28 Aralık 2012 Cuma

BİTKİ - TOHUM YAĞLARI VE FAYDALARI

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Cildi sıkılaştırarak ciltteki kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Bu amaçla kayısı çekirdeği yağı yalnız başına kullanılmamalıdır. Kayısı çekirdeği yağı kuru ve yaşlanmış ciltlerde, göz çevresinin nemlendirilmesi amacıyla pek çok kozmetik ürünün içeriğinde yer almaktadır.
Kayısı çekirdeği yağı, yüz temizliğinde kullanılır. Akneleri temizler, cilde canlılık verir. Yaşlanma ile ortaya çıkan kırışıkları giderir. Nemlendirici özelliğe sahiptir.
Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
KULLANIMI: Avucunuza kullanacağınız kadar nemlendirici krem alın ve içine birkaç damla kayısı çekirdeği yağı damlatın ve karıştırın.Özellikle göz çevresindeki kırışıklıklarınız için bu karışımı uygulayın.
Ayrıca 2-3 damla kayısı çekirdeği yağını aynı miktarda susam yağı ve badem yağı ile karıştırarak da kullanabilirsiniz.
Kayısı çekirdeği yağı tek başına kullanıldığında aknelerin kurutulmasında tedaviyi destekler. UYARI: Kayısı yağı cilde sürüldükten sonra güneşe çıkılmamalıdır, ters etki yapabilir.

KETEN TOHUMU YAĞI:

Balık yağı ile aynı özellikte olan keten tohumu yağı balık kokusundan hoşlanmayanlar için idealdir.
Proteinler, çinko ve B vitaminlerinin doğal bir kaynağıdır.
Keten tohumu omega -3 esansiyel yağ asitleri açısından da zengindir.
Çeşitli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki;omega -3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.
Asgari kullanım dozu yetişkinlerde günde iki ,altı yaşın altındaki çocuklarda bir tatlı kaşığıdır.Aç karnına alınması tavsiye edilir.Pişirme ve kızartma yağı olarak kesinlikle kullanılamaz.
Bilinen bir yan etkisi olmamakla beraber kişisel alerji olasılığı göz ardı edilmemelidir. Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir. Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır. Mide ağrılarına ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi iltihaplarında etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir. Kalp-damar hastalıklarından korur. LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Sinir sistemini güçlendirir.
Hafızayı güçlendirir. Kan şekerini dengeler. Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Öksürüğü giderir. Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.
Kullanımı:
Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Günde 1-3 kez bir bardak suya 4-5 damla damlatılarak alınabilir.


SUSAM YAĞI:

İçerdiği yüksek oleik asit (omega-9) ve antioksidanlar nedeniyle, cildin yaşlanmasını engellemeye, kalıcı nem oluşturmaya yardımcı olur.
Güneşten koruma faktörü SPF 45 gibi oldukça yüksek bir değerdedir. Kakao yağı ile karıştırılarak sağlıklı ve kalıcı bir bronzluk sağlanabilir, denizin ve güneşin zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olur. Taşıdığı demir, lesitin ve vitaminlerin yardımıyla kansızlık sorunlarında kullanılabilir.
İçerdiği kalsiyum sayesinde yaşlanmayla birlikte gelişen kemik yoğunluk azalmasını gidermeye yardımcı olur. Harici kullanımda, muhtelif cilt sorunlarını ve mantar enfeksiyonlarını engellemeye yardımcı olmaktadır.
Kalsiyum ve vitamin eksikliği nedeniyle bozulmuş tırnakların onarılmasında oldukça faydalıdır.
Kullanımı:
Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Her sabah aç karna bir çay kaşığı içilir.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI:

Üzüm çekirdeği yağı, yüksek antioksidatif etki gösteren flavonoidlerce zengindir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan bileşiklerdir. Özellikle üzüm çekirdeğinde bulunan PCOs (prokyanidolik Oligomer) olarak adlandırılan fitokimyasallar antioksidatif özelliklerinin yanında, kan akımının düzenlenmesine ve kan damarlarının güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Kan akımını arttırması ve kan damarlarında bulunan düzensizlikleri gidermesi sebebi ile diabet hastalarında, varis sorunu olanlarda, katarak ve göz yorulmalarını azaltmakta tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilir. Harici kullanımında cilt elastikiyetini arttırmaya ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olmaktadır. Harici olarak cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir. Dahili olarak ise günde 4-6 damla alınabilir.

ÇAM TEREBENTİ YAĞI:

Saçta oluşan kepeğin giderilmesinde yardımcı olur.Saçı kuvvetlendirir.Çam terebenti yağı bire bir oranda badem yağı ile karıştırılıp saç diplerine friksiyon şeklinde uygulanır yada bu karışım kullanılacak bir miktar şampuan içerisine iki kapak karıştırılarak da kullanılabilir.
Çam terebentin yağı saç derisine ulaştığında, saç derisinde bulunan kılcal damarlardaki kan akımına destek verir. Ayrıca doğal yağ dengesinin korunmasına yardımcı olur bu sayede saçta meydana gelen dökülme ve kepeklenmeleri önlemeye yardımcı olur. Antimikrobiyel etkisi sebebi ile saç diplerinde meydana gelebilecek mikrobiyel gelişmeleri de önleyerek, saç kırılması ve dökülmesini önlemede olumlu etkiler göstermektedir.
Kullanlışı: Saç diplerine masaj yaparak veya şampuana (200 ml) 15-20 damla eklenerek uygulanabilir.

KAKAO YAĞI:

Hamilelerde oluşan karın çatlaklarının giderilmesinde ve ayrıca bronzlaşmaya yardımcı olarak kullanılmaktadır

ZEYTİNYAĞI:

Cildi besleyicidir .Aromaterapi de masaj yağı olarak kullanılır.

DOĞAL GÜL SUYU :

Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilen gülsuyu doğal tonik etkisiyle cildinizi nemlendirir ve doğal nem dengesine kavuşturur. Sıkılaştırıcı özelliği ile gözeneklerin tıkanmasını önler,cildinize taze ve duru bir görünüm sağlar. Tıraş sonrasında cildi rahatlatmak için kullanılabilir.

GÜL YAĞI:

Koku amaçlı kullanılabilir.

ADAÇAYI YAĞI( ELMA YAĞI):

Elma yağı bebeklerde grip ve soğuk algınlığında yine bebeklerin gaz problemlerinde tedaviye yardımcı olarak karın bölgesine, sırta ve ayak tabanlarına masaj şeklinde kullanılabilir.
Bebeklerde gaz giderici; yetişkinlerde mide gazı giderici, ter kesici ve idrar arttırıcı etkileri vardır. Astıma karşı ve bayanlarda adet düzensizliklerinde etkilidir. Cilt bakım ve temizliğinde kullanılır.
KULLANILIŞI: Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 1 defa içilir. Yara üzerine direkt tatbik edilebilir.
UYARI: Günde 3 damladan fazla içilmez. Bebeklerde gaz sancısı için kullanımında karın, sırt ve ayak tabanları bir miktar kantaron yağı ile karıştırılarak bu bölgelere masaj yapılır

ARDIÇ TOHUMU YAĞI:

Toksinlerin vücuttan atılmasında yardımcıdır. Yetişkinlerde sabah akşam beşer damla suya damlatılıp içilir. Kalp yetmezliği soğuk algınlığı ve romatizmal hastalıklarda kullanılır. Burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrı kesici ve hareket kabiliyetini artırıcı özelliği vardır. Astım hastalarında ve idrar tutamayan çocuklarda faydalıdır.
KULLANILIŞI: Bir çay bardağı suya 5 damla damlatılarak alınır.
UYARI: Hamilelikte kullanılmamalıdır. Fazla alındığı taktirde böbrekleri tahriş eder ve idrar yollarında kanamaya sebep olabilir.

AVAKODU YAĞI:

Her türlü cilt için kullanılabilen avakado yağı özellikle kuru yıpranmış ve yaşlı ciltler için idealdir. Cildi nemlendirir ve canlandırır.Yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. Avakado yağı çok hızlı bir şekilde cilde nüfuz etmektedir, bu sebeple masaj yağı karışımlarında çok iyi bir taşıyıcı yağdır. Çok hızlı nüfuz edebildiği için kuru ciltlerin nemlendirilmesine ve beslenmesine yardımcı olur.Egzema tedavisinde bitkisel destekleyici olarak kullanılabilir. Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.

BİBERİYE YAĞI:

Kas ve eklem ağrılarında tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Bunun için 10 damla kantaron yağı ile 6 damla biberiye yağı ve 3 damla kekik yağı karıştırılıp ağrıyan bölgeye sürülüp masaj yapılır. Ruhsal açıdan hafızayı kuvvetlendirmeye ve konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olur. Dahili kullanımında, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine, kan dolaşımının hızlanmasına böylece dolaşım sistemi problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Kuvvetli antiseptik bir özelliğe sahiptir, böylece akne tedavisinde, tırnak ve ayaklarda gelişebilecek mantar rahatsızlıklarında, vücudun tamamında oluşabilecek viral ve bakteriyel gelişmeleri önlemede kullanılabilir. Biberiye yağının yaygın kullanım alanlarından biri de romatizmal vakalardır. Masaj yapmak suretiyle gerçekleştirilen bu uygulamada biberiye yağı romatizma ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
Biberiye yağı ayrıca sivilceler üzerine sürülebilir, cilde canlılık verir.
Kullanılışı: Biberiye yağı, bir miktar kantaron yağı ve susam yağı ile karıştırılarak masaj şeklinde uygulanabilir.
Dahili: Bir bardak suya 1-3 damla eklenerek içilebilir.
Uyarı: Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.

BUĞDAY YAĞI:

Zengin A,E ve D vitamini kaynaklarından biridir.Yüksek miktarda protein ve lesitin içerir.Kuru ve çatlak ciltler için etkilidir.Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Hücre yenileyici, yara, yanık ve diğer cilt problemlerinde, kırışıklıklarda etkili olarak kullanılır. Cilt, güneş ve doğum lekelerinin giderilmesinde etkilidir. İçerdiği zengin E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır.
Bu sayede serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Buğday yağı deriye çok hızlı bir şekilde nüfus eder ve cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Hamilelikte meydana gelen çatlakların giderilmesinde kullanılmaktadır.
Kullanımı:
Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Günde bir çay kaşığı bir bardak suyla alınabilir.

CEVİZ YAĞI:

Kuru yıpranmış ve yaşlı ciltlerde tercih edilebilir.Saçı besler.Göz çevresindeki kırışıklıklar için ve dudaklardaki çatlamalara karşı kullanılabilir. Ceviz yağı yüksek miktarda linoleik asit ve doymamış yağ asitleri içermektedir. Bu doymamış yağlar sayesinde, tüm cilt problemlerini gidermeye, cildi nemlendirmeye, yaşlanmayı geciktirmeye, cildin yenilenmesine ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Bununla beraber, ceviz yağı mantar ve parazit gelişmesini önlemede, egzema, sedef gibi rahatsızlıkların tedavisinde bitkisel destekleyici olarak kullanılabilir. . Yüksek emilim özelliği sayesinde iyi bir masaj ve taşıyıcı yağdır. Dahili olarak kullanımında kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Kullanımı:
Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
Dahili: Günde bir çay kaşığı bir bardak suyla alınabilir.

DEFNE YAPRAĞI YAĞI:

Solunum rahatsızlıklarında buğu şeklinde ya da göğüs bölgesine sürülerek tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Bebeklerde grip ve soğuk algınlığında yine bebeklerin gaz problemlerinde tedaviye yardımcı olarak karın bölgesine, sırta ve ayak tabanlarına masaj şeklinde kullanılabilir.
Ruhsal açıdan, canlı ve enerjik hissetmeye, konsantrasyon arttırmaya ve rahatlamış hissetmeye yardımcı olur. Dahili kullanımında, adet ağrılarının giderilmesinde yardımcı olur. Çok kuvvetli antiseptiktir. Solunum sistemi, ağız ve boğaz iltihaplanmalarında gargara yapmak suretiyle tedaviye destekleyici olabilir. İnhalasyon yoluyla ortam havasını dezenfekte eder.
Kullanılışı: Sabit yağlara eklenerek masaj yapılabilir.
Bir bardak suya 1-3 damla damlatılarak gargara şeklinde kullanılabilir. Dahili kullanımda bir miktar şekere 2-3 damla damlatılarak alınabilir.
Uyarı: Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez

HAŞHAŞ YAĞI:

Cildi besleyicidir. Aromaterapide masaj yağı olarak kullanılabilir. Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu, öksürük kesici etkileri vardır. Kabızlıkta ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Ayrıca saç uzatıcı ve besleyici etkiye sahiptir. Gargara olarak diş ağrılarına karşı kullanılmaktadır.
Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır. Saça friksiyon şeklinde uygulanır. Haricen çıbanlara sürülür.
Uyarı: Aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.Araç kullananlar dikkatli kullanmalıdır çünkü uyku hali verebilir

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI:

Hindistan cevizi yağı protein kaybını azaltarak saç dökülmesini engeller. Hindistan cevizi yağı soğuk havada katılaştığı için kullanmadan önce şişenin sıcak suda bekletilip yağın erimesi sağlanmalıdır. Hazmı kolaylaştırır. Fiziksel yorgunluğu giderir. Saç dökülmesinde etkilidir. Bulantı ve kusmayı giderici etkiye sahiptir. Hindistan cevizi yağı, yıpranmış saç uçlarınıza bakım yaparak yumuşak ve parlak bir görünüm kazandırır.
İltihaplanmaya karşı etkili olduğundan haricen eklem ve kas ağrılarına ve romatizmaya karşı kullanılır. Ayrıca pastalarda esans olarak kullanılır.
Günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır.
Haricen uygulanacak yer temizlenir ve bol miktarda yedirilerek tatbik edilir. Ayakta oluşan mantar hastalıklarında da sürülerek kaşıntıyı önler. Masaj yapılarak cilt altında toplanan yağ ve toksit maddelerin terleme yolu ile dışarı atılmasını sağlar.
Uyarı: Hamilelik döneminde kullanılması sakıncalıdır. Fazla miktarda kullanılması halinde başağrısı ve taşikardi belirtisinde zehirlenme olabilir.

ISIRGAN TOHUMU YAĞI:

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Cildin yaşlanmasını geciktirir. Dahilen olduğu gibi haricen de kullanılabilir.Dahilen olduğu gibi haricen de kullanılabilir.Dahilen kullanıldığında idame doz sabah akşam 5 er damladır.Faydasının görülebilmesi için en az iki ay sürelik kürler şeklinde kullanılması önerilmektedir. Saçı kuvvetlendirir. Hücre yenileyicidir. Böbrek kumlarını döker. Saç dökülmesini önler. Burun kanamasını giderir. Egzama şikayetlerini giderir.
Savunma sistemini güçlendirir. Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Balgam söktürücüdür. Regl döneminin düzenli olmasını sağlar.
Dalak hastalıklarında ve çıbanlarda faydalıdır. Bakteri ve virüs enfeksiyonlarına karşı direnci artırır. Kan temizleyici olarak, miyom küçültücü olarak kullanılır.
Günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 3 damla damlatılarak alınır. Saç diplerine masaj yapılarak uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder