günde 3 defa gargara yapılıp yutularak kullanılır. Tonik olarak kullanımda bolca masaj yapılarak sürülür.
ÇAY AĞACI YAĞI:
Çay ağacı yağının antiseptik özellikleri vardır.Saçtaki kepeklenmelere karşı 50 cc badem yağı ile 5 ml çay ağacı saç diplerine masaj yapılır.Akne tedavisinde yardımcı olarak beş damla susam yağına 5 damla kayısı çekirdeği yağı 2 damla çay ağacı yağı karıştırılarak akneli cilde tatbik edilir.
Uyarı: Ağız çalkalama veya gargara şeklindeki kullanımda yutmamaya dikkat edilmelidir. Hassas ciltli kişiler dikkatli kullanmalıdır.
LİMON KABUĞU YAĞI:
Limon tek başına kullanıldığında aknelerin kurutulmasında tedaviyi destekler. Limon yağı sivrisinekleri uzaklaştırmak için de kullanılabilir.Birkaç damla limon yağı sıcak su içerisine damlatılır ve kokusunun 15-20 dakika gibi bir süre bulunan ortama yayılması sağlanır.
NANE YAĞI:
Mide bulantısı, şişkinlik gibi durumlarda tedaviye yardımcı olarak 3-4 damla nane yağı bir küp şekere damlatılarak dahilen alınır. Nane yağı baş ağrısını gidermede destekleyici olarak kullanılabilir. Şakaklara masaj şeklinde de uygulanabilir. Sinirsel kaynaklı baş ağrılarında ve migren tedavisinde kullanılmaktadır. Nane yağı mide bulantılarını gidermeye, soğuk algınlığını geçirmeye, yüksek ateşi düşürmeye, sinüslerin açılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır.
KULLANILIŞI: Günde 3 defa bir şeker parçası üzerine 2-3 damla damlatılarak içilir. Haricen cilde masaj yapılarak sürülür. Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır.
Uyarı: Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.
OKALİPTUS YAĞI:
Solunum yolu rahatsızlıklarında buğu şeklinde ya da göğüs bölgesine sürülerek tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.
Bebeklerde grip ve soğuk algınlığında yine bebeklerin gaz problemlerinde tedaviye yardımcı olarak karın bölgesine , sırta ve ayak tabanlarına masaj şeklinde kullanılabilir.
PORTAKAL YAĞI:
Selülite karşı kullanılabilir.50 ml badem yağı , 20 ml buğday yağı , 10 ml biberiye ,10 ml kekik ve 10 ml portakal yağı karıştırılıp selülitli bölgeye uygulanır. Cildi güzelleştirir ve sıkılaştırır, sivilce ve akneleri kurutur. Tonik olarak kullanılır. Cilt için kullanılırken nemli pamuk ile cilt temizlenir. Kan dolaşımını arttırır bu sebeple selülit tedavisinde sedir yağı ve badem yağı ile karıştırılarak, selülitli bölgeye masaj yapmak suretiyle olumlu sonuçlar verebilir.
Uyarı: Günüş ışınlarını absorbe edebilir, ışığa aşırı duyarlılığa sebeb olabilir. Ciltte hiperpigmentasyona ve alerjiye neden olabilir.
REZENE YAĞI:
Gaz problemlerinde tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilir.2 yaşın altındaki bebeklerde içebilecekleri kadar suya 1-2 damla , 2 yaşın üzerindekilerde 3-4 damla yetişkinlerde 6-7 damla kullanılır. Midevi şişkinlik, hazımsızlık rahatsızlıklarını giderir. Gaz söktürücü ve anne sütünü arttırıcı etkisi vardır. Yara iyileştirici özelliğe sahiptir. Cildi besler ve pürüzleri giderir.
KULLANILIŞI: Dahilen bir fincan suya 5 damla damlatılarak içilir. Haricen yara üzerine sürülür.
SEDİR AĞACI YAĞI: Ciltte uyarıcı, canlandırıcı ve tonik etkileri vardır. Aromaterapide; kepek, incelen saçlar, egzama, yağlı ciltler ve aknenin tedavisinde kullanılır. Ayrıca stresin giderilmesinde yardımcı olur.
Kullanım Şekli : Haricen cilde masaj yapılarak kullanılır.
Uyarı : Dahilen kullanımı yoktur.
ZENCEFİL YAĞI:
Aromaterapide; kan dolaşımını hızlandırmak, öksürüğü gidermek, kasların gevşemesini sağlamak ve soğuk algınlığı tedavisi için kullanılır. Buhar yoluyla kullanıldığında oldukça fayda sağlayan zencefil yağı, soğuk algınlığı, nezle, bulantı, halsizlik durumlarında etkili olabilir. Sabit yağlarla karıştırılıp masaj şeklinde kullanıldığında romatizma, eklem ve adele ağrılarında, kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde, fayda sağlayabilir.
Dahilen yatıştırıcı ve gaz söktürücü özellikleri vardır. Beden ve zihin gücünü artırır. Kusmayı ve ishali önler. Isıtıcı, uyarıcı ve antiseptik etkileri vardır. Karaciğer yetmezliği için faydalı olduğu söylenir. Felçli hastalarda kullanılabilir. Karın ağrılarını giderdiği, romatizmayı tedavi ettiği ve saça parlaklık verdiği bilinen faydaları arasındadır.
Kullanılışı: Dahilen; 1 fincan suya 2-3 damla damlatılarak günde 2 defa kullanılır. Haricen ise ; cilde masaj yapılarak kullanılır.
Uyarı: Hassas ciltli olanların zencefil yağını kullanmamaları gerekir. Zencefil yağı, normalde zehirsizdir ve cildi tahriş etme özelliği yoktur. Ancak hassas ciltlerde, tahrişe sebep olabilir. Işığa karşı duyarlıdır.
BADEM (TATLI) YAĞI: Tüm cilt tiplerinde cildin nemlendirilmesine, özellikle kuru, hassas ve tahriş olmuş ciltlerde cildin yenilenip beslenmesine yardımcı olur.
Bununla beraber, saçların beslenmesine yardımcı olup, saç dökülmesini önlemede bitkisel bir destekleyicidir. Dahili kullanımında müsilaj etki göstermekte, bağırsak florasına zarar vermeden bağırsak hareketliliğini sağlamaktadır. Harici olarak cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir. Dahili olarak günde bir çay kaşığı bir bardak suyla alınabilir.
ÇÖREKOTU YAĞI:
Yapılan araştırmalar çörek otu tohumunun bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini göstermektedir. Çocuklarda sabah akşam 1 tatlı kaşığı kullanılır. İçerisindeki mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye, vücuttaki antioksidan etkiyi arttırmaya, menapoz dönemindeki bayanların şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bununla beraber, astım, şeker, sinüzit ve romatizma tedavisinde doğal destekleyici olarak kullanılabilir. Harici olarak, hemoroid tedavisinde bitkisel destekleyici olarak uygulanabilir. Ayrıca cildi besleyici, kuru ciltleri dengeleyici özelliğe sahiptir.
Kullanımı:
Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Günde 2 kez bir çay kaşığı alınır.
KABAK ÇEKİRDEK YAĞI:
E vitamini ,selenyum,çinko,magnezyum mineralleri bakımından zengindir.Toksinlerinin atılımını destekler.Antioksidan özelliği vardır. Direnç sistemini destekler. Cilt hastalıklarına da yardımcı olur. Cildi düzgünleştirir, yumuşatır ve yaşlanmasını yavaşlatır. Göz çevresine sürüldüğünde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır.
Toksinlerin atılmasına yardımcı olur; antioksidan etkiye sahiptir. Prostatı önleyici, bağırsakları yumuşatıcı, kurt ve şerit düşürücü olarak önerilir. Toksinlerin etkisini azaltarak enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruyabilir.
Kolesterolü düşüren ve kalp sağlığını koruyan olumlu etkileri bulunur. Harici kullanımda hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olmaya da yardımcı olmaktadır.
Dahilen aç karna 1 tatlı kaşığı içilir. Haricen cilde masaj şeklinde sürülür.Daha fazla kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak kalori değeri ve kişisel alerji olasılığı dikkate alınmalıdır.
KANTARON YAĞI:
Yaraların iyileşmesinde tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Bebeklerin pişiklerinde etkilidir. Hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı özelliklere sahiptir. Ateş düşürücü etkisi vardır. Ülser ve gastritte iyileşmeyi hızlandırır. Yara ve yanıkların iz bırakmadan iyileşmesine katkı sağlar. Kanamayı durdurucu etkisi vardır.
KULLANIIŞI: Günde 2 defa öğle ve akşam yemeklerinden önce 5-6 damla alınmalıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder