4 Aralık 2012 Salı

Aids Nedir? Bize ne kadar uzak

Aids Nedir?
Ölümcül bir hastalığa verilen addır. İnsanın bağışıklığını yitirmesini tanımlayan Acquired Immuno Deficiency Syndrome kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. İnfeksiyonlarda hastalığa karşı koymada yetersizlik ve hastalıkla savaşamama durumunu belirtir.

Nasıl bulaşır?
Her türlü cinsel ilişki en önemli bulaşma yoludur. Homoseksüel ve biseksüel (her iki cinsle de ilişki kuranlar) arasında daha yaygınsa da son yıllarda heteroseksüel ilişki (kadın-erkek) ile bulaşma, bilhassa gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaktadır.

Bunun dışında bulaşma yolu yok mudur?
Cinsel geçişin dışında bulaşmaya sebep olan iki ayrı yol daha varsa da bugünkü yayılımdan asıl sorumlu olan cinsel geçiştir. Diğer yollardan biri kanla geçiştir. AIDS virüsü taşıyan bir şahsın kanıyla kirlenmiş her hangi bir kesici cismin derimizi delmesi veya AIDS virüs`ü ihtiva eden kan veya kan ürününün alınmasıyla geçer. Kan veya kan ürünleri uzun süredir kontrol edildiğinden artık bu yolla AIDS`e yakalanmak son derece nadirdir. Üçüncü yol AIDS`li anneden çocuğuna geçmesidir.

Peki cinsel yolla nasıl geçiyor?
Meni (döl) ve vajen ifrazatı virüs taşır. Virüsün mukoza ve zedelenmiş dokudan girişi enfeksiyona sebep olur. Zorlu ilişkide doku zedelenmesi bulaşmayı arttıran etkendir.

Nasıl Korunulur?
Güvenli cinsel ilişki kurarak korunabilirsiniz. Bundan kastımız; Eş değiştirmeyin. Tanımadığınız şahıslarla cinsel ilişkiye girmeyiniz. Tam koruyucu olmamakla birlikte mutlaka kondom (kaput)kullanınız. Hiç bir şekilde steril olmayan şırınga, ustura ve jilet, delici, kesici aletleri kullanmayın, paylaşmayın, Her hangi bir nedenle eğer cildinize kan değerse sabun ve su ile iyice yıkayın. (sağlam deriden virüs bulaşmaz.)

Sağlıklı görünen kişilerden aids bulaşır mı?
Sağlıklı görünen fakat HIV virüsü taşıyanlar hastalığın bulaşmasında en büyük etkendir.

Aids`li veya Aids virüsü taşıyan kimselerden her türlü temastan kaçınmalı mıyız?
Hayır, AIDS taşıyan hastalarla normal yaşam düzeni içindeki temaslarımızla hastalık bulaşmaz. Umumun kullanımına açık tuvalet,telefon gibi araçların kullanılması, Bu şahıslar tarafından hazırlanmış veya dağıtılmış yemeklerin yenmesi, AIDS`li bir şahıs tarafından çatal, bıçakla yemek yenmesi, Aynı toplu taşıma vasıtalarında seyahat. Hatta başka hastalıkların geçmesine sebep olan el sıkma, öpüşme gibi temaslarla veya öksürük ve aksırıkla dağılan tükürüğün yüzümüze gözümüze gelmesiyle AIDS virüsü bulaşmaz. Yazılı ve sözlü basın "Ülkemizin şanslı olduğunu, homoseksüel ilişkilerin yaygın olmadığını " söylemektedir. "AIDS`li ve AIDS virüsü taşıyanların sayısının düşük olduğunu" bildirmektedir. Bu tedbirli davranmada gevşemeye neden olmamalıdır.

O halde evlilik dışı kadın-erkek münasebetlerinde risk nedir?
Ülkemizde homoseksüel ve biseksüel (her iki cinsle de ilişki kuranlar) ilişkilerin sıklığı bilinmemektedir. Şans, henüz vakit varken tedbir almaktadır. Tedbir, hastalığın ölümcül olduğunu, şansa bırakmadan herkese bulaşabileceğini bilerek bulaşmaya mani olacak yöntemleri herkese öğretmek, toplumu biliçlendirmektir. Riski artıran durumların başında, çok eş değiştirme veya çok sayıda eş değiştirenlerle cinsel ilişkiye girmek gelmektedir. Kaput (Kondom) kadın ve erkek için de koruyucu olarak görülüyorsa da yırtıldığı taktirde koruyucu olmayacağını. bu nedenle tarif edildiği şekilde kullanılması öğrenilmelidir. Diğer bir geçiş yolunun da mini tranfüzyonlar olarak adlandırılan iğne, cerrahi alet gibi kesici delici vasıtalarla meydana gelen yaralanmalar olduğunu söylemiştik. Bu tip kesiler esnasında virüs veya bakterilerin bulaşmasını önlemek için iğnelerin bir defaya mahsus kullanılıp uygun bir şekilde imha edilmesi, aletlerin ise sterilize edildikten sonra kullanılması gerekir.

Hastalık ortaya çıkmadan virüs taşıyıp taşımadığımı öğrenebilir miyim?
Eğer homoseksüel, çok eşli heteroseksüel ilişkiniz olmadıysa size herhengi bir nedenle kan veya kan ürünleri verilmediyse, uyuşturucu kullanmıyorsanız AIDS`e yakalanmış olma olasılığınız yoktur. Yukarıdaki guruplara giriyor veya şüphe ediyorsanız AIDS virüsüne karşı oluşan antikorları kanınızda aratabilirsiniz. Bu antikorlar alınan virüsün miktarına ve şahsın bağışıklık yapısına göre bir kaç haftadan bir kaç aya kadar geçen süre sonunda kanda tesbit edilebilir. Bu süre geçmeden yapılan testlerde antikor gösterilemeyebilir.

Hastalık ölümcül olduğuna göre erken bilinmesinde ne fayda var?
Erken tanı, müdafaa sistemleri tamamiyle işlemez hale gelmeden müdahale imkanı verir. Bu sayede hastalıksız süre uzatılmış olur. Böylece AIDS`in kesin tedavisinin bulunabilmesi durumunda (son araştırmalar bunun mümkün olabileceğini gösteriyor) taşıyıcıya yaşama şansı tanınmış olacaktır.

Detaylı bilgi için başvurabileceğiniz yerler ve telefon numaraları:

0(362) 457 60 00/2424 (24 saat)

AIDS Savaşım Derneği-İstanbul: (212)533 47 73 begin_of_the_skype_highlighting (212)533 47 73 end_of_the_skype_highlighting

AIDS Savaşım Derneği Ankara Şubesi: (312) 310 80 47
begin_of_the_skype_highlighting (312) 310 80 47 end_of_the_skype_highlightingAIDS ile Mücadele Derneği-İzmir: (232) 478 05 40 begin_of_the_skype_highlighting (232) 478 05 40 end_of_the_skype_highlightingTürkiye Aile Planlaması Derneği AIDS Bilgi Hattı: (312) 435 20 47 begin_of_the_skype_highlighting (312) 435 20 47 end_of_the_skype_highlighting*AIDS Savaşım Derneği Ankara Şubesi broşüründen hazırlanmıştır.
Kaynak: www.saglikvakfi.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder